22 Ιαν 2025
READING

Γιατί ο Elon Musk ήθελε τόσο να αγοράσει το Twitter;

5 MIN READ

Γιατί ο Elon Musk ήθελε τόσο να αγοράσει το Twitter;

Γιατί ο Elon Musk ήθελε τόσο να αγοράσει το Twitter;

Η ιδιαίτερη σχέση του Elon Musk με το Twitter ήταν γνωστή πριν ακόμα παιχτεί το σίριαλ της προσφοράς του να το αγοράσει, που κατέληξε, τελικά, πράγματι, στην αγορά της δημοφιλούς πλατφόρμας των social media από τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου.

Με περισσότερους από 83 εκατομμύρια followers και ένα πολύ πλούσιο ιστορικό σε tweets, που συχνά έχουν τη δυνατότητα να ανεβοκατεβάζουν τις μετοχές της Tesla ή την αξία των κρυπτονομισμάτων, ο Elon Musk θα μπορούσε να είναι μια περίπτωση θαυμαστή που αποφασίζει να αγοράσει το αγαπημένο του παιχνίδι, γιατί έτσι. Απλώς τυχαίνει ο θαυμαστής να προσφέρει για το παιχνίδι του 44 δισεκατομμύρια δολάρια και να δείχνει ένα ισχυρό επιχειρηματικό σθένος για να το αποκτήσει. Γιατί, όπως σχολιάζει και το BBC, τελικά, επρόκειτο για μια επιθετική προσφορά από έναν επιθετικό επιχειρηματία, την οποία μάλιστα αρχικά το Twitter προσπάθησε να αποκρούσει με το περίφημο «poison pill», μια στρατηγική που εμποδίζει οποιονδήποτε να αποκτήσει περισσότερες από το 15% των μετοχών.

Αν και το να κατέχει ένας πλούσιος επιχειρηματίας στο παλμαρέ των επιχειρήσεών του και μια εταιρεία media – έστω, social media – δεν αποτελεί πρωτότυπη φιλοδοξία, η περίπτωση του Elon Musk, με τους πιστούς followers και θαυμαστές που δοξάζουν κάθε του κίνηση, είναι μάλλον διαφορετική. Και, κατ’ αρχάς, όπως σχολιάζεται, το Twitter σίγουρα δεν έχει γνωρίσει την ανάπτυξη που απολαμβάνουν άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram ή το TikTok, για να ελπίζει ο CEO της Tesla, της Space X, της The Boring Company και δημιουργός του PayPal, ότι θα τον βοηθήσει να αυξήσει την περιουσία του.

Εξάλλου, και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι το ζήτημα δεν είναι οικονομικό. Αντίθετα, όπως και με το σύνολο των επιχειρηματικών του εγχειρημάτων, εξάλλου, φρόντισε από νωρίς να δώσει έναν μεσσιανικό αέρα στην προσπάθειά του να αποκτήσει τον έλεγχο του Twitter: το κάνει για την ελευθερία του λόγου.

Διαβάστε ακόμα: Υπάρχει το brand Tesla χωρίς τον Elon Musk;

Πράγματι, η αλήθεια είναι ότι, ακόμα και τώρα, αυτή του η «ρομαντική» φαινομενικά προσέγγιση υπερισχύει όταν προσπαθεί κανείς να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να προχωρήσει τόσο δυναμικά σε μια επένδυση, της οποίας η απόδοση είναι αβέβαιη. Όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά, θέλει να εκπληρώσει το Twitter την «εξαιρετική του προοπτική».

Πρόσφατα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο TED, αφού είχε κάνει την προσφορά του, ο Musk έδωσε ο ίδιος ξεκάθαρα αυτό το στίγμα, δίνοντας όμως ελαφρώς την εντύπωση και ότι δε γνωρίζει ακριβώς τι είναι αυτό που θέλει να πετύχει. Χαρακτηριστικό ήταν το ότι παρομοίωσε το Twitter με τη σύγχρονη εκδοχή της «πλατείας της πόλης» – ή της αγοράς, θα συμπλήρωναν οι αρχαίοι Έλληνες. Θέλει λοιπόν να δημιουργήσει μια «συμπεριλητική αρένα για την ελευθερία του λόγου», όπου οι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα – και θα γνωρίζουν ότι μπορούν – να μιλούν ελεύθερα, μέσα στο πλαίσιο του νόμου.

