26 Απρ 2024
READING

Tι θέλει να πετύχει η Coca-Cola με το νέο της φυσικό κατάστημα-ναυαρχίδα

4 MIN READ

Tι θέλει να πετύχει η Coca-Cola με το νέο της φυσικό κατάστημα-ναυαρχίδα

Tι θέλει να πετύχει η Coca-Cola με το νέο της φυσικό κατάστημα-ναυαρχίδα

Μπορεί τα brands να διατυμπανίζουν ότι «οι ψηφιακές πλατφόρμες είναι το μέλλον», αλλά δεν παραβλέπουν τη σημασία που φαίνεται να διατηρεί η φυσική παρουσία, καθώς αυτές τους οι διακηρύξεις συχνά συνοδεύονται από το άνοιγμα ενός νέου φυσικού καταστήματος.

Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της Coca-Cola, που εγκαινίασε χθες, 28 Απριλίου, το νέο της φυσικό κατάστημα στο Λονδίνο, το πρώτο μάλιστα του brand για την Ευρώπη, έπειτα από το επιτυχημένο, όπως λέει η εταιρεία, πείραμα ανάλογων καταστημάτων στις ΗΠΑ.

Στόχος αυτού του καταστήματος-ναυαρχίδας της Coca-Cola στο Κόβεντ Γκάρντεν, είναι να καλλιεργηθεί το «brand love» του κοινού, όπως λέει χαρακτηριστικά η εταιρεία, που ποντάρει στην αγάπη των καταναλωτών. Αυτό επιδιώκει να καταφέρει προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες στους καταναλωτές, τόσο διαδικτυακά όσο και μέσα από τα φυσικά της προϊόντα, αρχής γενομένης από αυτό το φυσικό κατάστημα.

Οι επισκέπτες του καταστήματος θα μπορούν να βρουν εκεί αξεσουάρ με τη μάρκα Coca-Cola, premium σειρές ρούχων, δημιουργημένες σε συνεργασία με επιλεγμένους σχεδιαστές, με έμφαση στο street style, αλλά και ένα μπαρ που θα προσφέρει mocktails, κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ, με βάση την Coca-Cola.

To μπαρ είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του προσανατολισμού του καταστήματος στη δημιουργία αξιομνημόνευτων εμπειριών για τους πελάτες. «Πιστεύουμε ότι το να συνδυάσουμε τις μοναδικές online εμπειρίες με δυνατές διά ζώσης εμπειρίες, θα είναι καθοριστικό στο να δώσουμε στους fans μας το καλύτερο από την Coca-Cola», δηλώνει εξάλλου η αντιπρόεδρος δικαιωμάτων και λιανεμπορίου του brand, Michelle Moorehead.

Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, το νέο κατάστημα συνδέεται με την πλατφόρμα εμπειριών του brand, «Real Magic», που λανσαρίστηκε ως προωθητική ενέργεια τον περασμένο Σεπτέμβριο, με στόχο να προσφέρει «κορυφαίες εμπειρίες μάρκετινγκ με επίκεντρο τον καταναλωτή». Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν ψηφιακά, μέσα στο κατάστημα, το δικό τους κουτάκι αναψυκτικού, σε μια εμπειρία personalization, που συνδέει το digital με τη φυσική παρουσία.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας εξηγούν ότι συχνά οι fans του brand ρωτούν πού μπορούν να βρουν αποκλειστικά προϊόντα με το brand Coca-Cola, και ότι τώρα, μέσα από αυτό το κατάστημα, θα μπορέσουν να τους προσφέρουν κάτι μοναδικό, που θα αναδείξει επιπλέον και με διαφορετικό τρόπο τη δημοφιλή μάρκα. Τα προϊόντα στο κατάστημα είναι σχεδιασμένα με επίκεντρο τις προτιμήσεις των καταναλωτών της Γενιάς Ζ και των Millennials, που αγαπούν περισσότερο αυτές τις νέες εμβυθιστικές εμπειρίες. Ήδη, όπως λένε, όσο ετοιμαζόταν το κατάστημα, οι Λονδρέζοι που περνούσαν από εκεί χτυπούσαν την πόρτα και ρωτούσαν αν μπορούν να μπουν μέσα, κάτι που, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του brand, υποδηλώνει την ύπαρξη ενός κοινού που αδημονεί.

