21 Δεκ 2024
READING

Οι εργαζόμενοι στην Apple, την πιο πολύτιμη εταιρεία του κόσμου, θέλουν να ιδρύσουν σωματείο

6 MIN READ

Οι εργαζόμενοι στην Apple, την πιο πολύτιμη εταιρεία του κόσμου, θέλουν να ιδρύσουν σωματείο

Οι εργαζόμενοι στην Apple, την πιο πολύτιμη εταιρεία του κόσμου, θέλουν να ιδρύσουν σωματείο

Πριν λίγες μέρες, εργαζόμενοι στο κατάστημα της Apple στην Ατλάντα κατέθεσαν αιτηση για την ίδρυση σωματείου, πυροδοτώντας ένα κύμα ανάλογης δραστηριοποίησης στα καταστήματα της Apple σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, εργαζόμενοι στο κατάστημα της Apple στο Grand Central Terminal της Νέας Υόρκης είχαν αρχίσει να συλλέγουν υπογραφές για να καταθέσουν την ανάλογη αίτηση, ώστε, εάν συμφωνήσει τουλάχιστον το 30% των εργαζομένων στο κατάστημα, το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων να διεξάγει εκλογές.

Οι εργαζόμενοι που ηγούνται της προσπάθειας συνεργάζονται με την Workers United, μια θυγατρική της Service Employees International Union, η οποία είναι το ίδιο σωματείο που υποστηρίζει τη, μέχρι στιγμής, επιτυχημένη προσπάθεια οργάνωσης στα Starbucks. Οι εργαζόμενοι της Apple έχουν ονομάσει την προσπάθειά τους Fruit Stand Workers United.

Διαβάστε επίσης: Tα Starbucks εξετάζουν προνόμια για υπαλλήλους που δεν ανήκουν σε σωματεία

Στην ιστοσελίδα της ομάδας αναφέρεται ότι το συνδικάτο κρίθηκε απαραίτητο επειδή οι μισθοί δε συμβαδίζουν με το κόστος ζωής στη Νέα Υόρκη. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θέλουν καλύτερη προστασία των θέσεων εργασίας τους. Σημειώνουν ότι το σωματειο είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι η ομάδα έχει το καλύτερο δυνατό επίπεδο διαβίωσης σε μια εποχή που έχει αποδειχθεί ότι είναι εντελώς αβέβαιη με τη συνεχιζόμενη πανδημία του Covid-19 και τον πληθωρισμό σε υψηλά επιπεδα. Τονίζουν, επίσης, ότι είναι ειρωνικό οι εργαζόμενοι λιανικής πώλησης στην πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, την Apple, να ζουν επισφαλώς.

Η εταιρεία διαθέτει στις ΗΠΑ περισσότερα από 270 καταστήματα και δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους λιανικής πώλησης, και έχει σημειώσει εκπληκτική αύξηση των εσόδων της τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας έσοδα 378 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τελευταίο ημερολογιακό έτος, σε σύγκριση με 240 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017. Η ισχυρή της θέση σε μετρητά επέτρεψε στην εταιρεία να δαπανά δεκάδες δισεκατομμύρια ετησίως σε επαναγορές μετοχών και μερίσματα για τους επενδυτές, ενισχύοντας την τιμή της μετοχής της.

Διαβάστε επίσης: H Apple πετυχαίνει τα μεγαλύτερα κέρδη στην ιστορία της αποδεικνύοντας την άνθηση της Big Tech

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι παρά την επιτυχία της εταιρείας, ο μισθός τους δε συμβαδίζει με τον πληθωρισμό και ορισμένοι παραπονιούνται για δύσκολες συνθήκες εργασίας, ενώ σημειώνουν ακόμα ότι οι διευθυντές δε λογοδοτούν για υποτιθέμενες άδικες ή καταχρηστικές πρακτικές. Οι υπάλληλοι λιανικής πώλησης της Apple μπορούν να κερδίζουν από 17 έως περισσότερα από 30 δολάρια την ώρα, ανάλογα με την αγορά και τη θέση τους, και λαμβάνουν από 1.000 έως περίπου 2.000 δολάρια σε μετοχές.

Οι εργαζόμενοι λένε ότι τα ωρομίσθια της Apple είναι συνήθως σε αντιστοιχία με άλλες θέσεις εργασίας λιανικής στις περιοχές όπου απασχολούνται. Όμως η Apple, η οποία αποτιμάται στα 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, δεν είναι μια συνηθισμένη εταιρεία. Εκπρόσωπός της δήλωσε ότι το ελάχιστο ωρομίσθιο στα καταστήματα λιανικής της Apple είναι 20 δολάρια. Το μέσο ωρομίσθιο για τους εργαζόμενους λιανοπωλητές σε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και συσκευών σε εθνικό επίπεδο ανέρχεται σε περίπου 25,50 δολάρια την ώρα, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας.

Η Apple δε σχολίασε άμεσα τα γεγονότα, αλλά δήλωσε ότι θα προσφέρει πολύ ισχυρές αποζημιώσεις και παροχές για τους εργαζόμενους πλήρους και μερικής απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, της επιστροφής διδάκτρων, της νέας γονικής άδειας, της άδειας επί πληρωμή για οικογενειακούς λόγους, της ετήσιας χορήγησης μετοχών και πολλών άλλων παροχών. Ωστόσο, έγινε γνωστό ότι η εταιρεία συνεργάζεται με δικηγορικό γραφείο για να αποτρέψει τη δημισουργία σωματείων, σε μια κίνηση που πλέον θεωρείται ότι στέλνει ένα σαφές μήνυμα για τις προθέσεις της.

