25 Απρ 2024
READING

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει το μέλλον το ηλεκτρονικού εμπορίου

3 MIN READ

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει το μέλλον το ηλεκτρονικού εμπορίου

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει το μέλλον το ηλεκτρονικού εμπορίου

Η πανδημία COVID-19 επιτάχυνε την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να κάνουν αγορές που δεν αφορούσαν τοπικά παντοπωλεία και τα φαρμακεία από πουθενά πέρα από το διαδίκτυο. Τώρα, παρόλο που δεν υπάρχει πλέον καθεστώς lockdown και οι περιορισμοί έχουν σχεδόν εξαλειφθεί στις περισσότερες χώρες, οι καταναλωτές δείχνουν πρόθυμοι να συνεχίσουν να αξιοποιούν το ηλεκτρονικό κανάλι για ορισμένες αγορές τους. Αυτό σημαίνει ότι η άνοδος του e-commerce δεν ήταν μόνο μια αναγκαία λύση, αλλά αποδεικνύεται και μια σημαντική τάση για τα επόμενα έτη, ανεξάρτητα από περιορισμούς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το ηλεκτρονικό εμπόριο εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί διεθνώς κατά μέσο όρο κατά 47%, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, η ασιατική αγορά σε αυτόν τον τομέα θα γνωρίσει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, κατά 51%,  η Ευρώπη ακολουθεί με 42% και η Βόρεια Αμερική με 35%.

Έτσι, οι εταιρείες λιανικής πώλησης επιδιώκουν να βελτιώσουν τις σελίδες τους στο internet και να προσφέρουν εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών ακόμα και εξ αποστάσεως, με σκοπό να αυξήσουν το ποσοστό μετατροπής τους για τους online επισκέπτες τους. Τα Macy’s, για παράδειγμα, ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα αναθεωρήσουν την υπάρχουσα ιστοσελίδα τους για να προσφέρουν πιο εξατομικευμένες εμπειρίες στους αγοραστές τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Τεχνητή νοημοσύνη στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Τα δεδομένα αγορών των πελατών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της εξατομίκευσης του ηλεκτρονικού εμπορίου με τη βοήθεια της αυτοματοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης. Συγκεκριμένα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επεξεργασία δεδομένων πελατών, από το ιστορικό αγορών έως το ιστορικό αναζήτησης.

To personalization για τον καταναλωτή συνδέεται άμεσα με το customer experience του και συνεπώς με την εντύπωση, την άποψη που έχει ο ίδιος για το brand. Βάζει το θεμέλιο για μια ποιοτική εμπειρία με την εταιρεία, που περιλαμβάνει την ικανοποίηση ότι τον καταλαβαίνουν, ότι κατανοούν τις ανάγκες του, ότι αισθάνεται σημαντικός. Το 2022, ο πήχης ανεβαίνει, καθώς οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα brands με τα νέα τους εργαλεία γίνονται πιο πλούσιες και επιτρέπουν στον πελάτη να αλληλεπιδρά μαζί τους.

Διαβάστε επίσης: Trends 2022 | Το μέλλον του personalisation

Τώρα αναπτύσσονται και νέες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Self.AI, η Syte και η Search.io, που δημιουργούν πλατφόρμες αναζήτησης ηλεκτρονικού εμπορίου που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη. Ορισμένες συνεργάζονται με επιχειρήσεις και προσφέρουν εξατομικευμένες συστάσεις και υποστήριξη από σελίδες περιήγησης. Ουσιαστικά, αυτές οι εταιρείες βάζουν τα προϊόντα στην κατάλληλη σειρά για κάθε πελάτη, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι πωλήσεις και η μετατροπή.

Αυτό σημαίνει πως προσφέρονται στους αγοραστές ηλεκτρονικού εμπορίου πολύ πιο εξατομικευμένες εμπειρίες. Τα δεδομένα, όπως το νούμερο ενός ρούχου ή παπουτσιού, που επιλέγει ένας πελάτης, αποθηκεύονται, οπότε όταν ο πελάτης επιστρέφει, οι πληροφορίες αυτές προστίθενται στην αναζήτηση ώστε να γίνει πιο συγκεκριμένη για τον εκάστοτε καταναλωτή.

Για παράδειγμα, συχνά οι καταναλωτές αναζητούν πρώτα το προϊόν και μετά προσθέτουν ως φίλτρο το νούμερο τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει η πιθανότητα το προϊόν να είναι εκτός αποθέματος στο συγκεκριμένο μέγεθος. Αυτό οδηγεί σε εγκατάλειψη των αγορών. Αν όμως, με την τεχνητή νοημοσύνη, το μέγεθος προστεθεί αυτόματα στην αναζήτηση, τότε ο πελάτης δε θα λάβει αποτελέσματα που είναι εκτός αποθέματος και αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στη μετατροπή και στα έσοδα. Βέβαια, χρειάζεται προσοχή, καθώς μερικές φορές κάποιοι καταναλωτές μπορεί να κάνουν κάποια αγορά για κάποιον άλλον οπότε τα αποθηκευμένα δεδομένα να μην ισχύουν.

Καθώς λοιπόν η εξατομίκευση είναι πολύ σημαντική για το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι δυνατότητες που προσφέρουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για την βελτιστοποίησή της έχουν την προοπτική να προσφέρουν παραπάνω έσοδα στις εταιρείες.

Mε πληροφορίες από το Fashion United
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.