Αν η λέξη «αρένα» κουβαλά έναν ανησυχητικό αέρα, δεν είναι ίσως τυχαίο. Στην ελευθερία του λόγου ορκίζονται οι Ρεπουμπλικανοί που μπλοκάρονται για ρητορική μίσους και παραπληροφόρηση από τα social media και τις ρυθμιστικές αρχές, με πρώτον και καλύτερο τον Donald Trump, τον οποίο το Twitter έχει αποκλείσει οριστικά από την πλατφόρμα του. Εξού και μία από τις πρώτες ερωτήσεις όταν ανακοινώθηκε το κλείσιμο της συμφωνίας, ήταν αν ο Musk θα άρει αυτόν τον συγκεκριμένο αποκλεισμό.

Ανεξάρτητα από τον Trump, για τον οποίο ο επιχειρηματίας δεν έχει εκφραστεί, πολλοί φοβούνται ότι η πολιτική «ελευθερίας του λόγου» που φαντάζεται ο Musk θα επιτρέψει την κυκλοφορία  εξτρεμιστικού περιεχομένου στην πλατφόρμα. Όπως και να ‘χει, ο ίδιος είπε σε αυτήν την συνέντευξη ότι, όσον αφορά το moderation, τον έλεγχο του περιεχομένου,δηλαδή, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρα, ότι προτιμά τα «time-outs» από τους μόνιμους αποκλεισμούς και ότι σε περιπτώσεις εντόνως αμφιλεγόμενου περιεχομένου, προφανώς το συγκεκριμένο tweet δε θα προωθείται.

Πάντως, σε ένα ενδιαφέρον plot twist, o Donald Trump δήλωσε ήδη ότι δεν ενδιαφέρεται να επιστρέψει, αν ο Elon Musk τον ξεμπλοκάρει.

Υπάρχει ακόμα η ιδέα του, το Twitter, του οποίου τα έσοδα προέρχονται από διαφημίσεις, να στραφεί σε ένα συνδρομητικό μοντέλο, αν υποθέσουμε ότι οι πάνω από 300 εκατομμύρια χρήστες του είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για κάτι που μέχρι τώρα είχαν δωρεάν.

Έχει δηλώσει ακόμα ότι θέλει ο αλγόριθμος του Twitter, ο κώδικάς του, να γίνει open source, να μπορεί δηλαδή το κοινό να δει πώς λειτουργεί, με ποια λογική προωθούνται ή όχι τα tweets, κάτι για το οποίο ειδικοί σχολιάζουν ότι είναι πολύ πιο περίπλοκο από όσο ακούγεται, το οποίο μάλιστα υπήρχε ήδη ως σκέψη στο Twitter.

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι αυτό που κάνει περιζήτητη την Tesla στην Ελλάδα

Όλα αυτά τα δεδομένα, βέβαια, λιγότερο αποσαφηνίζουν τους πρακτικούς λόγους για τους οποίους ο Musk πήρε αυτήν την απόφαση, και περισσότερο υπογραμμίζουν την εικόνα του ως ενός εκκεντρικού ή χαρισματικού – αναλόγως ποιος μιλάει – επιχειρηματία, που λίγο πριν από την αγορά μιας επιχείρησης-κολοσσού, δηλώνει ότι η «αίσθησή μου είναι ότι το να έχουμε μια δημόσια πλατφόρμα που εμπιστεύονται όλοι και που είναι ευρέως συμπεριλητική, είναι εξαιρετικά σημαντικό για το μέλλον του πολιτισμού».

Ο κυριότερος λόγος που έγινε αυτή η εξαγορά είναι για την δύναμη που αποκτά ο Musk σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.Το Twitter μπορεί να μην έχει την ανάπτυξη που έχουν άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά έχει πολύ μεγάλη δύναμη επιρροής και πολιτικό συμβολισμό.Είναι το μέσο που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι πολιτικοί και δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο και αποτελεί μοναδικό όχημα έκφρασης και επιρροής.

Είναι δεδομένο ότι δεν περιμένει κανένας ότι ο Elon Musk θα προσπαθήσει με προφανή τρόπο να ελέγξει την ελευθερία έκφρασης αλλά έχοντας αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης  στην ιδιοκτησία του αποκτά άλλο εκτόπισμα ως συνομιλητής στο υψηλότερο επίπεδο σε όλο τον κόσμο.

Προς το παρόν, ο Elon Musk θα πρέπει να περιμένει να εγκριθεί η αγορά του από τις αρμόδιες αρχές, την αμερικανική Επιτροπή Ανταγωνισμού και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Πάντως, ο συνδημιουργός του Twitter, που αποχώρησε πέρυσι, Jack Dorsey, τον στηρίζει, λέγοντας ότι «ο Elon είναι η μοναδική λύση που εμπιστεύομαι».

Με πληροφορίες από BBC, The Washington Post, Axios

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.