22 Ιαν 2025
READING

Γιατί οι εργοδότες φορτώνουν τους εργαζομένους με ανούσια tasks;

7 MIN READ

Γιατί οι εργοδότες φορτώνουν τους εργαζομένους με ανούσια tasks;

Γιατί οι εργοδότες φορτώνουν τους εργαζομένους με ανούσια tasks;

Αυτό που επιθυμούν οι υπεύθυνοι από τους εργαζομένους είναι να παραμένουν απασχολημένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας. Συνήθως αυτό σημαίνει να ολοκληρώνουν εργασίες που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους, ωστόσο, μπορεί να σημαίνει και τη ολοκλήρωση οποιουδήποτε έργου που σχετίζεται με την εργασία. Ακόμα και όταν ο φόρτος εργασίας επιτρέπει κάποιο χρόνο διακοπής, η διοίκηση φαίνεται να επιθυμεί να παραμένουν απασχολημένοι οι εργαζόμενοι.

Οι δραστηριότητες, τις οποίες αναλαμβάνουν οι εργαζόμενοι ουσιαστικά για να περάσει ο χρόνος και να παραμείνουν απασχολημένοι ονομάζονται “busywork”, κάτι σαν “ψευτοδουλειές”. Αυτού του είδους η εργασία στην πραγματικότητα έχει μικρή ή μηδενική αξία, ενώ δεν οδηγεί στην επίτευξη κάποιου στόχου, δε βελτιώνει το άτομο, τη λειτουργία του οργανισμού ή την κουλτούρα του. Ο σκοπός της είναι, επί της ουσίας, να μην αφήσει τον εργαζόμενο να βγει από το mood της δουλειάς. Παραδείγματα του busywork μπορεί να περιλαμβάνουν τη σύνταξη μιας άσκοπης έκθεσης, τη χρωματική κωδικοποίηση ενός λογιστικού φύλλου ή τη διόρθωση μιας παρουσίασης που έχει ήδη ελεγχθεί.

Μια μελέτη του 2016 σε 600 εργαζόμενους γνώσης έδειξε ότι περνούσαν μόλις το 39% των εργάσιμων ημερών τους κάνοντας την πραγματική τους δουλειά, ενώ το υπόλοιπο το αφιέρωναν σε συσκέψεις, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δουλειές όπως η σύνταξη αναφορών κατάστασης για τους διευθυντές. Αυτό είναι εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς ότι περισσότερες από τις μισές εργάσιμες ώρες αυτοί οι άνθρωποι διεκπεραίωναν εργασίες οι οποίες δεν είναι απαραίτητες και δεν επιτελούν κάποια λειτουργία.

Όταν οι άνθρωποι δούλευαν στο γραφείο, οι υπεύθυνοι ανέθεταν τέτοιου είδους εργασίες με βάση έναν γρήγορο οπτικό έλεγχο του τι κάνουν οι εργαζόμενοι. Ωστόσο, η μετάβαση στην απομακρυσμένη εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας το άλλαξε αυτό, καθώς οι υπεύθυνοι δεν μπορούν πλέον να παρακολουθούν εύκολα τους υπαλλήλους τους. Στο μεταξύ, οι μελέτες δείχνουν ότι πολλοί εργαζόμενοι που εργάζονται εξ αποστάσεως είναι σημαντικά πιο παραγωγικοί, αλλά ταυτόχρονα εργάζονται επίσης σημαντικά περισσότερες ώρες. Ενδεχομένως αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι αναθέτουν περισσότερα καθήκοντα. Το ερώτημα είναι εάν είναι πραγματικά απαραίτητο οι εργαζόμενοι να δουλεύουν ακατάπαυστα χωρίς νεκρές ώρες.

