Μία αγορά με ισχυρούς πρωταγωνιστές και διαρκώς ανοδική πορεία σε επίπεδο τζίρου τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση το 2020, κατά το οποίο ήταν κλειστά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τα καταστήματα, αποτελεί αυτή των προϊόντων σπιτιού.
Πρόκειται για έναν τομέα της λιανικής, ο οποίος κυριαρχείται από πέντε βασικούς παίκτες, τον μεγαλύτερο τζίρο εκ των οποίων καταγράφουν η Praktiker Hellas αλλά και η House Market, εταιρεία που διαχειρίζεται στην Ελλάδα τα καταστήματα IKEA. Σημειώνεται ότι ήδη από το 2017 και ύστερα, η αγορά των ειδών σπιτιού έχει ξεπεράσει συνολικά το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, καθώς το συγκεκριμένο έτος η αξία της ήταν 510 εκατ. ευρώ, το 2018 αυξήθηκε στα 545 εκατ. ευρώ, το 2019 έφτασε στα 579 εκατ. ευρώ, για να συρρικνωθεί σε περίπου 489 εκατ. ευρώ το 2020 (στοιχεία KPMG), με τις επιχειρήσεις του κλάδου να επηρεάζονται από την πανδημία και τη διακοπή λειτουργίας των καταστημάτων τους.
Kυρίαρχοι της αγοράς Praktiker και ΙΚΕΑ
Οι δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις και κυρίαρχοι της αγοράς αυτής είναι η IKEA και η Praktiker, ακολουθεί η Leroy Merlin στην τρίτη θέση και με βάση τον τζίρο της, ενώ αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα προσθέτοντας και νέα σημεία στο δίκτυό της, η Jysk. Οι τρεις πρώτοι, ΙΚΕΑ, Praktiker και Leroy Merlin, έχασαν πωλήσεις το 2020. Αντιθέτως, η Jysk αύξησε τον τζίρο της από τα 32 εκατ. ευρώ του 2019 στα 39 εκατ. ευρώ, ενώ και ένας ακόμα παίκτης, η Vicko, η οποία βρίσκεται στην πέμπτη θέση της κατάταξης, διατήρησε τα μεγέθη της σχεδόν ανεπηρέαστα, από τα 30 εκατ. ευρώ του 2019 στα 29 εκατ. ευρώ του 2020.
Σύμφωνα με στοιχεία της KPMG που αποτυπώνονται μέσα από την έρευνά της «The Future of Retail Sector» για την ελληνική αγορά και αφορούν στα μερίδια των πρωταγωνιστών για το 2020, η ΙΚΕΑ διατηρεί μερίδιο αγοράς 30% (τζίρος 145 εκατ. ευρώ), η Praktiker επίσης μερίδιο 30% (τζίρος 148 εκατ. ευρώ), η Leroy Merlin μερίδιο 26% (τζίρος 129 εκατ. ευρώ και κατ’ εκτίμηση καθότι δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη ισολογισμό). Επίσης, η Jysk διατηρεί μερίδιο 8% με τζίρο 39 εκατ. ευρώ το 2020 και η Vicko μερίδιο 6% με τζίρο 29 εκατ. ευρώ.
Στο πλάνο της Jysk έως και 8 νέα καταστήματα μέχρι το τέλος καλοκαιριού
Να υπενθυμίσουμε ότι η Jysk, εντός του 2020, προέβη σε σημαντική συγκράτηση λειτουργικών εξόδων, λειτουργώντας με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό στη διάρκεια της περιόδου που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά, γεγονός που της έδωσε τη δυνατότητα κρατήσει τα μεγέθη της, ενώ προχωράει σε διαρκή ενίσχυση του δικτύου της.
Για φέτος έχει προγραμματίσει τη λειτουργία έως και 8 νέων καταστημάτων στην Ελλάδα έως και τον Αύγουστο, συνεχίζοντας τις επενδύσεις στην επέκταση του δικτύου της. Ήδη μετράει 7 χρόνια λειτουργίας στην ελληνική αγορά και στόχος είναι να υπερβεί τα 70 καταστήματα κατά το προσεχές διάστημα στη χώρα μας. Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του Μαρτίου λειτούργησε το 48ο κατάστημά της στην Ελλάδα, στην περιοχή των Βριλησσίων, ετοιμάζοντας και νέες κινήσεις με σημεία λιανικής σε Ζάκυνθο και Αλεξανδρούπολη. Στο πλάνο είναι η ανάπτυξη νέων καταστημάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη έως και το τέλος του φετινού καλοκαιριού.
Σε ό,τι αφορά την Praktiker, αυτό το διάστημα ποντάρει σημαντικά στα προϊόντα εσωτερικής διακόσμησης αλλά και στη διακόσμηση κήπου και βεράντας, λόγω εποχής, ως μέρος της στρατηγικής της τοποθέτησης. Ταυτόχρονα, έχει επενδύσει στην τοποθέτηση φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων στο σύνολο του δικτύου της, πρόγραμμα που ξεκίνησε να υλοποιεί από τον Ιανουάριο του 2021 και έχει ήδη ολοκληρώσει σε όλα της τα καταστήματα.
Επενδύσεις σε νέα σημεία πώλησης από την IKEA
Η IKEA από την πλευρά της πρόσθεσε στα τέλη του 2021 ένα ακόμα κατάστημα πόλης στο δίκτυό της – το δεύτερο μετά από εκείνο του Πειραιά -, δημιουργώντας ένα σημείο πώλησης 1.900 τ.μ. στο The Mall Athens και επενδύοντας 3 εκατ. ευρώ. Στο πλάνο είναι να δημιουργήσει προσεχώς δύο καταστήματα μεσαίου τύπου με επιφάνεια από 8.000 έως και 12.000 τ.μ, τα οποία πρόκειται να ανοίξουν στο Ηράκλειο και στην Πάτρα έως και το 2023.
Διαβάστε ακόμα: Το ισχυρό χαρτί του retail για τη Lamda Development
Επίσης στο πλάνο του ομίλου Φουρλή, ο οποίος διαχειρίζεται τα ΙΚΕΑ, είναι η δημιουργία ενός καταστήματος μεγάλου μεγέθους, τύπου Big Box, το οποίο θα λειτουργήσει στην έκταση του Ελληνικού. Θυμίζουμε ότι εκεί, σε συνεργασία με τη Lamda Development, είναι στο πλάνο η δημιουργία ενός Retail Park από πλευράς του ομίλου Φουρλή, το οποίο θα αναπτύξει η εταιρεία Trade Estates που διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του.
Στάση αναμονής από τη Leroy Merlin
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της Leroy Merlin στην Ελλάδα, στόχος με βάση τα προ πανδημίας δεδομένα ήταν να δημιουργήσει σημεία πώλησης εντός του αστικού ιστού, σχεδιασμός όμως, ο οποίος, προς το παρόν, παραμένει ανεκπλήρωτος, τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας, με το τελευταίο κατάστημα το οποίο άνοιξε τις πόρτες του να είναι εκείνο της λεωφόρου Κηφισού και έβδομο της αλυσίδας, τον Ιούνιο του 2020.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.