22 Ιαν 2025
READING

Έρευνα | Οι καταναλωτές αναζητoύν προσφορές στο κινητό τους, μέσα στα φυσικά καταστήματα

4 MIN READ

Έρευνα | Οι καταναλωτές αναζητoύν προσφορές στο κινητό τους, μέσα στα φυσικά καταστήματα

Έρευνα | Οι καταναλωτές αναζητoύν προσφορές στο κινητό τους, μέσα στα φυσικά καταστήματα

Η παγκόσμια έρευνα Global Digital Shopping Playbook, που πραγματοποίησαν οι πλατφόρμες υπηρεσιών πληρωμών PYMNTS (Payments News & Mobile Payments Trends) και Cybersource, έρχεται να αναδείξει μια έκφανση της καταναλωτικής συμπεριφοράς δηλωτική μιας διαφορετικής νοοτροπίας των καταναλωτών, που αποδεικνύονται περισσότερο ψηφιακά προσανατολισμένοι πλέον, αλλά και να επιβεβαιώσει ταυτόχρονα ότι οι προτροπές των ειδικών για την παροχή μιας omnichannel, απρόσκοπτης και εύκολης, ρευστής εμπειρίας, μπορεί έμπρακτα και αποτελεσματικά να ενισχύσει τις πωλήσεις ενός brand.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 13.000 καταναλωτές και 3.100 επιχειρήσεις από έξι χώρες, τις ΗΠΑ, Μεξικό, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Βραζιλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα ευρήματά της δείχνουν πώς αλληλοεπικαλύπτονται πλέον η φυσική και η ψηφιακή δραστηριότητα του λιανεμπορίου, με τους καταναλωτές να επωφελούνται από τα καλύτερα των δύο κόσμων, προκρίνοντας την πρακτικότητα και την ευελιξία που τους παρέχουν οι digital δυνατότητες σε συνδυασμό με την αμεσότητα του φυσικού καταστήματος.

Αυτή η τάση των καταναλωτών αναγνωρίζεται με δύο τρόπους, που εκδηλώνονται μάλιστα με διαφορετική συχνότητα σε διαφορετικές αγορές. Ειδικότερα, στις ΗΠΑ οι αγοραστές έχουν την τάση να προτιμούς τέσσερις φορές περισσότερο, σε σχέση με άλλες περιοχές, την αγορά online και έπειτα την παραλαβή από το κατάστημα, το λεγόμενο «curbside pickup» και, μάλιστα, αρκετά συχνά τείνουν να αγοράζουν επιπλέον προϊόντα, όταν πηγαίνουν στο φυσικό κατάστημα να παραλάβουν αυτό που παρήγγειλαν ηλεκτρονικά. Υπάρχει εδώ λοιπόν μια ενδιαφέρουσα δυνατότητα για τους λιανεμπόρους για επιπλέον έσοδα, εφόσον είναι προετοιμασμένοι να προσεγγίσουν αυτούς τους πελάτες με μια δελεαστική εμπειρία φυσικών αγορών, και δεν επαναπαυτούν στο ότι ο πελάτης έχει ήδη ψωνίσει online, και άρα έχει ολοκληρώσει τις αγορές του. Μάλιστα, στις ΗΠΑ το ποσοστό των καταναλωτών που καταλήγει σε επιπλέον αγορές, κατά την παραλαβή από το κατάστημα όσων έχει ήδη αγοράσει ηλεκτρονικά, είναι της τάξης του 47%. Εκτός των ΗΠΑ, αυτό το ποσοστό πέφτει στο 28%, καθόλου αμελητέο παρολ’ αυτά.

Διαβάστε ακόμα: Trends 2022 | Γιατί το e-commerce είναι το μέλλον για τους retailers

Στις άλλες αγορές, όμως, συμβαίνει κάτι διαφορετικό: Οι καταναλωτές, την ώρα που βρίσκονται μέσα σε ένα φυσικό κατάστημα, χρησιμοποιούν το κινητό τους για να κάνουν περαιτέρω έρευνα πριν προχωρήσουν σε κάποια αγορά. Μπορεί δηλαδή να αναζητούν περισσότερες ιδέες για το τι θα αγοράσουν, ίσως με αφορμή κάτι που είδαν στο κατάστημα, το οποίο μπορεί να μην έχει μάλιστα καμία σχέση με την αρχική τους πρόθεση αγορών. Μπορεί ακόμα να αναζητούν κουπόνια, προσφορές και ευκαιρίες για τα είδη που βρίσκονται στη λίστα αγορών τους, να διαβάζουν κριτικές των προϊόντων που ετοιμάζονται να αγοράσουν, ή να συγκρίνουν τιμές με άλλους λιανεμπόρους – όλα όσο βρίσκονται μέσα σε ένα κατάστημα. Τα ποσοστά των καταναλωτών που ζητούν την ψηφιακή βοήθεια του κινητού τους φτάνουν το 47% στη Βραζιλία και το 59% στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Διαβάστε ακόμα: Η αγοραστική εμπειρία στο e-commerce θέλει να αποκτήσει χαρακτηριστικά αγοράς σε φυσικό κατάστημα

Αυτά τα δεδομένα, εκτός του ότι αναδεικνύουν μια ισχυρή τάση στο καταναλωτικό κοινό, υποδηλώνουν και ότι οι λιανέμποροι που έχουν φροντίσει να έχουν λειτουργικούς, mobile friendly ιστοτόπους, εύχρηστα ηλεκτρονικά καταστήματα και εφαρμογές που προσφέρουν μια βελτιστοποιημένη αγοραστική εμπειρία, έχουν το πλεονέκτημα. Ουσιαστικά, αυτό που φαίνεται να έχει σημασία είναι η συνειδητοποίηση ότι το ταξίδι της αγοράς για τον καταναλωτή δεν τελειώνει με την ολοκλήρωση της παραγγελίας του ιντερνετικά, ή με τον εντοπισμό αυτού που αναζητά στο ράφι ενός φυσικού καταστήματος. Το κοινό αξιοποιεί και απολαμβάνει την πολυεπίπεδη εμπειρία αγορών, όταν του προσφέρεται απρόσκοπτη, χωρίς περίπλοκες διαδικασίες και πολλά κλικ.

Συνεπώς, εκεί είναι που πρέπει να επενδύσουν οι retailers: στη δημιουργία μιας ευχάριστης ψηφιακής εμπειρίας, που μπορεί να επεκταθεί και να λειτουργήσει όταν ο καταναλωτής βρίσκεται μέσα στο φυσικό κατάστημα. Τα οφέλη, μάλιστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, δεν αφορούν μόνο την ενίσχυση του engagement ή τη δημιουργία μιας αξιόλογης εμπειρίας που θα ανεβάσει την αξία του brand στη συνείδηση του καταναλωτή, αλλά και τα άμεσα έσοδα και τις πωλήσεις.

Με πληροφορίες από το Fashion United

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.