Διαβάστε επίσης: Tι έχει σημασία σε έναν εργαζόμενο, σύμφωνα με τον Warren Buffett

Έλλειψη ελέγχου της εργατικότητας

Ένα από τα αίτια του busyworking είναι η υπάρχουσα αντίληψη που προτείνει ότι το να φαίνεται ένας εργαζόμενος ως  πολυάσχολος λειτουργεί ως απόδειξη της αφοσίωσης και της προσπάθειάς του, καθώς και ότι η εργατικότητά του προσδίδει υψηλότερη ηθική αξία από τους λιγότερο πολυάσχολους συναδέλφους του. Αυτό δημιουργεί μια δυναμική στην οποία δύο εργαζόμενοι γραφείου που ολοκληρώνουν πανομοιότυπες εργασίες μπορούν να κριθούν με βάση τη φαινομενικά πολυάσχολη δραστηριότητά τους και όχι με βάση τα αποτελέσματά που προσφέρουν.

Διαβάστε επίσης: Οι πολλές ώρες δουλειάς συνεχίζουν να θεωρούνται δείκτης επιτυχίας

Από την οπτική γωνία των αφεντικών, ο πολυάσχολος εργαζόμενος είναι συχνά μια πιο καθησυχαστική εικόνα. Αυτό εντείνεται σε οργανισμούς όπου η εργασιακή κουλτούρα υπαγορεύει στους υπεύθυνους να λειτουργούν με ένα πιο παραδοσιακό, αυταρχικό στυλ, αποθαρρύνοντας την αυτονομία των εργαζομένων. Σε αυτούς τους οργανισμούς, οι διευθυντές μπορεί επίσης να αισθάνονται πίεση από τους δικούς τους προϊσταμένους να αποδείξουν ότι η ομάδα τους είναι απασχολημένη και παραγωγική.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τηλεργασία έχει επιδεινώσει αυτή την πίεση. Όταν οι εργαζόμενοι μετέβησαν για πρώτη φορά σε αυτήν την συνθήκη, πολλοί managers βρήκαν ανησυχητική την αδυναμία παρακολούθησης των υπαλλήλων τους. Ακόμα και όταν οι εργαζόμενοι εξακολουθούσαν να παράγουν αποτελέσματα, ενδεχομένως οι υπεύθυνοι ήταν πιο δύσπιστοι για την εργατικότητα τους.

Όντως, οι εργοδότες αναφέρουν μεγαλύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους υπαλλήλους τους. Έρευνα του Ιουλίου 2020 στο Harvard Business Review έδειξε ότι το 41% των διευθυντών αμφισβητούσαν τα κίνητρα των υπαλλήλων τους και σχεδόν το 1/3 αμφέβαλλε ότι οι υπάλληλοί τους είχαν τις κατάλληλες γνώσεις ή τις βασικές δεξιότητες για να κάνουν επιτυχημένη την εργασία εξ αποστάσεως.

Όταν τα ανώτερα στελέχη αμφιβάλλουν για την εργασιακή ηθική των εργαζομένων, μια λύση είναι το φόρτωμα του χρόνου τους με έναν ατελείωτο κατάλογο εργασιών, που θα τους κρατήσουν απασχολημένους στα γραφεία τους, ακόμη και αν ορισμένες από αυτές τις εργασίες είναι άσκοπες. Έτσι, χωρίς καν να γνωρίζουν οι managers εάν ένα άτομο έχει ολοκληρώσει τη βασική του εργασία, δίνουν πρόσθετες απασχολήσεις για να διασφαλίσουν ότι δε θα υπάρξουν νεκρές ώρες μέσα στην εργάσιμη μέρα. Αυτό τους κάνει να αισθάνονται ότι εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο, αλλά φαίνεται ότι το κόστος είναι μια υπερφορτωμένη και κουραστική μέρα για τους εργαζομένους, που τους εξαντλεί και τους φτάνει πιο κοντά στην επαγγελματική εξουθένωση.

Διαβάστε επίσης: Τα 5 στάδια του burn-out

Η αντίληψη των εργαζομένων

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι διευθυντές που εξισώνουν την εργατικότητα με την καλή απόδοση. Μια μελέτη έδειξε ότι οι εργαζόμενοι γνώσης ξοδεύουν κατά μέσο όρο το 41% του χρόνου τους στην εργασία τους σε εργασίες που έχουν αναθέσει στον εαυτό τους προκειμένου να φαίνονται πιο απασχολημένοι και πιο σημαντικοί στην εργασία τους.

Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Bill Gates προτιμά τους τεμπέληδες υπαλλήλους και τι μπορεί να σημαίνει η τάση για τεμπελιά

Στο διαδίκτυο, η αντίστοιχη πίεση παραμένει. Και παρόλο που πολλοί εργαζόμενοι είναι σε θέση να ολοκληρώνουν την εργασία τους σε λιγότερο χρόνο σε περιβάλλοντα απομακρυσμένης εργασίας, πολλοί εξακολουθούν να αισθάνονται την πίεση να αναθέτουν στον εαυτό τους busywork. Πράγματι, μια μελέτη του 2021 έδειξε ότι οι ενοχές σχετικά με τα διαλείμματα είναι τόσο μεγάλες που το 60% των απομακρυσμένων εργαζομένων στις ΗΠΑ δεν αφιερώνουν καθόλου χρόνο στον εαυτό τους κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας.

Αλλά η ανάθεση υπερβολικά πολλής busywork ως αντιστάθμιση των ενοχών μπορεί να επιφέρει εξίσου αρνητικά συναισθήματα. Μια μελέτη του 2018 έδειξε ότι το 42% των εργαζομένων ξοδεύουν τον μισό χρόνο τους σε busywork και το 71% δήλωσε ότι η υπερβολική απασχόληση “τους κάνει να αισθάνονται ότι η ζωή τους πάει χαμένη”.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | τι ακριβώς θέλουν οι εργαζόμενοι από έναν εργοδότη

Η επίπτωση του busyworking

Πέρα από την επαγγελματική εξουθένωση και τη ματαιότητα που μπορεί να βιώνουν οι εργαζόμενοι ως απόρροια του busyworking, μακροπρόθεσμα, η συχνή ανάθεση καθηκόντων που αποσκοπούν κυρίως στο να κρατούν απασχολημένους τους εργαζόμενους μπορεί να βλάψει και τη σχέση μεταξύ τους και με τους υπευθύνους τους. Η ανάθεση τέτοιων εργασιών είναι πολύ αποθαρρυντική για τον απομακρυσμένο εργαζόμενο, ειδικά, καθώς αποτελεί ένα σημάδι έλλειψης εμπιστοσύνης και έλλειψης φροντίδας. Υπάρχουν τόσα πολλά άλλα πιο χρήσιμα πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα που θα ήταν ωφέλιμα τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για την εταιρεία και η έλλειψη αυτών είναι αποκαρδιωτική.

Τέτοιες ευκαιρίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ανάθεση στον εργαζόμενο ουσιαστικών καθηκόντων ή ευκαιριών ανάπτυξης που συχνά μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, όπως η εκπαίδευση. Τα κενά θα μπορούσαν επίσης να επιτρέψουν στους εργαζόμενους να πάρουν μια ανάσα. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει τα οφέλη της πραγματοποίησης τακτικών διαλειμμάτων κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας. Μεταξύ αυτών είναι η μείωση του άγχους και η βελτίωση της συγκέντρωσης, της δημιουργικότητας και της παραγωγικότητας.

Στην πραγματικότητα της “Μεγάλης Παραίτησης”, η οποία είναι το αποτέλεσμα εξαντλημένων ανθρώπων που δε διαχειρίζονται αποτελεσματικά την απομακρυσμένη εργασία τους επειδή δεν ήταν αρκετά ευέλικτη, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι λεπτομέρειες. Το busyworking μπορεί να βλάψει τον εργαζόμενο με ποικίλους τρόπους και κλιμακώνει αισθήματα απογοήτευσης και άγχους. Αυτό έχει αντίκτυπο τόσο στον ίδιο όσο και στην εταιρεία στην οποία εργάζεται. Εάν οι εταιρείες επιθυμούν πραγματικά να πολεμήσουν το φαινόμενο της Μεγάλης Παραίτησης και να κρατήσουν τους υπαλλήλους τους, θα πρέπει να απενοχοποιήσουν τα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργάσιμης μέρα και να προσφέρουν πιο χρήσιμες ευκαιρίες κατά τη διάρκεια τους.

Με πληροφορίες από το BBC
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.