Τη σύνδεση του ψηφιακού με τον φυσικό κόσμο αναδεικνύει και μια σειά προϊόντων στο κατάστημα, που είναι βασισμένη στην καινούρια γεύση της Coca-Cola, Starlight, η οποία λανσαρίστηκε πριν λίγο καιρό από την πλατφόρμα καινοτομίας Coca-Cola Creations. Το λανσάρισμα εκείνο βασιζόταν ως επί το πλείστον σε ψηφιακές εμπειρίες – εκτός από την ίδια την περιορισμένη κυκλοφορία του νέου αναψυκτικού, βεβαίως – και τώρα, το brand φιλοδοξεί να μεταφέρει αυτήν την εμπειρία και στον φυσικό κόσμο, μέσα από μια σειρά ρούχων.

Εκτός από αυτήν την αλληλοεπικάλυψη φυσικού και ψηφιακού κόσμου, που προσπαθούν να επιτύχουν όλα τα μεγάλα brands για τις νέες τους καταναλωτικές εμπειρίες, το νέο φυσικό κατάστημα της Coca-Cola αναδεικνύει και μια άλλη σημαντική τάση αυτήν την εποχή, τη στροφή στο μοντέλο των πωλήσεων απευθείας στον καταναλωτή, δηλαδή του Direct-to-consumer (DTC). Η Coca-Cola επενδύει σε αυτό το τελευταίο διάστημα, κυρίως όμως  ιντερνετικά, μέσα από το online marketplace της, Your Coca-Cola. Mε το κατάστημα του Λονδίνου δείχνει ότι έχει την πρόθεση να μεταφέρει τα όσα προσφέρει απευθείας στους καταναλωτές και στον πραγματικό κόσμο, μετά την επιτυχία, μάλιστα, που, όπως σημειώνει το brand, είχε το ανάλογο concept στις ΗΠΑ.

Ένα κατάστημα φυσικού λιανεμπορίου όπως αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής καινοτομίας της Coca-Cola, καθώς, σύμφωνα με τη Moorehead, «η καινοτομία μπορεί να πάρει πολλές μορφές και σχήματα, και αυτό το κατάστημα είναι απλώς ένας τρόπος να καινοτομήσουμε για να φέρουμε τη μάρκα στους νέους πελάτες, και να προσελκύσουμε τους υπάρχοντες πελάτες μας να αναπτύξουν αγάπη για το brand».

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί η νέα διαφήμιση της Coca-Cola να ενισχύσει την ανακύκλωση πλαστικού;

Ακόμα, καθώς στο κατάστημα θα μπορεί να βρει κανείς ρούχα και αξεσουάρ κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο πλαστικό, αυτό μπορεί να λειτουργήσει και ως ένας τρόπος να αναδειχθούν οι προσπάθειες και οι δεσμεύσεις του brand για βιωσιμότητα – δεδομένου, μάλιστα, και του ότι η Coca-Cola θεωρείται ο μεγαλύτερος ρυπαντής πλαστικού στον κόσμο.

Προς το παρόν, εξηγούν από την εταιρεία, το κατάστημα του Λονδίνου θα είνα ένα τεστ του ίδιου του concept των φυσικών καταστημάτων της Coca-Cola, αλλά είναι αισιόδοξοι ότι θα έχει μεγάλη επιτυχία και ότι οι καταναλωτές θα το αγαπήσουν – όπως ελπίζουν ότι αγαπούν και το ίδιο το brand.

Με πληροφορίες από το MarketingWeek.com

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.