26 Απρ 2024
READING

Η μάχη Nike και Αdidas, η Ελλάδα και το μεγάλο κόλπο του reselling

7 MIN READ

Η μάχη Nike και Αdidas, η Ελλάδα και το μεγάλο κόλπο του reselling

Η μάχη Nike και Αdidas, η Ελλάδα και το μεγάλο κόλπο του reselling

Μία παραδοσιακή μάχη ετών με έντονο εμπορικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον, που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο μεταφέρεται και στην Ελλάδα. Οι δύο ισχυροί παίκτες της παγκόσμιας αγοράς αθλητικών ειδών, Nike και Adidas, διατηρούν τα ηνία της αγοράς, ενώ και στην Ελλάδα οι σαφείς προτιμήσεις των καταναλωτών προς αυτές τις δύο μάρκες δημιουργούν ένα δίπολο που ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους.

Εάν λοιπόν έρθουμε σε επίπεδο μοντέλων παπουτσιών, η Adidas τα τελευταία χρόνια έχει επιχειρήσει να κάνει την αντεπίθεσή της, παρουσιάζοντας νέες σειρές, προεξάρχουσας της σειράς των «boost» σε διάφορες παραλλαγές της.

Διάσημα και περιζήτητα όμως αναδείχθηκαν τα yeezy’s, που δημιούργησε σχεδιαστικά η παγκοσμίως αναγνωρίσιμη περσόνα, Kanye West, ο οποίος εκτός από τη μουσική ως ράπερ αλλά και την παραγωγή μουσικής διατηρεί ευρύτερα επιχειρηματικά ενδιαφέροντα, ενώ είναι ένας από τους πιο ευπώλητους καλλιτέχνες στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία με περισσότερους από 160 εκατομμύρια δίσκους και δισεκατομμύρια αναπαραγωγές των τραγουδιών του από τις διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες.

Τα yeezy’s αποτελούν μία εξέχουσα σειρά της Adidas, με περιορισμένο αριθμό κυκλοφορίας παπουτσιών, όπου κάθε φορά που βγαίνουν – συνήθως με τη μορφή κλήρωσης – προς πώληση, γίνεται το αδιαχώρητο. Τα συγκεκριμένα παπούτσια σε διάφορες παραλλαγές τους εξαντλούνται σε λίγα μόλις λεπτά.

Nα σημειωθεί ότι πίσω από την ευρύτερη μεταμόρφωση της Adidas και το πέρασμά της στη νέα εποχή με μία ευρύτατη γκάμα νέων μοντέλων, βρέθηκε αρχικά ο κατά γενική ομολογία ήπιων τόνων αλλά εντονότατα δημιουργικός creative director του γερμανικού κολοσσού αθλητικών, Paul Gaudio, ο οποίος σήμερα συνεργάζεται με την UNLESS Collective. Πρόκειται για μία εταιρεία στην οποία συνιδρυτής είναι ο επίσης εμβληματικός δημιουργός και πρώην brand president της Adidas, Eric Liedtke, που και αυτός συνέβαλε τα μέγιστα στη σημερινή εικόνα της γερμανικής εταιρείας.

Η Nike και το ξεχωριστό παράδειγμα των Jordan

Από την άλλη πλευρά, η Nike δε θα μπορούσε να μείνει πίσω από τις εξελίξεις. Κι αυτό που κατάφερε ήταν να αναβιώσει μία ολόκληρη κληρονομιά που βασίζεται στην πολυετή συνεργασία της με τον Michael Jordan και όχι μόνο. Η μόδα του ρετρό που έχει επανέλθει στο σύνολο της βιομηχανίας μόδας τα τελευταία χρόνια έχει ευνοήσει σημαντικά την ευρύτερη στρατηγική του μάρκετινγκ της Nike, η οποία εκμεταλλευόμενη τις δεκάδες διαφορετικές εκδόσεις που έχει βγάλει στην αγορά κατά τα χρόνια συνεργασίας της με τον Jordan, έχει παρουσιάσει ένα ξεχωριστό monobrand, άμεσα συνδεδεμένο με το όνομά της αλλά και πανίσχυρο από μόνο του, αυτό της μάρκας «Jordan».

