Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, η οποία διεξήχθη από την Harris Poll για το Google Cloud, με τη συμμετοχή 1.491 ηγετικών στελεχών διαφορετικών κλάδων, η βιωσιμότητα αποτελεί πλέον προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο τα συναισθήματα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ανάμεικτα.
Από την μία, το 80% των ηγετών βαθμολόγησαν τις εταιρείες τους παραπάνω από τον μέσο όρο για την περιβαλλοντική τους συνείδηση, υποστηρίζοντας, τόσο από τις μεγάλες όσο και από τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ότι αποτελεί προτεραιότητα για αυτές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι το 93% δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να διαθέσουν μέρος των αποζημιώσεών τους σε στόχους ESG (environmental, social and governance). Τέλος το 65% του δείγματος ανέφερε ότι ενώ θέλει να σημειώσει πρόοδο στις προσπάθειες βιωσιμότητας, δε γνώριζε με ποιον τρόπο θα μπορούσε να το κάνει.
Από την άλλη, το 58% των CEOs παραδέχτηκαν ότι οι εταιρείες τους κάνουν greenwashing, παραπλανώντας τους καταναλωτές όσον αφορά τις περιβαλλοντικές τους πρακτικές. Μάλιστα, το αντίστοιχο ποσοστό για τις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 68%. Επιπλέον, τα δύο τρίτα των στελεχών παγκοσμίως αμφισβητούν τις πρακτικές των εταιρειών τους περί βιωσιμότητας.
Κι άλλες ανάλογες έρευνες έχουν παρουσιάσει στοιχεία ότι το φαινόμενο του greenwashing είναι εξαιρετικά κοινό. Για παράδειγμα, ο ΜΚΟ NewClimate Institute πρόσφατα αξιολόγησε 25 μεγάλες εταιρείες, που έχουν θέσει ως στόχο να επιτύχουν μηδενικές εκπομπές αερίων, διαπιστώνοντας ότι ο συγκεκριμένος στόχος είναι ουτοπικός, δεδομένου ότι οι εταιρείες είχαν την δυνατότητα να μειώσουν τις εκπομπές τους μόνο κατά 40%.
Μία νέα επιτροπή του ΟΗΕ σχεδιάζει ακόμα να μελετήσει τους στόχους των εταιρειών για μηδενικές εκπομπές αερίων, ώστε να αποσαφηνιστεί κατά πόσο αυτοί αποτελούν greenwashing, και έπειτα να εκδώσει νέες συστάσεις σχετικά με το πώς πρέπει να καθορίζονται. Επιπλέον, τον τελευταίο χρόνο, ο αριθμός των διαφημίσεων που απαγορεύτηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την κατηγορία του greenwashing, τριπλασιάστηκε. Τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει νέους κανονισμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να απαγορεύσουν τους ασαφείς ή παραπλανητικούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς των εταιρειών.
Διαβάστε επίσης: Ετοιμάζονται παγκόσμιοι κανόνες βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις
Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα, το οποίο απασχολεί τις επιχειρήσεις, είναι η μέτρηση της προόδου όσον αφορά την βιωσιμότητα. Πράγματι, μόλις το 36% των στελεχών δήλωσαν ότι οι εταιρείες τους διέθεταν κάποιου είδους εργαλεία μέτρησης, μέσω των οποίων παρακολουθούσαν την πρόοδο και την απήχηση των πρακτικών τους.
Γενικά, η μέτρηση της προόδου είναι μία πρόκληση για τις επιχειρήσεις, κάτι που αποδεικνύεται και μέσω της έρευνας του Google Cloud, την οποία διεξήγαγε ώστε να κατανοήσει καλύτερα τι είναι αυτό που πραγματικά χρειάζονται οι πελάτες του. Ωστόσο μόνο το 17% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι συλλέγουν και χρησιμοποιούν τα δεδομένα που λαμβάνουν από εργαλεία μέτρησης, ώστε να βελτιστοποιήσουν τις στρατηγικές βιωσιμότητας, κάτι που πιθανότατα θα αλλάξει στο μέλλον, με τις αντίστοιχες μεταβολές των ρυθμιστικών κανόνων. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, για πρώτη φορά ένας προτεινόμενος κανόνας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθιστά υποχρεωτικό για τις εταιρείες να αναφέρουν τις εκπομπές αερίων, μαζί με τον κλιματικό κίνδυνο που έχουν οι δραστηριότητές τους. Με ανάλογο τρόπο έχει κινηθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Διαβάστε επίσης: Είναι η αγορά αντιστάθμισης άνθρακα φαινόμενο greenwashing;
Προφανώς δεν μιλάμε απλώς για παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού, αλλά για κάτι πολύ μεγαλύτερο. Εάν οι εταιρείες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του περιβάλλοντος, τότε έχουμε να κάνουμε με μία παγκόσμια απειλή. Αν αναλογιστούμε ότι έχουμε στη διάθεσή μας λιγότερο από δέκα χρόνια, ώστε να επιτύχουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει αρκετά.
Mε πληροφορίες από το Fast Company
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.