Η δυσαρέσκεια των εργαζομένων της Apple

Η προσπάθεια αυτή είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη της αναστάτωσης των εργαζομένων της εταιρείας και του λιανεμπορίου της Apple που διέρρευσε έξω από την εταιρεία και στη δημόσια σφαίρα. Η εταιρεία βλέπει τους υπαλλήλους της να αντιδρούν και να μιλούν για θέματα που κυμαίνονται από υποτιθέμενες μισθολογικές ανισότητες, πολιτικές απομακρυσμένης εργασίας και κακομεταχείριση των εργαζομένων λιανικής πώλησης.

Τον Αύγουστο, δύο εργαζόμενες της Apple ξεκίνησαν το #AppleToo, ένα κίνημα για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους στις διάφορες θέσεις εργασίας της Apple να οργανωθούν και αντιδράσουν δημοσιοποιώντας τις ιστορίες τους για να απαιτήσουν αλλαγές. Επίσης, νωρίτερα φέτος, ένας πρώην εργαζόμενος στα καταστήματα λιανικής της Apple δημοσίευσε μια μακροσκελή ανάρτηση στο Medium με τίτλο “Το προσωπικό λιανικής της Apple είναι υπάλληλοι δεύτερης κατηγορίας: A Memoir from the Fruit Stand” αφού υπέβαλε την ειδοποίηση παραίτησής του, περιγράφοντας λεπτομερώς την περίοδο που εργαζόταν για την εταιρεία από το 2016.

Διαβάστε επίσης: Εκατοντάδες υπάλληλοι της Apple διαμαρτύρονται για το εργασιακό τους περιβάλλον

Η Apple έχει άνετα τους οικονομικούς πόρους για να είναι το υπόδειγμα ενός σύγχρονου, προοδευτικού εργασιακού χώρου, αλλά αντ’ αυτού έχει καθιερωθεί ως το παράδειγμα της καπιταλιστικής απληστίας. Φαίνεται πως για την Apple άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για τα παράπονα των εργαζομένων και έτσι η εταιρεία θα πρέπει να προβεί σε ουσιαστικές αλλαγές για να αλλάξει την κακή εικόνα της στο συγκεκριμένο τομέα.

Αύξηση των συνδικαλιστικών προσπαθειών

“Οι εργαζόμενοι με ωρομίσθιο στις ΗΠΑ φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει ότι χωρίς την οργάνωση για μια συλλογική φωνή, οι εργοδότες θα συνεχίσουν να αγνοούν τις ανησυχίες τους στο χώρο εργασίας”, σημειώνεται από την Workers United. Στο μεταξύ, ενώ σχεδόν το 40% των κυβερνητικών εργαζομένων ανήκουν σε συνδικάτα, μόνο το 6,1% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα είναι μέλη σωματείων, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας. Η εκπροσώπηση των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο είναι ακόμη χαμηλότερη, με μόλις 4,4% των ατόμων, από τα οποία οι περισσότεροι σε παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι πωλητές του Etsy κάνουν διαδικτυακή απεργία

Τα μέλη των συνδικάτων βρίσκονται σε μείωση εδώ και δεκαετίες, με τη συμμετοχή σε σωματεία του ιδιωτικού τομέα να μειώνεται σταθερά από το 16,8% που βρισκόταν το 1983. Η οργάνωση τον εργαζομένων σε εταιρείες όπου ο συνδικαλισμός είναι ανύπαρκτος, όπως η Starbucks, το Amazon και η Apple, είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες των συνδικάτων να ανακτήσουν την επιρροή που έχουν χάσει κατά τη διάρκεια των δεκαετιών.

Συνήθως ένα συνδικάτο περιμένει μέχρι να έχει τη συμφωνία από πάνω από το 50% των εργαζομένων για να καταθέσει αίτηση για εκλογές και, ακόμη και τότε, οι προσπάθειες να κερδίσει τις εκλογές συχνά αποτυγχάνουν, μπροστά σε μια αντι-συνδικαλιστική εκστρατεία της διοίκησης για να πείσει τους εργαζόμενους να ψηφίσουν όχι.

Τώρα όμως, η τάση φαίνεται να αλλάζει. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι εργαζόμενοι του Amazon σε μια αποθήκη στο Στέιτεν Άιλαντ έγραψαν ιστορία, όταν ψήφισαν υπέρ του συνδικάτου. Ακόμα, σε περισσότερα από 12 καταστήματα Starbucks σε όλη τη χώρα, τα συνδικάτα εξασφάλισαν νίκες υψηλού προφίλ, εμπνέοντας άλλους εργαζόμενους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Στα τέλη Μαρτίου, οι εργολάβοι της Google Fiber στο Κάνσας Σίτι του Μιζούρι υποστήριξαν μια συνδικαλιστική προσπάθεια, αποτελώντας τους πρώτους εργαζόμενους με διαπραγματευτικά δικαιώματα στο πλαίσιο του σωματείου Alphabet Workers Union.

Διαβάστε επίσης: Το πρώτο σωματείο εργαζομένων του Amazon και η παγκοσμιοποιημένη αγορά

Τους τελευταίους έξι μήνες, ο αριθμός των εκλογών που κατατέθηκαν στο NLRB αυξήθηκε κατά 57% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Πρόκειται για το πιο ενεργό επίπεδο οργάνωσης εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια.

Με πληροφορίες από το CNN
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.