18 Απρ 2024
READING

Γιατί οι πωλητές του Etsy κάνουν διαδικτυακή απεργία

4 MIN READ

Γιατί οι πωλητές του Etsy κάνουν διαδικτυακή απεργία

Γιατί οι πωλητές του Etsy κάνουν διαδικτυακή απεργία

Νωρίτερα φέτος, το Etsy ανακοίνωσε ότι από τις 11 Απριλίου θα αυξήσει το τέλος συναλλαγών για τους πωλητές από 5% σε 6,5%. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτό έγινε για να χρηματοδοτηθούν πράγματα όπως οι βελτιώσεις στο marketing και τα εργαλεία των πωλητών. Οι πωλητές έχουν αγανακτήσει με τα νέα τέλη συναλλαγών, καθώς και με άλλα έξοδα που επιβάλλει το Etsy, ενώ πολλοί αισθάνονται ότι το Etsy έχει σκοπό να ασκεί πίεση στους ανεξάρτητους καλλιτέχνες της πλατφόρμας με αυτές τις νέες πολιτικές.

Έτσι, σε απάντηση, οι καλλιτέχνες που κερδίζουν χρήματα από την πώληση των χειροποίητων προϊόντων τους στο Etsy συσπειρώθηκαν και ξεκίνησαν μια εκστρατεία, προτρέποντας άλλους τεχνίτες και τους πελάτες τους να εγκαταλείψουν την ιστοσελίδα κλείνοντας τα διαδικτυακά καταστήματά για μια εβδομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι περισσότερα από 18.000 καταστήματα δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν αυτή την εβδομάδα, ενώ ζητούν και από τους αγοραστές να μποϊκοτάρουν τον ιστότοπο για το ίδιο διάστημα. Άλλοι πωλητές του Etsy διατηρούν τα καταστήματά τους ανοιχτά, αλλά έχουν προσθέσει εικόνες που εξηγούν στους πελάτες την αντίθεσή τους στην αύξηση των τελών.

Σε επιστολή που έστειλαν στην διεύθυνση, οι απεργοί του Etsy ανέφεραν ότι έχει μετατραπεί σε ένα εντελώς εχθρικό μέρος για τη λειτουργία αυθεντικών μικρών επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι τόσο για τους πωλητές πλήρους απασχόλησης όσο και για τους πωλητές μερικής απασχόλησης, οι αλλαγές στο Etsy έχουν φέρει πολλούς στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής.

Βέβαια, δεν πρόκειται για απεργία με τον νομικό ή παραδοσιακό όρο. Επί της ουσίας οι πωλητές δεν είναι εργαζόμενοι του Etsy. Η σχέση τους μοιάζει πιο πολύ με πελατειακή, καθώς οι πωλητές είναι ουσιαστικά πελάτες του Etsy και χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του, παρόλο που πρακτικά το Etsy κερδίζει χρήματα απευθείας από την εργασία τους σαν να είναι εργάτες του. Αυτό σημαίνει βέβαια πως η πωλητές δεν καλύπτονται από τον αμερικανικό νόμο περί εθνικών εργασιακών σχέσεων.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Etsy, οι πωλητές μπορούν να ιδρύσουν ένα κατάστημα δωρεάν, αλλά πρέπει να πληρώσουν τέλη για την καταχώριση, τις συναλλαγές και την επεξεργασία των πληρωμών. Η εταιρεία είχε αυξήσει ξανά τα τέλη συναλλαγών το 2018 σε 5% από 3,5%. Επίσης, η συλλογική δράση των πωλητών του Etsy αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κύματος εργαζομένων που πιέζουν τις εταιρείες για καλύτερες συνθήκες και αμοιβές. Πρόσφατα εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις του Amazon στο Στάτεν Άιλαντ και το προσωπικό σε ορισμένες τοποθεσίες της Starbucks ψήφισαν υπέρ της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Διαβάστε επίσης: Tα Starbucks εξετάζουν προνόμια για υπαλλήλους που δεν ανήκουν σε σωματεία

Γενικά, αρκετοί από τους ανταγωνιστές του Etsy χρησιμοποιούν μηνιαία τέλη για να χρεώνουν τους πωλητές. Η Amazon χρεώνει τις επιχειρήσεις 39,99 δολάρια το μήνα για να πωλούν στον ιστότοπο, αν και προσφέρει ένα εναλλακτικό σχέδιο για μικρότερους πωλητές που χρεώνει 0,99 δολάρια ανά πωλούμενο αντικείμενο. Οι μηνιαίες χρεώσεις του Shopify ποικίλλουν και κυμαίνονται από ένα βασικό σχέδιο αξίας 29 δολαρίων το μήνα, που αφορά νεότερες επιχειρήσεις, έως μια προσφορά premium αξίας 299 δολαρίων.

Διαβάστε επίσης: Το πρώτο σωματείο εργαζομένων του Amazon και η παγκοσμιοποιημένη αγορά

Ταυτόχρονα, το ζήτημα των αυξημένων τελών δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πωλητές με το Etsy. Πολλοί αναφέρουν ότι βλέπουν περισσότερους μεταπωλητές στον ιστότοπο και κάποια καταστήματα που κλέβουν τα σχέδια άλλων καλλιτεχνών. Άνθρωποι που το κατήγγειλαν αυτό είπαν ότι αισθάνονται ότι το Etsy δεν κάνει τίποτα για τα παράπονα που υποβάλλουν στην εταιρεία σχετικά με αυτά τα προβλήματα.

Τα ανεξάρτητα καταστήματα θέλουν επίσης να μπορούν να εξαιρεθούν από τις διαφημίσεις εκτός του ιστότοπου. Πρόκειται για προωθητικές ενέργειες που δημιουργεί το Etsy για συγκεκριμένες καταχωρίσεις που αναρτώνται σε όλο το διαδίκτυο. Το κόστος επιβαρύνει τους πωλητές μόλις πραγματοποιήσουν μια πώληση με βάση αυτές τις διαφημίσεις. Τέλος, αυτοί οι πωλητές θέλουν το Etsy να διορθώσει αυτό που αποκαλούν αργό σύστημα υποστήριξης, υποστηρίζοντας ότι έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα με τα AI bots που αυτόματα κατεβάζουν τα καταστήματα ακόμα και όταν αυτά δεν παραβιάζουν κανέναν κανόνα της πλατφόρμας.

Σύμφωνα με το Etsy, ο ιστότοπός του έχει 5,3 εκατομμύρια ενεργούς πωλητές και περισσότερους από 90 εκατομμύρια ενεργούς αγοραστές. Η εταιρεία πραγματοποίησε επίσης δύο σημαντικές εξαγορές το περασμένο έτος: την εξαγορά της Depop με 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως σε μετρητά, και την εξαγορά της Elo7, γνωστής ως “Etsy της Βραζιλίας”, με 217 εκατομμύρια δολάρια. Γενικά, το Etsy ακμάζει και αυτό το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στους πωλητές του, πράγμα που σημαίνει πως η δυσαρέσκεια τους μπορεί να το βλάψει.

Διαβάστε επίσης: Το Depop βοηθά το Etsy να προσεγγίσει την Γενιά Ζ

Ωστόσο, η εταιρεία υπερασπίστηκε τη δομή των τελών, δηλώνοντας ότι η επιτυχία των πωλητών του αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, καθώς και ότι η νέα δομή τελών θα επιτρέψει να αυξήσει τις επενδύσεις του σε τομείς όπως το marketing, η υποστήριξη πελατών και η αφαίρεση καταχωρίσεων που δεν πληρούν τις πολιτικές του.

Mε πληροφορίες από το npr
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.