Διαβάστε ακόμα: H Nike ανοίγει καταστήματα Jordan στο πλαίσιο της DTC στρατηγικής της

Μέσα από αυτήν την στρατηγική αντεπίθεση της ρετρό κουλτούρας και την επαναφορά των παπουτσιών της Nike, Jordan, sneakers όπως το Jordan 1, το πρώτο της μάρκας που φόρεσε ο κορυφαίος αθλητής του μπάσκετ όλων των εποχών έως και αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, γίνεται ανάρπαστο και για να το εντοπίσει κάποιος διαθέσιμο και να μπορέσει να το αγοράσει, θα χρειαστεί είτε να είναι αρκετά τυχερός, είτε ιδιαίτερα επίμονος, είτε να πληρώσει αρκετά παραπάνω από την αξία του χρήματα, για να το αποκτήσει μέσω μεταπώλησης από κάποιον που το έχει προαγοράσει σε πρώτο χέρι.

Το μικρόβιο και η μεγάλη αγορά του reselling

Στην Ελλάδα τα πράγματα δε διαφέρουν και πολύ από τη διεθνή αγορά. Μοντέλα παπουτσιών όπως είναι τα Jordan, αλλά και μοντέλα όπως τα «σκεϊτάδικα» Nike SB ή τα μπασκετικά Dunk, εξαφανίζονται ταχύτατα από τα eshops, τα φυσικά καταστήματα ή το ειδικό κατάστημα περιορισμένης κυκλοφορίας της Nike, το SNKRS.

Αντίστοιχα, τα μοντέλα της Adidas, όπως όλες οι παραλλαγές των yeezy’s, οι συνεργασίες της μάρκας με τον Pharrell Williams καθώς και άλλες πιθανές ειδικές εκδόσεις με σχεδιαστές ή και με άλλες μάρκες παγκοσμίου βεληνεκούς όπως αυτή που έκανε πρόσφατα με την Gucci, προβάλλονται ή πωλούνται μέσα από το επίσημο exclusive ηλεκτρονικό κατάστημα CONFIRMED.

Tην ίδια στιγμή, μία δεύτερη αγορά, αυτή του reselling, της μεταπώλησης δηλαδή παπουτσιών από ιδιώτες που τα αγοράζουν στη fixed εμπορική τους τιμή και τα μεταπωλούν σε τιμές όπου προστίθεται το «καπέλο» του πωλητή, το οποίο συχνά αντιστοιχεί και στο 100% ή και παραπάνω της αρχικής τιμής, ανθεί εντονότατα. Προφίλ ιδιωτών στο Instagram και στην Ελλάδα έχουν εξελιχθεί σε μικρά marketplaces, ενώ και η επίσημη πλατφόρμα του Facebook Marketplace αποτελεί πεδίο πώλησης λαμπρό για κάθε επίδοξο μικροεπιχειρηματία που επιδιώκει να αποκομίσει ένα μικρό κέρδος από ένα πιθανόν περιζήτητο μοντέλο που έχει στην κατοχή του.

Πρόκειται για μία πλήρως ελεύθερη και εν πολλοίς ανεξέλεκτη παράλληλη με την κύρια αγορά, απ’ όπου δε λείπουν και οι παρατυπίες – με μοντέλα που ελέγχονται για τη γνησιότητά τους – και όπου σε κάθε περίπτωση μπορεί κανείς να εντοπίσει μικρούς θησαυρούς ή τουλάχιστον τα sneakers εκείνα που μπορεί ο καθένας από εμάς να θεωρεί μικρούς θησαυρούς και θα ήθελε να εντάξει στη συλλογή του. Εξέχον παράδειγμα Έλληνα reseller αποτελεί ο Ροδίτης, Γιάννης Λουλούδης, ο οποίος ξεκίνησε από τα μαθητικά του χρόνια να μεταπωλεί παπούτσια και σήμερα έχει δημιουργήσει ένα ευρύτατο κοινό αποδεκτών στα social media αλλά και ένα φυσικό κατάστημα με την ονομασία Flower Kickz με έδρα τη Ρόδο.

Η Nike Retail Hellas και η Nike ΕΠΕ

Στην Ελλάδα η Nike, στον τομέα των απευθείας πωλήσεων, δραστηριοποιείται με δίκτυο 6 καταστημάτων αυτήν τη στιγμή, αρκετά μικρότερο σε σχέση με το παρελθόν και ανεξάρτητα από τους συνεργάτες λιανικής, όπως είναι για παράδειγμα τα Intersport. Η Nike Retail Ελλάδα ΕΠΕ, έχοντας πληγωθεί σημαντικά από την πανδημία στον τομέα των φυσικών καταστημάτων, είδε τον τζίρο της κατά την περίοδο Ιουνίου 2020 – Μαΐου 2021 να χάνει περί τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Η άλλη εταιρεία με την οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, η Nike Hellas ΕΠΕ, έχασε 1,7 εκατομμύρια ευρώ κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Διαβάστε ακόμα: Tι σημαίνει για την Athlete’s Foot η αποχώρηση της Nike

Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της Nike Retail Eλλάς ΕΠΕ ήταν σε 20,4 εκατ. ευρώ στη χρήση 2020/2021 που έκλεισε τον περασμένο Μάιο, σημειώνοντας πτώση 38,9% συγκριτικά με τα 33,3 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Η εταιρεία λειτούργησε με 7 καταστήματα στο χρονικό διάστημα αναφοράς, ενώ αποφασίστηκε η διακοπή λειτουργίας του καταστήματος στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της που δίνει έμφαση στο ψηφιακό κανάλι και στις απευθείας πωλήσεις (Direct to Consumer), γεγονός που σηματοδότησε πλέον τη λειτουργία 6 επίσημων Nike καταστημάτων στη χώρα μας.

Η Nike Ελλάς ΕΠΕ αντίστοιχα είχε τζίρο 3,34 εκατ. ευρώ στην οικονομική χρήση Ιούνιος 2020 – Μάιος 2021, από 5 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Η πτώση είναι της τάξης του 34% ενώ η εταιρεία εμφάνισε κέρδη 235,7 χιλ. ευρώ από 351,3 χιλ. ευρώ αντίστοιχα.

Πρέπει να επισημανθεί ότι στους τζίρους των δύο εταιρειών της Nike  δεν περιέχονται οι πωλήσεις της μάρκας στην Ελλάδα από συνεργαζόμενους retailers που είναι πολλές δεκάδες εκατομυρίων ευρώ.

Η Adidas Hellas και η επιστροφή στην Ερμού

Στον αντίποδα, η Adidas Hellas ετοιμάζει τα επόμενα βήματά της στην Ελλάδα, καθώς επίκειται η επιστροφή στην Ερμού με τη λειτουργία επίσημου καταστήματος στον αριθμό 44 του εμπορικού δρόμου, έχοντας μισθώσει κατάστημα από την Κλουκίνας – Λάππας, εταιρεία που μεταξύ άλλων βρίσκεται πίσω από το εμπορικό σήμα της Mothercare στη χώρα μας.

Η Adidas Hellas όπως και πολλές ακόμα επιχειρήσεις με δραστηριότητα στην ελληνική αγορά πέρασαν από αρκετές και σημαντικές διακυμάνσεις. Το 2008 ήταν μία από τις χρονιές με τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις, με την εταιρεία να καταγράφει ζημίες στα οικονομικά της αποτελέσματα. Σταδιακά όμως άρχισε να ανακάμπτει και το 2014 ήταν η πρώτη χρονιά που έγραψε πωλήσεις πάνω από το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ στη χώρα μας.

Η εταιρεία στην Ελλάδα δραστηριοποιείται αυτήν τη στιγμή τόσο στην τροφοδοσία των καταστημάτων λιανικής μέσω χονδρικών πωλήσεων, όσο και στη λιανική με τα δικά της σημεία διάθεσης. Μέχρι πρότινος είχε τη διανομή και της Reebok, ωστόσο νέα δεδομένα έρχονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, μετά τη συμφωνία πώλησης της μάρκας από τον όμιλο Adidas στην Authentic Brands Group, με τίμημα που ανήλθε στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Η οριστικοποίηση της συγκεκριμένης συναλλαγής αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Με τζίρο στα επίπεδα των 150 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα

Αυτήν τη στιγμή, η Adidas στην Ελλάδα είναι μία εταιρεία που αγγίζει τα 150 εκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις και συγκεκριμένα το 2019 πριν την επίδραση της πανδημίας ο τζίρος της ήταν 142 εκατ. ευρώ, ενώ λόγω των συνθηκών που δημιουργήθηκαν το 2020, λόγω του ότι τα φυσικά καταστήματα ήταν κλειστά, το ίδιο ποσό μειώθηκε στα 116,48 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η επίπτωση αυτή στις συνολικές της πωλήσεις θα μπορούσε να είναι εντονότερη, η εταιρεία κατάφερε να περιορίσει τον αντίκτυπο της πανδημίας μέσα από τις πωλήσεις που έκανε στο ηλεκτρονικό της κατάστημα, το οποίο αποτελεί έναν ισχυρό κόμβο διάθεσης των προϊόντων με το σήμα Adidas στην ελληνική αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.