27 Απρ 2024
READING

H Bosch αγοράζει εταιρεία λογισμικού αυτόνομων οχημάτων και ενισχύει την παρουσία της στον κλάδο

3 MIN READ

H Bosch αγοράζει εταιρεία λογισμικού αυτόνομων οχημάτων και ενισχύει την παρουσία της στον κλάδο

H Bosch αγοράζει εταιρεία λογισμικού αυτόνομων οχημάτων και ενισχύει την παρουσία της στον κλάδο

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στον κλάδο των αυτόνομων οχημάτων, το μέλλον, όπως φαίνεται της αυτοκίνησης και το επόμενο πεδίο ανάπτυξης των αυτοκινητοβιομηχανιών. Εξαγορές και συγχωνεύσεις προετοιμάζουν για τεχνολογικές εξελίξεις που προσδοκούν να λύσουν τα προβλήματα της αυτο-οδήγησης και να βοηθήσουν τις εταιρείες να βγάλουν τα αυτόνομα οχήματά τους στον δρόμο.

Για παράδειγμα, τον Μάρτιο ανακοινώθηκε ότι η General Motors αγόρασε το μερίδιο του ιαπωνικού fund SoftBank στην εταιρεία αυτόνομων οχημάτων Cruise, ενώ αναφέρεται ότι η Volkswagen εξετάζει την αγορά του βραχίονα ανάπτυξης αυτόνομων οχημάτων της Huawei. Τώρα, ανακοινώνεται και η αγορά της Five AI, μιας βρετανικής εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού για αυτο-οδηγοούμενα οχήματα, από την Bosch – που προφανώς δε θέλει να είναι μόνο γνωστή για τις οικιακές συσκευές της και έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε δυνατό παίκτη στο πεδίο αυτό, αναπτύσσοντας λογισμικό αλλά και εξαρτήματα.

Διαβάστε ακόμα: H Mercedes θέλει να βγάλει στον δρόμο αυτόνομα οχήματα μέσα στο 2023

Η Five είχε ξεκινήσει με στόχο να δημιουργήσει έναν στόλο από robotaxis, αυτόνομα ταξί, δηλαδή, αλλά, δεδομένων των πολύπλοκων προκλήσεων που έχει ακόμα να αντιμετωπίσει το concept της αυτο-οδήγησης, στραφηκε στην ανάπτυξη επιμέρους software, τεχνολογιών και εξαρτημάτων.

Φιλοδοξίες για τη δημιουργία λειτουργικών αυτόνομων οχημάτων έχει εκφράσει εδώ και χρόνια και η Bosch, που μάλιστα το 2017 είχε συνάψει συμφωνία με την Daimler με την προοπτική μέχρι το 2022 να έχουν βγάλει αυτόνομα οχήματα στον δρόμο. Η εταιρεία είναι πάντως κατασκευαστής και προμηθευτής αυθεντικών εξαρτημάτων για τη βιομηχανία της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Καθώς λοιπόν δραστηριοποιείται δυναμικά στον κλάδο των αυτοοδηγούμενων, αναπτύσσοντας λογισμικό νέας γενιάς αλλά και εξαρτήματα, επενδύει και σε εταιρείες αυτόνομων οχημάτων, όπως, για παράδειγμα, στην κινεζική Momenta και, τώρα, στην Five.

Από την πλευρά της Bosch δηλώνουν ότι θέλουν η Five να προωθήσει την ανάπτυξη της ασφαλούς αυτόνομης οδήγησης – εξάλλου, στόχος της αυτόνομης οδήγησης είναι να γίνουν οι δρόμοι ασφαλέστεροι. Έμφαση δίνεται ακόμα και στο ότι η Bosch θέλει να προσφέρει στις αυτοκινητοβιομηχανίες ευρωπαϊκή τεχνολογία. Οι άνθρωποι της Five κάνουν λόγο για την κλίμακα και τα μεγέθη πάνω στα οποία θα μπορούν να εργάζονται χάρη στην Bosch, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών.

Τη δυναμική και τις φιλοδοξίες της Bosch στη βιομηχανία γενικότερα αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά ειδικότερα αποδεικνύει και η συμφωνία που ανακοινώθηκε στις αρχές της χρονιάς, σχετικά με τη δημιουργία κοινοπραξίας με τη Volkswagen για την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτροκίνητα οχήματα. Το ζήτημα των μπαταριών για τη γοργά αναπτυσσόμενη αγορά των EVs αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση για την Ευρώπη, που εξαρτάται από τις αγορές τη Κίνας και της Νότιας Κορέας. Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να κατασκευαστούν έξι εργοστάσια κυψελών μέχρι το 2030, αλλά και να ενισχυθεί η λειτουργία των υπαρχόντων ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων.

Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας Bosch και Five δεν έχουν γίνει γνωστοί και η εξαγορά αναμένει την έγκριση των αντιμονοπωλιακών αρχών, ωστόσο, όσον αφορά τα πρακτικά, οι ομάδες των δυο εταιρειών θα ενωθούν σε μία.

Με πληροφορίες από το TechCrunch

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.