24 Απρ 2024
READING

Οmega & Swatch: μια συνεργασία που απογειώνει τα brands

6 MIN READ

Οmega & Swatch: μια συνεργασία που απογειώνει τα brands

Οmega & Swatch: μια συνεργασία που απογειώνει τα brands

Τα ρολόγια Speedmaster της Omega είναι ίσως τα μόνα ρολόγια με σχετικά προσιτή τιμή τα οποία έχουν κερδίσει τον σεβασμό συλλεκτών πολύ πιο εξεζητημένων και ακριβών μοντέλων από brands όπως Rolex, Hublot, Zenith and Audemars Piguet. Ο λόγος που τα Speedmasters είναι ασυναγώνιστα στο είδος τους, σε αυτό που προσφέρουν και στην τιμή τους, είναι ότι έχουν μια πολύ δυνατή ιστορία πίσω τους.

Το Speedmasters της Omega είναι το ρολόι που φορούσαν οι αστροναύτες του Apollo 13 το 1970 και με το οποίο χρονομέτρησαν τις απαιτούμενες μονάδες χρόνου που θα έφερναν το διαστημόπλοιο πίσω σε γήινη τροχιά και ασφάλεια, αφού αυτό πήρε φωτιά. Το Speedmaster έπαιξε κεντρικό ρόλο στην επιχείρηση της εξερεύνησης του διαστήματος. Αυτή η ιστορία αποτελεί ίσως το πιο γνήσιο και πιο εντυπωσιακό marketing και δεν επισκιάζεται από καμία διαφήμιση με influencers στο instagram ή άλλες διασημότητες.

Διαβάστε επίσης: Omega | Μια μάρκα με μεγάλη κληρονομιά κοιτάζει στο μέλλον και γιορτάζει το παρελθόν της

Τώρα, όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στη νέα συνεργασία της Swatch με την Omega. Η Swatch και η Omega ένωσαν τις δυνάμεις τους για την παραγωγή μιας καινοτόμου έκδοσης του θρυλικού Speedmaster Moonwatch. Στο πλαίσιο της συνεργασίας έχει κυκλοφορήσει μια συλλογή με το όνομα Moonswatch, η οποία αποτελείται από έντεκα διαφορετικά ρολόγια που πήραν τα ονόματά τους από τα διάφορα πλανητικά σώματα. Κάθε ρολόι φέρει τόσο το λογότυπο της Omega όσο και της Swatch και, ενώ το καθένα βασίζεται αναμφισβήτητα στο Speedmaster, υπάρχουν και σημαντικές διαφορές.

Ο αυτόματος μηχανισμός που τροφοδοτεί το Speedmaster έχει αντικατασταθεί από έναν κινητήρα χαλαζία που λειτουργεί με μπαταρία. Αντί για το παραδοσιακό ανοξείδωτο ατσάλι, κάθε Moonswatch είναι κατασκευασμένο από μια ένωση που αποτελείται από κεραμικό και ένα βιολογικής προέλευσης πλαστικό. Αντί για ένα παραδοσιακό μεταλλικό ή δερμάτινο λουράκι, κάθε Moonswatch συνοδεύεται από ένα λουράκι Velcro. Άλλη μια βασική διαφορά είναι η τιμή. Ενώ το Omega Speedmaster κοστίζει από 3.000 ευρώ και πάνω, τα Moonswatches πωλούνται όλα προς 250 ευρώ. Παρά τις διαφορές αυτές, η ομοιότητα μεταξύ των δύο τύπων ρολογιών είναι επίσης εντυπωσιακή.

Διαβάστε επίσης: Από τη Swatch μέχρι την Omega, τα brands ωρολογοποιίας λανσάρουν σχέδια με έμπνευση από vintage μοντέλα

Οι ανησυχίες για τη συνεργασία

Η προφανής κριτική για τα νέα Moonswatch είναι ότι θα μπορούσε εύκολα να υπονομεύσει τα Omega Speedmaster. Την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας των ρολογιών η Swatch πούλησε περισσότερα Moonswatch από όσα Speedmasters θα πουλήσει η Omega όλο το χρόνο. Αυτό είναι ένα τρομακτικό στατιστικό στοιχείο, δεδομένου του πόσο παρόμοια φαίνονται τα δύο ρολόγια από κοντά.

Πέρα από το ότι το Moonswatch κοστίζει λιγότερο από το ένα δέκατο της τιμής του Speedmaster, ενδεχομένως να είναι ανώτερο ρολόι σε πολλά επίπεδα. Η υψηλής τεχνολογίας και η ελαφριά και περιβαλλοντικά ορθή βιοκεραμική κάσα του το καθιστούν πολύ πιο καινοτόμο από το Speedmaster. Το λουράκι του ρολογιού είναι επίσης πολύ πιο κοντά στα πραγματικά λουράκια των αστροναυτών. Ακόμα, στα ακριβά αυτόματα ρολόγια μπορεί να πει κανείς ότι η ακρίβεια σπάνια είναι το δυνατό τους σημείο, ειδικά σε σύγκριση με την αθόρυβη αποτελεσματικότητα του χαλαζία. Τέλος, η πλανητική έμπνευση και τα συναρπαστικά χρώματα της σειράς Moonswatch την καθιστούν επίσης την πιο αυθεντική και συναρπαστική επιλογή, με πολύ μεγάλες δυνατότητες marketing.

