21 Νοέ 2024
READING

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο επίμονος δημιουργός και ιδιοκτήτης τεσσάρων οινοποιείων

5 MIN READ

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο επίμονος δημιουργός και ιδιοκτήτης τεσσάρων οινοποιείων

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο επίμονος δημιουργός και ιδιοκτήτης τεσσάρων οινοποιείων

Ίσως στους περισσότερους επιχειρηματικούς κλάδους, αλλά στο κρασί ακόμα πιο έντονα, η κάθε επιχείρηση ταυτίζεται εντονότερα με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη και ιδρυτή της. Και στην περίπτωση του κρασιού, η ταύτιση δε γίνεται μόνο με την εκάστοτε επιχειρηματική δραστηριότητα που συστήνει ένας οινοπαραγωγός, διατηρώντας συχνά την ιδιότητα του οινολόγου.

Γιατί στην συγκεκριμένη παραγωγική δραστηριότητα που εξετάζουμε σήμερα, είναι γεγονός ότι το αποτύπωμα του παραγωγού περνάει κατά έναν τρόπο αδιόρατο αλλά και ταυτόχρονα ανεξίτηλο και στο κρασί που βρίσκεται σε κάποιο ποτήρι που κάποιος απολαμβάνει, σε οποιοδήποτε μέρος της γης.

Μία τέτοια ιδιαιτέρως χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί αυτή του Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Ο οινολόγος και οινοποιός αποφάσισε πριν από 31 χρόνια, το 1981, να προχωρήσει στην αναβίωση του οικογενειακού αμπελώνα που είχε στην ιδιοκτησία του, στην περιοχή της Παπαμόλας Επανομής, η οποία βρίσκεται 25 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης.

Το 1986, ο Γεροβασιλείου έκανε την πρώτη του οινοποίηση, έχοντας πλέον δημιουργήσει ένα σύγχρονο οινοποιείο μέσα στον συγκεκριμένο οικογενειακό αμπελώνα και κάνοντας διαρκώς νέα βήματα ανάπτυξης. Αυτό που κατάφερε ωστόσο ήταν να δημιουργήσει τη δική του παράδοση μέσα στα χρόνια που βρίσκεται στην αγορά του κρασιού. Το όνομά του δημιούργησε ένα brand στον χώρο του κρασιού, το οποίο σήμερα ακούγεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε αρκετές χώρες του εξωτερικού.

Από τους αμπελώνες στο Κτήμα Καρράς, κραταιός επιχειρηματίας

Με πρότερη εμπειρία 23 ετών στο άλλοτε φημισμένο Πόρτο Καρράς, θεωρήθηκε από τους στυλοβάτες που δημιούργησαν τη σπουδαία οινοποιητική παράδοση στο Κτήμα της Χαλκιδικής. Σήμερα, το συγκεκριμένο κτήμα διανύει μεταβατική περίοδο, στα χέρια του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, μετά τη μακρά κρίση που προηγήθηκε στα χέρια της Τεχνικής Ολυμπιακής και της οικογένειας Στέγγου, από την οποία εξαγόρασε το Κτήμα αλλά και το σύνολο του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς, ο Σαββίδης.

Όμως ο Γεροβασιλείου, εκτός από την μακρά θητεία του στο Κτήμα Πόρτο Καρράς, είχε και το ακαδημαϊκό υπόβαθρο, σε συνδυασμό με την προσωπικότητά του, η οποία αποτυπώνεται στα κρασιά που παράγει. Με σπουδές στη Γεωπονική σχολή του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, στη συνέχεια αποφάσισε να εξειδικευτεί στην οινολογία στο πανεπιστήμιο του Μπορντό, στη Γαλλία, στον ιδανικό τόπο για να μάθει κανείς το κρασί, δεδομένης της ισχυρής οινοποιητικής παράδοσης που παρουσιάζει η περιοχή.

Η Βιβλία Χώρα

Εκτός όμως από το δικό του, φερώνυμο κτήμα Γεροβασιλείου, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου δημιούργησε μαζί με τον επίσης οινολόγο, φίλο και κουμπάρο του, Βασίλη Τσακτσαρλή, το Κτήμα Βιβλία Χώρα, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, το 1998. Που και αυτό έγινε ευρέως γνωστό μέσα στα χρόνια της πορείας του και άφησε το στίγμα του στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά οίνου. Κάνοντας περαιτέρω βήματα ανάπτυξης, η Βιβλία Χώρα εξαγόρασε το 2014 το Κτήμα Κόκκαλη, ένα ιδιαίτερα αξιόλογο οινοποιείο στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα στην Ηλεία, το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Δύο Ύψη. Εκεί, εκτός από τα κρασιά που παράγονται, ο Γεροβασιλείου και ο Τσακτσαρλής έκαναν και μία προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τον υπάρχοντα ελαιώνα, δημιουργώντας και εμφιαλώνοντας ένα ξεχωριστό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με την ονομασία «Δύο Ύψη», όπως ακριβώς ονομάζεται και το κτήμα που φιλοξενεί τα ελαιόδεντρα. Και ίσως αυτή να είναι μέχρι στιγμής η μοναδική παρέκκλιση του Γεροβασιλείου από τη μεγάλη του αγάπη, το κρασί, η ενασχόληση δηλαδή με το ελαιόλαδο.

