25 Απρ 2024
READING

Είναι οι πιστωτικές κάρτες το επόμενο βήμα των influencers;

4 MIN READ

Είναι οι πιστωτικές κάρτες το επόμενο βήμα των influencers;

Είναι οι πιστωτικές κάρτες το επόμενο βήμα των influencers;

Οι retailers μόδας και ομορφιάς χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες πιστωτικές κάρτες με την επωνυμία τους για να προωθήσουν την αφοσίωση των πελατών και να αυξήσουν τις πωλήσεις. Οι κάρτες που φέρουν το σήμα διασημοτήτων έχουν αμφιλεγόμενο ιστορικό, με ορισμένες να απορρίπτονται για υψηλές χρεώσεις και επιθετικές τακτικές marketing. Η Kardashian Kard των αδελφών Kardashian, για παράδειγμα, έκλεισε λίγες εβδομάδες μετά την έναρξή της τον Νοέμβριο του 2010.

Διαβάστε επίσης: Οι σημαντικές τάσεις των πιστωτικών καρτών το 2022

Η Imprint είναι μια πλατφόρμα πληρωμών και πιστότητας, η οποία έχει συγκεντρώσει χρηματοδότηση ύψους 52 εκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με το Crunchbase, προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας πιστωτικών καρτών που συνδέονται με τον τραπεζικό λογαριασμό του χρήστη και δίνει ευκαιρίες συνεργασίας σε influencers. Για παράδειγμα, η influencer Danielle Bernstein, δημιουργός του δημοφιλούς blog WeWoreWhat, η οποία έχει 2,8 εκατομμύρια followers στο Instagram, συνεργάζεται με την εταιρεία για να λανσάρει μια co-branded WeWoreWhat Visa Rewards κάρτα.

Η Imprint κερδίζει χρήματα από κάθε κίνηση της κάρτας μέσω των τελών που επεξεργάζεται ο έμπορος. Οι influecers δεν κερδίζουν από τις ίδιες τις συναλλαγές, αλλά από μια συμφωνία χορηγίας με την Imprint για την προώθηση της συνεργασίας και, φυσικά, από τις πωλήσεις που θα πετύχουν. Οι κάτοχοι των καρτών θα λαμβάνουν επιστροφή μετρητών και άλλα οφέλη.

Οι πιστωτικές κάρτες παραμένουν σχετικά άγνωστο έδαφος για τους influencers. Τα τελευταία χρόνια, οι influencers έχουν επεκτείνει τις επιχειρήσεις τους πέρα από τις πλατφόρμες που τους έκαναν διάσημους, από μάρκες ρούχων και αξεσουάρ μέχρι παράλληλες δουλειές ως σύμβουλοι σε brands.

Η Bernstein ξεκίνησε το WeWoreWhat ως ιστολόγιο και το επέκτεινε σε ανεξάρτητη μάρκα ρούχων πέρυσι μετά από συνεργασίες. Η πιστωτική κάρτα WeWoreWhat είναι άλλο ένα εργαλείο marketing για τη μάρκα. Η ίδια η influencer, που μάλιστα είναι αρκετά αμφιλεγόμενη, καθώς έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για αντιγραφές σχεδίων από ανεξάρτητους designers, λέει για αυτό το λανσάρισμα ότι, πλέον, το ζήτημα για έναν influencer δεν είναι να αυξήσει τους followers του, αλλά να ενισχύσει το engegement της υπάρχουσας κοινότητάς του και να το αξιοποιήσει. To πλάνο της είναι μάλιστα, για την ανάπτυξη του project, είναι να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα με πρεσβευτές, με τη συμμετοχή και άλλων influencers – εν ολίγοις, το κοινό θα δει μια influencer να χρησιμοποιεί influencers για την προώθηση των προϊόντων της.

Μια τέτοια κάρτα και η επιτυχία της θα αποδείξει και πόσο πιστό είναι το κοινό του influencer. Όπως εξηγούν επαγγελματίες του inlfuencer marketing, πάντως, όπως όλα τα ανάλογα projects, κάποια μπορεί να πετύχουν, αλλά τα περισσότερα απλώς θα “διαλυθούν ησύχως”, χωρίς να γνωρίσουν κάποια σημαντική επιτυχία. Σημειώνουν, ακόμα, ότι μια πιστωτική κάρτα ενός influencer δύσκολα θα έχει μεγάλο αντίκτυπο, με δεδομένο ότι απευθύνεται στην περιορισμένη niche αγορά της κοινότητάς του.

Διαβάστε επίσης: O νέος ρόλος των influencers στην εξέλιξη των brands

Oι επώνυμες πιστωτικές κάρτες προσφέρουν στα brands άλλον έναν τρόπο αφενός να ενισχύσουν το loyalty των πελατών τους, αλλά και να αποκτήσουν νέους πιστούς πελάτες, αφετέρου να τους ενθαρρύνουν να κάνουν περισσότερες αγορές. Από την άλλη, οι πιστωτικές κάρτες καταστημάτων έχουν συχνά υψηλά επιτόκια και άλλους δυσμενείς όρους, ενώ έχουν κατηγορηθεί ότι προωθούνται σε καταναλωτές με κακή πιστοληπτική ικανότητα ή σε νεαρά άτομα που μπορεί να μην κατανοούν τι αντίκτυπο μπορει να έχει η πίστωση στα οικονομικά τους – ένα επιχείρημα, εξάλλου, που χρησιμοποιείται για όλες τις πστωτικές κάρτες.

Στην προκειμένη περίπτωση, η συνδεδεμένη με την τράπεζα κάρτα WeWoreWhat δεν απαιτεί έλεγχο της πιστοληπτικής ικανότητας, δεν έχει ετήσιο επιτόκιο ή τέλη εγγραφής. Οι όροι της πιστωτικής κάρτας βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία, αν και δε θα περιλαμβάνουν ετήσια προμήθεια, έξοδα συναλλαγών στο εξωτερικό ή έξοδα μεταφοράς υπολοίπου. Τα μέλη της κάρτας θα λαμβάνουν 10% επιστροφή μετρητών για αγορές από το εμπορικό σήμα WeWoreWhat της Bernstein, 5% επιστροφή για αγορές από μια λίστα συνεργαζόμενων λιανοπωλητών και εστιατορίων και 1% για όλα τα υπόλοιπα.

Με πληροφορίες από το Business of Fashion
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.