19 Απρ 2024
READING

H Chobani σταματά την κυκλοφορία γάλακτος που λάνσαρε πριν τρεις μήνες

3 MIN READ

H Chobani σταματά την κυκλοφορία γάλακτος που λάνσαρε πριν τρεις μήνες

H Chobani σταματά την κυκλοφορία γάλακτος που λάνσαρε πριν τρεις μήνες

Για πρώτη φορά στην επιτυχημένη 17χρονη πορεία της, που τα τελευταία χρόνια εμπλουτίζεται με νέα λανσαρίσματα που τυχαίνουν καλής ως επί το πλείστον υποδοχής από την αγορά, η Chobani διακόπτει την κυκλοφορία ενός νέου προϊόντος της, που λάνσαρε μόλις πριν από τρεις μήνες.

Πρόκειται για το φιλτραρισμένο γάλα της Chobani Ultra-Filtered Milk, που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο, φιλοδοξώντας μια δυναμική είσοδο στον τομέα του γάλακτος, ώστε, όπως διαφαινόταν, σταδιακά η εταιρεία να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο της με προϊόντα άλλων κατηγοριών και να εξελιχθεί σε μια μεγάλη εταιρεία τροφίμων.

Θεωρητικά, η κυκλοφορία του νέου γάλακτος ήταν μια καλά υπολογισμένη κίνηση από τη νεϋορκέζικη Chobani, καθώς, στην αγορά των ΗΠΑ, η κατηγορία του ultra-φιλτραρισμένου γάλακτος αναπτύσσεται δυναμικά το τελευταίο διάστημα, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι εισέρχονται σε αυτήν μεγάλα brands, όπως η Coca-Cola, μέσω της εταιρείας Fairlife, και η Danone. Η καινοτομία φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στα γαλακτοκομικά, δεδομένης της πολυετούς πτώσης – από το 2016 – που καταγράφει η κατηγορία.

To Chobani Ultra-Filtered Milk παράγεται μέσα από μια ειδική διαδικασία φιλτραρίσματος, η οποία εξαλείφει τη λακτόζη από το γάλα και μειώνει τα σάκχαρά του στο μισό, ενώ το προϊόν περιέχει και 2,5 φορές περισσότερη πρωτεΐνη από το συνηθισμένο γάλα.

Η εταιρεία δεν έχει δημοσιοποιήσει μέχρι στιγμής στοιχεία αναφορικά με τις πωλήσεις του προϊόντος, ούτε όσον αφορά την ευρύτητα της διαθεσιμότητάς του από τους λιανεμπόρους, ωστόσο από την αγορά σχολιάζεται ότι, κατά πάσα πιθανότητα, η υποδοχή δεν ήταν ικανοποιητική ούτε από το κοινό ούτε από τους retailers.

Διαβάστε ακόμα: Η ευρωπαϊκή περιπέτεια και το στοίχημα διεθνοποίησης της ΦΑΓΕ

Στην ανακοίνωσή της, πάντως, η Chobani αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή στην αγορά και στις πληθωριστικές πιέσεις, που κατέστησαν ασύμφορη την παραγωγή του γάλακτος. Όπως σημειώνεται, αν και η εταιρεία πάντα προσπαθεί να εξελίσσεται, στην προκειμένη περίπτωση αποφάσισε ότι θα είχε πιο πολύ νόημα να κατευθύνει τους πόρους της στα βασικά της προϊόντα, δηλαδή στο γιαούρτι, τις κρέμες καφέ και το γάλα βρώμης.

Εν τω μεταξύ, η Chobani έχει απασχολήσει τελευταία και επειδή, ενώ αναμενόταν η αρχική δημόσια προσφορά της, τελικά η εισαγωγή της αναβλήθηκε για τα τέλη του έτους ή για το 2023, ενώ παράλληλα κορυφαία στελέχη της αποχώρησαν, ακολουθώντας των CEO της, Peter McGuinness, του οποίου τα καθήκοντα ανέλαβε ο Kevin Burns, που επέστρεψε στην παλιά του θέση. Ως λόγος της αναβολής της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο αναφέρθηκε η αστάθεια της αγοράς, αν και τα οικονομικά της έμοιαζαν τη δεδομένη στιγμή ευνοϊκά για μια τέτοια κίνηση, παρόλο που ο ανταγωνισμός παραμένει ισχυρός. Αναλυτές θεωρούν ότι η αναβολή αυτή ίσως έπαιξε κάποιο ρόλο και στις αποχωρήσεις των στελεχών.

Το ελληνικού τύπου γιαούρτι παραμένει το ισχυρό χαρτί της Chobani, χάρη στο οποίο εξάλλου το brand έφτασε να συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων του χώρου. Τα τελευταία χρόνια, από το 2019, η εταιρεία έχει λανσάρει ακόμα προβιοτικά ροφήματα, κρύο καφέ, γάλα βρώμης και κρέμες καφέ, προϊόντα που στο σύνολό τους τα πήγαν πολύ καλά.

Mε πληροφορίες από το Food Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.