19 Απρ 2024
READING

H BMW αποκαλύπτει την πολυτελή ηλεκτροκίνητη ναυαρχίδα της

3 MIN READ

H BMW αποκαλύπτει την πολυτελή ηλεκτροκίνητη ναυαρχίδα της

H BMW αποκαλύπτει την πολυτελή ηλεκτροκίνητη ναυαρχίδα της

To σλόγκαν της BMW ήταν εδώ και δεκαετίες «Η απόλυτη μηχανή οδήγησης» («The Ultimate Driving Machine») και τώρα, με το λανσάρισμα της νέας της σειράς 7, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία φιλοδοξεί να συνεχίσει την παράδοσή της στην απόδοση και την οδηγική εμπειρία.

Η πολυτελής σειρά 7, με το ηλεκτροκίνητο i7 της, γίνεται τώρα το πιο ακριβό σεντάν του brand, με την τιμή του να ξεκινά από τα 110.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που συνδυάζει πολυτέλεια και τεχνολογία, και που μπορεί να κάνει 480 χιλιόμετρα με μια πλήρη φόρτιση. Εκτός από την ηλεκτροκίνητη εκδοχή, το μοντέλο θα διατίθεται και με μηχανή εσωτερικής καύσης, αλλά και υβριδικό, και μάλιστα, σχεδόν χωρίς διαφορά στον σχεδιασμό.

Η BMW ακολουθεί μια διαφορετική, πιο ευέλικτη στρατηγική σχεδιασμού σε σχέση με τις ανταγωνίστριες αυτοκινητοβιομηχανίες, την Audi και την Mercedes-Benz: ενώ εκείνες έχουν εξειδικευμένο σχεδιασμό για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητά τους, που δημιουργούνται με διαφορετικό από τα βενζινοκίνητα σασί, η BMW σχεδιάζει τα νέα της οχήματα με τέτοιο τρόπο, που να μπορούν να χτιστούν, με το ίδιο design, τόσο με μηχανή εσωτερική καύσης, όσο και ως ηλεκτροκίνητα.

Η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτήν την ευελιξία, εξηγώντας ότι η προσέγγισή της δεν αφορά το πώς θα μπει ένας ηλεκτρικός κινητήρας σε ένα μοντέλο σχεδιασμένο για μηχανή εσωτερικής καύσης, αλλά ξεκινά τον σχεδιαδμό εξ αρχής με τη λογική ότι θα μπορεί να λειτουργήσει για όλα τα οδηγικά συστήματα.

Είναι πολλά τα πλεονεκτήματα αυτής της στρατηγικής, λένε από το brand. Κατ’αρχάς, η εταιρεία μπορεί εύκολα, ανάλογα με τις ανάγκες,  να παράγει περισσότερα ή λιγότερα, ηλεκτροκίνητα ή βενζινοκίνητα, στην ίδια γραμμή παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει η ανάγκη να αφιερωθούν πόροι και προϋπολογισμός ειδικά για τα ηλεκτροκίνητα, ενώ εξαλείφεται το ρίσκο να πάνε χαμένα εκατομμύρια επένδυσης για την ανάπτυξη ενός μοντέλου που μπορεί να αποδειχτεί ότι η αγορά δεν θέλει.

Διαβάστε ακόμα: Tα επόμενα βήματα της BMW στην ηλεκτροκίνηση

Επιπλέον, εξήγησε ο πρόεδρος της BMW στην παρουσίαση, τα πράγματα γίνονται ευκολότερα και για τους πελάτες, αφού έτσι δε χρειάζεται να επιλέξουν από διαφορετικά μοντέλα, ανάλογα με το αν αναζητούν ένα ηλεκτροκίνητο ή ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο. Μπορούν να επιλέξουν το μοντέλο που τους αρέσει, με τον κινητήρα που προτιμούν. Υπάρχουν βέβαια κάποιοι σχεδιαστικοί περιορισμοί, αφού διαφορετικές απαιτήσεις χώρου έχουν οι διαφορετικοί κινητήρες, παρόλ’ αυτά τα αυτοκίνητα μοιάζουν ουσιαστικά ίδια.

Η BMW θέλει να ξεχωρίσει ακόμα από άποψη πολυτέλειας, προσφέροντας πολύ άνετους χώρους και ευελιξία αλλά και μια οθόνη που ξεδιπλώνεται από την οροφή για τους πίσω επιβάτες. Ο οδηγός του ηλεκτροκίνητου θα μπορεί ακόμα να ακούει ήχους μηχανής, που έχει δημιουργήσει η BMW σε συνεργασία με τον βραβευμένο με Όσκαρ συνθέτη, Hans Zimmer.

Διαβάστε ακόμα: Ο καλλιτέχνης Jeff Koons σχεδιάζει μία limited edition BMW

Ακόμα, τα αυτοκίνητα της σειράς 7 είναι εξοπλισμένα με τεχνολογίες αυτονομίας, που επιτρέπουν στον οδηγό να αφήσει το τιμόνι σε μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, αρκεί βέβαια να έχει την προσοχή του στραμμένη στον δρόμο.

Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα όχημα πολυτελείας, που έρχεται όμως να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο των ηλεκτροκίνητων που προσφέρει η BMW· αν και, όπως σχολιάζουν ειδικοί, τα ηλεκτροκίνητα οχήματα θα μπορούσαν στην πλειονότητά τους να θεωρηθούν ότι ανήκουν στην κατηγορία της πολυτέλειας. Όπως και να ‘χει, η BMW σχεδιάζει μέχρι το 2030 τα μισά αυτοκίνητα που πουλάει να είναι ηλεκτρικά, συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων από Rolls-Royce και Mini, τα βρετανικά brands που ανήκουν πλέον στην BMW. Μάλιστα, ειδικά αυτές οι δύο μάρκες, μέχρι το 2030, θα έχουν καταφέρει να πωλούν μόνο ηλεκτροκίνητα.

Με πληροφορίες από το CNN

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.