Η ανακοίνωση της απόδοσης του Netflix για το πρώτο τρίμηνο του 2022 προκάλεσε αίσθηση στην αγορά, με πολλούς αναλυτές να σημειώνουν ότι τα νέα αυτά ενδεχομένως θα επηρεάσουν συνολικά τον χώρο του streaming και θα κάνουν τις μεγάλες πλατφόρμες να επαναξιολογήσουν τη στρατηγική τους.
Γιατί για πρώτη φορά από το 2011, ο παγκόσμιος ηγέτης του streaming, το Netflix, έχασε από το σύνολο των συνδρομητών του διεθνώς περίπου 200.000, ενώ είπε ότι περιμένει να χάσει άλλα δύο εκατομμύρια περίπου το επόμενο τρίμηνο. Με την ανακοίνωση των στοιχείων αυτών, η μετοχή του Netflix έπεσε περίπου 30%. Η πλατφόρμα είχε ήδη πει από τον Ιανουάριο ότι αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξής της, αλλά με δεδομένο ότι εδώ και μία δεκαετία δεν έχει χάσει ποτέ συνδρομητές, η ανησυχία είναι μεγάλη για τους επενδυτές, ενώ και το σύνολο της αγοράς του streaming φαίνεται ότι διαταράσσεται, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι και οι μετοχές της Disney, βασικής αντιπάλου του Netflix, που αναπτύσσεται πολύ γρήγορα μάλιστα στη διεθνή αγορά, έπεσαν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων περίπου 5%.
Από την πλευρά της εταιρείας αναφέρουν ότι, παρόλο που πάντα πίστευαν ότι η on-demand διασκέδαση που προσφέρει μια πλατφόρμα σαν του Netflix είναι το μέλλον που θα αντικαταστήσει την παραδοσιακή τηλεόραση, η ανάπτυξή της δεν προχωρά κατά τα αναμενόμενα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει ο ανταγωνισμός, που σκληραίνει, καθώς παίκτες ακριβώς της παραδοσιακής τηλεόρασης μπαίνουν στο παιχνίδι του streaming· ίσως δεν είναι λοιπόν ως προς αυτό τυχαίος ο χαρακτηρισμός «πόλεμος του streaming», για αυτό που συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στο πεδίο αυτό.
Αναφέρθηκαν ακόμα στην πανδημία, που αλλοίωσε την πραγματική εικόνα της ανάπτυξης του brand, το οποίο ενισχύθηκε σημαντικά το 2020, τον πρώτο χρόνο του Covid και, έπειτα, όταν το 2021 η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε, το απέδωσαν στη συνέχιση της πανδημίας.
Αλλά και το μοίρασμα των κωδικών πιστεύουν ότι επηρέασε πολύ τα νούμερα, όπως υποδηλώνουν τα στοιχεία που παρουσίασαν. Όπως λένε, εκτιμούν ότι με μοιρασμένους κωδικούς βλέπουν Netflix περίπου 100 εκατομμύρια νοικοκυριά πλέον των 222 εκατομμυρίων που πληρώνουν κανονικά συνδρομή. Γι’ αυτό τώρα το κοινό θα πρέπει να περιμένει μια αλλαγή πολιτικής ως προς το μοίρασμα, από το οποίο η εταιρεία θα προσπαθήσει με κάποιον τρόπο να επωφεληθεί οικονομικά. Εξάλλου, πριν λίγο καιρό είχε ανακοινώσει ότι δοκιμάζει εργαλεία που θα επιτρέπουν στους συνδρομητές να μοιράζονται την υπηρεσία με άλλους, εκτός του δικού τους νοικοκυριού, πληρώνοντας όμως παραπάνω για τη συνδρομή τους.
Ασφαλώς δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στα σχέδιά τους να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν, σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο σημαντικότερος τρόπος να αντιστρέψουν αυτήν την πορεία. Αυτό αφορά το περιεχόμενο, στο οποίο το Netflix εμφανίζεται ιδιαίτερα δημιουργικό, με λανσαρίσματα όπως interactive προγράμματα και σειρές κινουμένων σχεδίων για ενήλικες, και με έμφαση σε μη αγγλόφωνο περιεχόμενο, όπως έγινε με την επιτυχία του «Το παιχνίδι του καλαμαριού», μιας και η ανάπτυξή του είναι παγκόσμια· αλλά αφορά και τις προτάσεις που κάνει στους συνδρομητές του, κάτι που, όπως σημειώθηκε, εκτιμά ιδιαίτερα το κοινό.
Το πιο σημαντικό, όμως, που ανακοινώθηκε, και δείχνει ότι το Netflix είναι έτοιμο να αλλάξει μια βασική στρατηγική του εντελώς, είναι ότι πλέον εξετάζεται η προοπτική των διαφημίσεων, που δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στην πλατφόρμα. Μάλιστα, ήταν γνωστό ότι ο συν-CEO Reed Hastings ήταν ανέκαθεν αντίθετος στην ιδέα της διαφήμισης, προκρίνοντας την «απλότητα της συνδρομής» έναντι της «πολυπλοκότητας των διαφημίσεων». Τώρα, όμως, φαίνεται ότι δεν το αποκλείει πια, λέγοντας ότι η διαφήμιση θα μπορούσε να βοηθήσει να προσφέρουν πιο χαμηλές τιμές στους συνδρομητές.
Βέβαια, όλα αυτά δεν αλλάζουν το ότι το Netflix παραμένει η πιο δημοφιλής πλατφόρμα streaming παγκοσμίως, και με διαφορά. Αυτή η οπισθοχώρηση όμως, φαίνεται ότι θα επηρεάσει όχι μόνο τις δικές του υπηρεσίες και τη φιλοσοφία του, αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί συνολικά η αγορά του streaming και της διασκέδασης.
Με πληροφορίες από το CNN και το AdWeek
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.