To Amazon κάνει προτεραιότητα την παράδοση της μίας μέρας

Η απόλυτη επικράτηση του ηλεκτρονικού εμπορίου δεν ήρθε ποτέ τελικά, όσο και αν προβλεπόταν μέσα στην πανδημία, όταν ως τρόπος αγορών ήταν εξάλλου η μόνη επιλογή. Το καταναλωτικό κοινό απέδειξε ότι εξακολουθεί να αγαπά τη βόλτα στα αγαπημένα του φυσικά καταστήματα.

Το Amazon ενδεχομένως να είχε αντιληφθεί αυτήν την πραγματικότητα, εξού και τα τελευταία χρόνια επένδυε στη φυσική του παρουσία, αλλά, όπως φαίνεται, συνειδητοποίησε με τον δύσκολο τρόπο ότι τα πράγματα στο φυσικό λιανεμπόριο δεν είναι τόσο απλά. Εξού και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα κλείσει 68 καταστήματά του στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά βάση τα βιβλιοπωλεία του και τα 4-star καταστήματα με τα δημοφιλή του προϊόντα. Κρατάει βέβαια τα Amazon Fresh, στα οποία, ως καταστήματα με είδη μπακαλικής και τρόφιμα, το κοινό έχει μάλλον μια διαφορετική προσέγγιση, αναζητώντας πρακτικότητα και ταχύτητα, και η cashierless, χωρίς ταμεία τεχνολογία, στην οποία επενδύει ο κολοσσός σε αυτά, ίσως μπορεί να τα τοποθετήσει ψηλά στην προτίμηση των πελατών.

Ωστόσο, αυτό που ανέδειξε το Amazon  ήταν και είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο και, όπως φαίνεται, η έμφαση θα δοθεί ξανά σε αυτόν τον τομέα, με κινήσεις που θα το κάνουν να διαφοροποιηθεί και να  ξεχωρίσει σε σχέση με άλλους μεγάλους παίκτες του e-commerce. Έτσι, ο νέος CEO του Amazon, Andy Jassy, που ανέλαβε τον Ιούλιο του 2021, όταν ο Jeff Bezos αποσύρθηκε από τη θέση, δείχνει διατεθειμένος να ακολουθήσει μια στρατηγική που θα επαναφέρει ως προτεραιότητα το γρήγορο delivery στους πελάτες του Amazon Prime.

Διαχρονικά, η φιλοσοφία που είχε καθιερώσει ο Jeff Bezos για το Amazon ήταν αυτή της τόλμης για δοκιμές νέων concepts και στρατηγικών, που από μόνη της ενέχει μια αυξημένη ποσότητα ρίσκου· ωστόσο, η γενικότερη νοοτροπία ήταν ότι έτσι μόνο μπορεί να καινοτομήσει μια εταιρεία.

Τώρα λοιπόν, μετά από τη δοκιμή στο φυσικό λιανεμπόριο και μετά την πανδημία, που δυσχέρανε τα logistics, το Amazon, διά στόματος του νέου του CEO, δηλώνει έτοιμο να επικεντρωθεί εκ νέου στον στόχο που είχε θέσει το 2019, να συντομεύσει ακόμα περισσότερο το delivery των δύο ημερών που απολάμβαναν οι συνδρομητές των Prime υπηρεσιών του.

H ταχεία παράδοση είναι βεβαίως το ζητούμενο και αυτό που κατά έναν σημαντικό βαθμό κινεί την gig οικονομία των πλατφορμών delivery, που θέλουν να επικρατήσουν, κυρίως στα είδη σούπερ πάρκετ, φέρνοντας στην πόρτα του καταναλωτή αυτό που χρειάζεται άμεσα. Όμως, για έναν κολοσσό όπως το Amazon, που πουλά ουσιαστικά τα πάντα, η παράδοση των παραγγελιών μέσα σε μία μέρα είναι αυτό που μπορεί να το κάνει να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους ηλεκτρονικούς λιανοπωλητές, που επίσης αναπτύσσονται και εκσυγχρονίζονται προσφέροντας καθηλωτικές omnichannel εμπειρίες στους πελάτες τους, συνδυάζοντας φυσική παρουσία και ψηφιακή ευκολία.

Επιπλέον, μια τέτοια υπηρεσία θα δικαιολογούσε και την αύξηση των τιμών στη συνδρομή του Amazon Prime. O Andy Jassy σημειώνει ότι θα είναι δύσκολο για την εταιρεία να επιτύχει αυτόν τον στόχο, αλλά ότι θα το αγαπήσουν τελικά οι πελάτες.

Η έκβαση των προσπαθειών για τη διευρυμένη δυνατότητα παράδοσης μέσα σε μία μέρα μένει να φανεί, αλλά εν τω μεταξύ, η εταιρεία δεν εγκαταλείπει ούτε τις προσπάθειες για παρουσία στο φυσικό λιανεμπόριο, με το ενδιαφέρον της να στρέφεται στην κατηγορία της ένδυσης – αυτό αποδεικνύει, εξάλλου, και το πρώτο πολυκατάστημα μόδας που άνοιξε πριν λίγους μήνες στο Λος Άντζελες, με τη φιλοδοξία, βεβαίως, να καινοτομήσει και στο concept της αγοράς ρούχων.

Άνθρωποι του χώρου σχολιάζουν, βέβαια, ότι το Amazon δεν έχει βρει ακόμα τη συνταγή για το ιδανικό φυσικό κατάστημα που πουλά κάτι άλλο από είδη σούπερ μάρκετ, και ότι αποτυγχάνει τόσο ως προς την εμπειρία που προσφέρει, η οποία στο φυσικό εμπόριο έχει διαφορετικό χρώμα και άλλες προτεραιότητες από τις online αγορές, όσο και ως προς την επιλογή των προϊόντων που πωλούνται στα φυσικά καταστήματα.

Ίσως τελικά το Amazon είναι προορισμένο κατά βάση να έρχεται στην πόρτα μας και να μας χτυπά το κουδούνι, λίγο αφότου ολκληρώσαμε την παραγγελία μας.

Mε πληροφορίες από το Retail Dive