Βέβαια, είναι γεγονός ότι τα ρολόγια εξαντλήθηκαν και η σπανιότητά τους τα έκανε να πωλούνται τώρα στο Ebay για 10 φορές την τιμή στην οποία αγοράστηκαν. Ίσως όμως η πριμοδότηση να οφείλεται επίσης σε μια αποτελεσματική αγορά που αναγνωρίζει την πραγματική αξία ενός γελοία υποτιμημένου προϊόντος.

Τα πλεονεκτήματα του co-branding

Το Moonswatch είναι μια co-branded δημιουργία, που ακολουθεί δηλαδή τηνco-branding τακτική, κατά την οποία δύο μάρκες, προερχόμενες από διαφορετικές κατηγορίες, συνεργάζονται σε ένα προϊόν που φέρει και τα δύο ονόματα. Αυτή η συνέργεια εξασφαλίζει ότι το προϊόν που θα προκύψει θα έχει μεγάλη κάλυψη από τα media και εξαιρετικά διευρυμένη αγορά-στόχο.

Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι μέρος της θετικής εικόνας της μάρκας του συνεργάτη μπορεί να μεταδοθεί και στην άλλη μάρκα. Με διαφορετικές εταιρείες που έχουν πολύ διαφορετικά βασικά γνωρίσματα, μάλιστα, υπάρχει η ευκαιρία να μάθει το ένα brand από το άλλο, μέσα σε ένα μη ανταγωνιστικό πλαίσιο και να αναπτύξει μια πραγματικά υβριδική προσφορά. Το καλύτερο από όλα είναι ότι τα προϊόντα με κοινή επωνυμία συνήθως έχουν προνομιακή τιμή, σε σχέση με τις τιμές που θα προσέφερε η κάθε μάρκα αν ήταν μόνη της.

Η συνεργασία της Apple με την Hermès, για παράδειγμα, για μια ειδική έκδοση του ρολογιού της, είναι ένα κλασικό παράδειγμα δύο εμπορικών σημάτων που επωφελούνται από την “επιστήμη της συμμαχίας”. Η Apple αναβάθμισε τη νεο-πολυτελή θέση της, ενώ η Hermès κέρδισε μια ένεση σύγχρονης τεχνολογίας του 21ου αιώνα. Καθεμία από τις δύο εταιρείες είχε επίσης τη δυνατότητα να δει πώς λειτουργεί η άλλη, ενώ παράλληλα μπορούν να κοστολογήσουν το προϊόν με τη διπλάσια τιμή σε σχέση με το κανονικό Apple Watch.

Τώρα, εκτός από τα δύο λογότυπα στο καντράν, το Swatch/Omega Moonswatch σπάει τις περισσότερες από τις άλλες παραδοσιακές συμβάσεις του co-branding. Κατ’αρχάς, η Swatch και η Omega δεν προέρχονται από διαφορετικές κατηγορίες, καθώς και οι δύο κατασκευάζουν ρολόγια. Θα ήταν ανταγωνιστές, αν δεν ανήκαν στην ίδια εταιρεία, τον όμιλο Swatch Group. Αυτό που επίσης μπερδεύει τα πράγματα είναι η έλλειψη ανόδου της τιμής, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Moonswatch θα είναι μια περιορισμένη έκδοση. Η εταιρεία μπορεί να έχει ξεπουλήσει, αλλά η πληροφορίες λένε ότι θα κατασκευαστούν κι άλλα.

Όπως και να έχει, αυτό που έχει αποδείξει η ιστορία είναι ότι οι καινοτομίες, ακόμα και αν βασίζονται σε λανθασμένες στρατηγικές και λανθασμένη εκτέλεση, ζημιώνουν ελάχιστες μάρκες. Μπορεί να μην αποδειχθούν εξαιρετικά επιτυχημένες ώστε να οδηγήσουν σε τεράστια κέρδη, ωστόσο δε βλάπτουν στ’ αλήθεια το brand.

Διαβάστε επίσης: Η ελβετική βιομηχανία ρολογιών και το μέλλον

Πέρα από τα έσοδα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ που δημιουργήθηκαν από την κυκλοφορία της καινούριας σειράς, οι εταιρείες έχουν κι άλλα να κερδίσουν. Η Swatch μόλις δημιούργησε τεράστια προβολή, επισκεψιμότητα, κάλυψη από τα μέσα και μια ευπρόσδεκτη ώθηση premiumness χάρη στην εγγύτητά της με την Omega. Η Swatch φτιάχνει οικονομικά, μακράς διαρκείας, διασκεδαστικά ρολόγια και αυτό δεν το γνωρίζει αρκετός κόσμος. Παράλληλα, η Omega υπενθύμισε, ή σύστησε σε όσους δεν γνώριζαν, με επιτυχία σε όλους το Speedmaster και τη σύνδεσή του με εκείνα τα εκπληκτικά γεγονότα πριν από πολλά χρόνια στο διάστημα.

Η Omega δεν έχει να ανησυχήσει για τίποτα μετά την νέα κυκλοφορία. Αυτοί που μπορούν να αντέξουν οικονομικά το πραγματικό Speedmaster θα εξετάσουν σίγουρα αυτό το ρολόι έναντι της εναλλακτικής του Swatch σε τιμή ευκαιρίας. Το να σχηματίζουν ουρές οι μάζες για να αγοράσουν ένα, επί της ουσίας, φτηνότερο αντίγραφο ενός Speedmaster δεν μπορεί να αποτελεί αρνητική εμπειρία ή απειλή για τη μάρκα.

Mε πληροφορίες από το MarketingWeek.COM

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.