Πώς φτιάχνει η Nissan τη μυρωδιά του καινούριου αυτοκινήτου

Κι όμως, η μυρωδιά του καινούριου που έχει ένα φρεσκοαγορασμένο αυτοκίνητο δεν είναι καθόλου τυχαία. Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες δεν αφήνουν στην τύχη αυτήν την αίσθηση που ενισχύει τη χαρά του νέου αυτοκινήτου, όσο και αν στον καταναλωτή μοιάζει αυτονόητη, και αυτονόητα δημιιουργημένη από το συνονθύλευμα των ολοκαίνουριων υλικών που βρίσκονται στην καμπίνα του.

Υπάρχουν εξειδικευμένοι επαγγελματίες που η δουλειά τους είναι να μυρίζουν την οσμή που αναδίδουν όλα τα εξαρτήματα και υλικά που χρησιμοποιούνται μέσα στο όχημα, ώστε να εξασφαλιστεί πως όταν μπει κανείς στο καινούριο του αμάξι, θα εισπνεύσει αυτήν τη χαρακτηριστική μυρωδιά του καινούριου.

Το CNN μίλησε με μια τέτοια επαγγελματία από τη Nissan, η οποία εργάζεται στις εγκαταστάσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Μίσιγκαν. Η Tori Keerl, μάλιστα, δε δουλεύει μόνη της, καθώς τα καθήκοντά της δεν είναι τόσο απλά. Έχει την επίβλεψη μιας ομάδας επαγγελματιών οσμιστών, που αναλύουν τις μυρωδιές των υλικών και τεστάρουν πώς μυρίζει το όχημα, κάθε φορά που λανσάρεται ένα νέο μοντέλο.

Διαβάστε ακόμα: H συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi θέλει να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά ηλεκτροκίνητων

Η Keerl και η ομάδα της μυρίζουν καθένα από τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στο αυτοκίνητο χωριστά, πριν τη συναρμολόγηση. Τα μαξιλάρια του σαλονιού, το τιμόνι, τα σκίαστρα, όλα ελέγχονται πριν χρησιμοποιηθούν, για να εξασφαλιστεί ότι έχουν μια ευχάριστη ή τουλάχιστον όχι ενοχλητική μυρωδιά. Έπειτα, όταν μπαίνουν τα πάντα στο όχημα, οι οσμιστές κάθονται μέσα για να ξαναμυρίσουν ότι όλα είναι εντάξει, ότι η συνύπαρξη των υλικών δεν αφήνει ένα δυσάρεστο αποτέλεσμα αλλά και να ελέγξουν τι θα μυρίζει ο οδηγός και τι οι επιβάτες στο πίσω κάθισμα.

Γιατί, όπως εξηγεί η ειδικός, οι μυρωδιές στις θέσεις του οδηγού και του συνοδηγού, που έχουν μπροστά τους τα πλαστικά και το ταμπλό, είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες που φτάνουν στο πίσω κάθισμα, όπου επικρατεί η οσμή από τα υλικά και τα υφάσματα του σαλονιού και από τα πατάκια. Όλοι, όμως, οδηγός, συνοδηγός και επιβάτες, πρέπει να έχουν την ίδια αίσθηση της μυρωδιάς του κανούριου.

Συμβαίνει κάποιες φορές, παρ’ όλους τους ελέγχους μέχρι την τελική «σύνθεση», κάτι να μην εντάσσεται σωστά και το συνολικό αποτέλεσμα να μην είναι το ζητούμενο. Τότε ξεκινά νέος κύκλος έρευνας, με τους οσμιστές να προσπαθούν να εντοπίσουν πού οφείλεται η ενοχλητική μυρωδιά, ποιο υλικό ή ποιος συνδυασμός υλικών είναι, πιο απλά, ο φταίχτης. Αυτό σημαίνει, κυριολεκτικά, ότι μπαίνουν ξανά μέσα στο αυτοκίνητο και το μυρίζουν σπιθαμή προς σπιθαμή. Αρκετά συχνά, όταν συμβαίνει αυτό, η αιτία μπορεί να είναι το ότι ένας προμηθευτής έχει μεταβάλει με κάποιον τρόπο τη διαδικασία κατασκευής ενός συγκεκριμένου εξαρτήματος, επηρεάζοντας την τελική μυρωδιά του. Σε αυτήν την περίπτωση, η ομάδα συνεργάζεται με τον συγκεκριμένο προμηθευτή για να δουν πώς μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημα.

Οι οσμιστές που εργάζονται στη Nissan είναι εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι, έπειτα από τεστ στα οποία καλούνται να αναγνωρίσουν στα τυφλά διάφορες οσμές, μέσα από δοκιμαστικούς σωλήνες που δεν γνωρίζουν τι περιέχουν. Μάλιστα, επειδή η αίσθηση της όσφρησης μπορεί να μεταβάλλεται σε ένα άτομο μέσα στον χρόνο, σε τακτά χρονικά διαστήματα περνούν από νέα τεστ.

Το ενδιαφέρον είναι ακόμα ότι δεν έχουν οι καταναλωτές σε όλες τις αγορές τις ιδιες προτιμήσεις. Άλλες μυρωδιές προτιμούν οι αγοραστές των αυτοκινήτων στην Ασία, άλλες στην Ευρώπη, άλλες στην Αμερική. Η Keerl εργάζεται για το κοινό της Nissan στη Βόρεια Αμερική και σημειώνει ότι αλλού οι αγοραστές μπορεί να μη θέλουν καμία ιδιαίτερη μυρωδιά.

Με πληροφορίες από το CNN