Το επόμενο βήμα στη Θηρασιά

Ο πάντοτε δραστήριος και ανήσυχος δημιουργικά οινοποιός ετοιμάζει αυτήν την περίοδο το επόμενό του βήμα. Και αυτό θα είναι πλέον στη Σαντορίνη και ειδικότερα σε ένα μικρό νησάκι που βρίσκεται κοντά στη Σαντορίνη, τη Θηρασιά. Το οινοποιείο θα έχει την ονομασία «Μικρή Θήρα». Έχοντας κάνει το πρώτο του κρασί το 2017 σε συνεργασία με την οινολόγο, Ιωάννα Βαμβακούρη, δημιουργώντας το κρασί Μικρή Θήρα, ο Γεροβασιλείου αναζήτησε μία σταθερότερη βάση, στο νησί των Κυκλάδων που έχει αυτήν τη στιγμή τις υψηλότερες τιμές σταφυλιού στην Ελλάδα και που για παράδειγμα το ασύρτικο, η τοπική ποικιλία, τιμάται περί τα 5 ευρώ το κιλό ως τιμή αγοράς από τους αμπελουργούς. Ταυτόχρονα, τα κρασιά που βγαίνουν από τα χώματα της Σαντορίνης αποκτούν υψηλή προστιθέμενη αξία και προσφέρουν σημαντικά περιθώρια σε επίπεδο τιμής και περιθωρίων κέρδους.

Το οινοποιητικό σχήμα της Σαντορίνης, βέβαια, βασίζεται γενικά στην παραδοχή ότι μπορούν εκεί να συνυπάρξουν ένα μεγάλο οινοποιείο όπως είναι αυτό της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, Santo Wines, και πολλά μικρά, όπως αυτό που δημιουργεί ο Γεροβασιλείου στη Θηρασιά. Η παραδοχή αιτιολογείται από το ότι κάθε άλλη μεγάλη προσπάθεια πλην του Συνεταιρισμού είναι ιδιαιτέρως πιθανό να αποτύχει, λόγω του υψηλού ανταγωνισμού και του κατακερματισμένου κλήρου της περιοχής, που δεν προσφέρει τη δυνατότητα για μεγάλες αναπτύξεις. Θα θυμίσουμε άλλωστε ότι ο Μπουτάρης, ένας από τους μεγάλους της αγοράς κρασιού, προσπάθησε να κάνει μεγάλη και τη Σαντορίνη του με το εμβληματικό αρχιτεκτονικά οινοποιείο που δημιούργησε εκεί, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν είχε τις αναμενόμενες επιδόσεις.

Διαβάστε ακόμα: Το μετέωρο βήμα για την οινοποιία Μπουτάρη

Στις προσπάθειες του Γεροβασιλείου καταγράφεται εκτός των άλλων και η δημιουργία του Escapades Winery, ενός οινοποιείου στη Νότια Αφρική, σε συνεργασία με τον Τσακτσαρλή και τον Τάκη Σολδάτο, εισαγωγέα κρασιού. Εγχείρημα που έλαβε χώρα από το 2004 έως και το 2016.

Δύο επιχειρήσεις που χαίρουν άκρας υγείας

Τα οικονομικά μεγέθη για το κτήμα Γεροβασιλείου σηματοδοτούν μία άκρως υγιή επιχείρηση, με τζίρο 6,6 εκατομμυρίων ευρώ το 2020, ενώ η Βιβλία Χώρα είχε τζίρο 8,2 εκατομμύρια ευρώ την ίδια χρονιά. Τα καθαρά κέρδη για το Κτήμα Γεροβασιλείου κατά την ίδια χρονική περίοδο ήταν 1,45 εκατομμύρια ευρώ και για τη Βιβλία Χώρα 1,52 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ίδιος ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου συνεχίζει να είναι αθεράπευτα δημιουργικός και οινικά ανήσυχος. Και το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής τον δικαιώνει, διατηρώντας αυτήν τη στιγμή τέσσερα οινοποιία στην Ελλάδα. Χωρίς κανείς να μπορεί να υπολογίσει εάν θα υπάρξει και κάποιο μεταγενέστερο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.