25 Απρ 2024
READING

Γιατί η Apple επενδύει στην ηλιακή ενέργεια

4 MIN READ

Γιατί η Apple επενδύει στην ηλιακή ενέργεια

Γιατί η Apple επενδύει στην ηλιακή ενέργεια

Αποτύπωμα άνθρακα, στόχοι βιωσιμότητας, επενδύσεις στις αρχές ESG (περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης), ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντιστάθμιση άνθρακα· οι μεγάλες εταιρείες οφείλουν πλέον να πάρουν θέση απέναντι στην κλιματική αλλαγή, να συγκροτήσουν στρατηγικές για τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου που εκπέμπουν, να συμμορφωθούν με τους στόχους του Παρισιού, να δεσμευτούν σε συγκεκριμένες μειώσεις – και να το εννοούν, για να μην κατηγορηθούν για greenwashing.

Μπορεί να είναι ακόμα δύσκολο να αποδειχθούν τα ουσιαστικά αποτελέσματα των προσπαθειών τους, καθώς οι οργανισμοί, επί της ουσίας, τις εκθέσεις των ίδιων των εταιρειών έχουν στη διάθεσή τους για να αξιολογήσουν την ακεραιότητα των υποσχέσεών τους, υπάρχει ωστόσο ένας ακόμα παράγοντας που δεν αναφέρεται συχνά, αλλά επιβαρύνει το συνολικό ανθρακικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων: πρόκειται για τις εκπομπές που οφείλονται στη χρήση των προϊόντων των εταιρειών από τους καταναλωτές. Και αν αυτό είναι εύκολο να κατανοηθεί για μια αυτοκινητοβιομηχανία, εφόσον τα οχήματα πρέπει να αναφέρουν τις εκπομπές τους, το μυαλό μας συνήθως δεν πηγαίνει σε αυτήν την επιβάρυνση όταν πρόκειται για άλλου είδους προϊόντα.

Διαβάστε ακόμα: Ετοιμάζονται παγκόσμιοι κανόνες βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις

Για παράδειγμα, ποιο είναι το ανθρακικό αποτύπωμα που αφήνει η χρήση του κινητού μας τηλεφώνου;

Θέλοντας να προσεγγίσει αυτό το ζήτημα, η Apple αποφάσισε να επενδύσει σε ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στο Τέξας, χάρη στο οποίο θα μπορεί να υπολογίσει και να μειώσει την ενέργεια που χρειάζονται εκεί οι πελάτες της για να φορτίσουν τα iPhones και τα MacBooks τους.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ήδη, εδώ και τέσσερα χρόνια, όλα τα ιδιότητα κτίριά της, ανεξαρτήτως χρήσης, είτε πρόκειται για καταστήματα λιανικής είτε για κέντρα επεξεργασίας δεδομένων, χρησιμοποιούν 100% καθαρή ενέργεια. Επιπλέον, καθώς κατά το μεγαλύτερο μέρος του, το ανθρακικό αποτύπωμα της Apple προέρχεται από τους εξωτερικούς συνεργάτες της από άλλα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, από προμηθευτές και μεταφορείς, η εταιρεία προσπαθεί επιπλέον να τους βοηθήσει ή να τους ενθαρρύνει να στραφούν και εκείνοι σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τώρα, με τη νέα της επένδυση, δείχνει ότι αποφάσισε να ασχοληθεί και με το σκέλος της χρήσης των συσκευών της.

Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο σχέδιό της να πετύχει ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2030, με μια συνδυαστική προσέγγιση, στο πλαίσιο της οποίας θα μειώσει κατά 75% τις εκπομπές της, συγκρινόμενες με τα επίπεδα του 2015, και το υπόλοιπο 25% να καλυφθεί με επενδύσεις αφαίρεσης άνθρακα. Αυτήν τη στιγμή, 213 από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της, σε 25 χώρες, έχουν δεσμευτεί ότι θα στραφούν κατά 100% σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για την παραγωγή των προϊόντων της Apple, ενώ η εταιρεία δηλώνει ότι μόνο την περασμένη χρονιά, στην εφοδιαστική της αλυσίδα, η χρήση καθαρής ενέργειας διπλασιάστηκε. Από αυτούς τους προμηθευτές, οι 25 βρίσκονται στην Ευρώπη.

Η επένδυση σε αυτό το φωτοβολταϊκό πάρκο του Τέξας αποτελεί μία από τις πρώτες απόπειρες μεγάλης εταιρείας να ελέγξει το ανθρακικό αποτύπωμα που σχετίζεται με τη χρήση των προϊόντων της, με αυτό που συμβαίνει, δηλαδή, στο σπίτι του καταναλωτή.

Στην προκειμένη περίπτωση, το πάρκο, που βρίσκεται στην κομητεία Μπράουν του Τέξας, έχει έκταση περίπου 9.300 στρέμματα και, όταν ολοκληρωθεί, στο τέλος του 2022, θα έχει δυνατότητα παραγωγής 300 μεγαβάτ. Δεδομένου ότι η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας που γίνεται από τους καταναλωτές για τη λειτουργία των συσκευών ευθύνεται για το 22% του συνολικού ανθρακικού αποτυπώματος της Apple, και καθώς υπάρχει ακόμα η ανάγκη οι συσκευές να φορτίζονται με ρεύμα, η εταιρεία κάνει αυτό το πρώτο βήμα για να ελέγξει την πηγή της ενέργειας που χρησιμοποιείται – η οποία σε σημαντικό ποσοστό προέρχεται από ορυκτά καύσιμα.

Βέβαια, αν λάβει κανείς υπόψη του τον όγκο των πωλήσεων της Apple σε ολόκληρο τον κόσμο, το ρεύμα που θα παράγει ένα πάρκο φωτοβολταϊκών στο Τέξας μοιάζει λίγο. Θα μπορούσε όμως να ιδωθεί ως ένα πρώτο βήμα για να αρχίσουν οι εταιρείες να ασχολούνται και με τα δίκτυα ηλεκτροδότησης που τροφοδοτούν τις συσκευές τους στον πλανήτη. Κάθε βοήθεια δεκτή.

Από τις εργασίες κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου στο Τέξας
Με πληροφορίες από το Fast Company
Φωτογραφίες: Courtesy of Apple
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.