25 Απρ 2024
READING

Tα podcasts και η μουσική ξεπερνούν σε ανάπτυξη διαφημιστικών εσόδων το video streaming και τα social media

3 MIN READ

Tα podcasts και η μουσική ξεπερνούν σε ανάπτυξη διαφημιστικών εσόδων το video streaming και τα social media

Tα podcasts και η μουσική ξεπερνούν σε ανάπτυξη διαφημιστικών εσόδων το video streaming και τα social media

Μια έκθεση της IAB (Interactive Advertising Bureau) διαπιστώνει ότι τα podcasts και το streaming για μουσική και ραδιόφωνο είχε μεγαλύτερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με το video streaming και τη διαφήμιση στα social media.

Συγκεκριμένα, τα podcasts και το streaming για μουσική και ραδιόφωνο σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση στα διαφημιστικά έσοδα, φτάνοντας συνολικά τα 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του 2021, σύμφωνα με έκθεση του Interactive Advertising Bureau για την αγορά των ΗΠΑ. Με αύξηση των διαφημιστικών εσόδων κατά σχεδόν 58% σε ετήσια βάση, από 13% το προηγούμενο έτος, η κατηγορία ψηφιακού ήχου ξεπέρασε την αύξηση των διαφημίσεων video streaming, social media, αναζήτησης και ψηφιακής προβολής κατά τη διάρκεια του 2021.

Διαβάστε επίσης: Η ανάπτυξη του streaming έχει σταματήσει

Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης στην κατηγορία ψηφιακού ήχου προήλθε από τις κινητές συσκευές, οι οποίες απέφεραν 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε διαφημιστικά έσοδα και αντιπροσώπευαν το 85% των συνολικών εσόδων της κατηγορίας. Τα έσοδα στις επιτραπέζιες συσκευές για τον ψηφιακό ήχο μένουν πίσω, στα 739 εκατομμύρια δολάρια.

Όμως, όσον αφορά το σύνολο των εσόδων, η αναζήτηση στο ίντερνετ συνέχισε να έχει τα περισσότερα έσοδα για το έτος, με 78,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι η διαφήμιση στα social media μπόρεσε να ανακάμψει εν μέρει από την πτώση που παρατηρήθηκε το 2020 κατά την έναρξη της πανδημίας και να αποφέρει συνολικά 57,7 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Ωστόσο, εταιρείες όπως η Meta και η Snap συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μειώσεις εσόδων που προκαλούνται από τις αλλαγές στην πολιτική απορρήτου του iOS της Apple. Οι αλλαγές τέθηκαν σε ισχύ πέρυσι και επιτρέπουν στους χρήστες να επιλέξουν να μην παρακολουθούνται, ενώ ο αντίκτυπος τους μπορεί να μην φανεί πλήρως μέχρι αργότερα φέτος.

Ακολουθούν η ψηφιακή διαφήμιση με banners (display advertising) με 56,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ψηφιακό βίντεο ήταν ο επόμενος μεγαλύτερος παράγοντας εσόδων από διαφημίσεις, αποφέροντας σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, τα οποία αντιπροσωπεύουν αύξηση 51% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Είναι πολύ σημαντικό για τις εταιρείες να αντιληφθούν τα κανάλια στα οποία έχει περισσότερο νόημα να επενδύουν δεδομένων των συνθηκών. Ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των δυνατοτήτων της διαφήμισης μέσα από podcasts προσφέρει η Volvo, η οποία σε μια καμπάνια της σε επιλεγμένα podcasts, είδε γνήσιο engagement για τις διαφημίσεις της, το ενδιαφέρον του κοινού για το brand να ανεβαίνει, όπως και την περιέργειά του για αυτό, που μάλιστα το ώθησε να δράσει, ώστε να μάθει περισσότερα. Είναι λοιπόν και ο αντίκτυπος που έχουν οι διαφημίσεις των podcasts μεγαλύτερος και ποιοτικότερος, όπως διαπίστωσε και έρευνα του Guardian, που βρήκε ότι το 65% των ακροατών δίνουν την προσοχή τους σε αυτές, σε σχέση με ένα 38% που δίνει σημασία στις ραδιοφωνικές.

Bέβαια, η διαφήμιση μέσω καναλιών ψηφιακού ήχου δεν έχει φτάσει ακόμα τα νούμερα της διαφήμισης στο παραδοσιακό ραδιόφωνο, και οι διαφημιστές συνεχίζουν να επενδύουν δισεκατομμύρια στο Facebook και το Instagram της Meta, παρόλες τις αλλαγές στις πολιτικές απορρήτου και τις νέες δυσκολίες στη στόχευση του κοινού. Ωστόσο, οι έμποροι εκτιμάται ότι θα δαπανήσουν 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια για ψηφιακές-ακουστικές διαφημίσεις στις ΗΠΑ φέτος, ποσό αυξημένο κατά 14% από τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με τη Magna, μια μονάδα μέσων ενημέρωσης της Interpublic Group of Cos. Η παραδοσιακή ραδιοφωνική διαφήμιση θα ανέλθει σε 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια, συγκριτικά, αυξημένη κατά 3%.

Διαβάστε επίσης: Οι τάσεις του performance marketing το 2022

Ενώ τα podcasts αποτελούν λιγότερο από το 1/5 της αγοράς ψηφιακών διαφημίσεων ήχου για μεγάλες μάρκες, ήταν ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος. Οι μεγάλες υπηρεσίες streaming έχουν δώσει μάχη για τους δημιουργούς podcast και τις εκπομπές που μπορούν να προσελκύσουν τόσο το κοινό όσο και τους διαφημιστές, κλείνοντας αποκλειστικές συμφωνίες για podcasts.

Με πληροφορίες από Hollywood Reporter και The Wall Street Journal

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.