22 Ιαν 2025
READING

Η American Eagle θέλει να γίνει η αντι-Amazon

4 MIN READ

Η American Eagle θέλει να γίνει η αντι-Amazon

Η American Eagle θέλει να γίνει η αντι-Amazon

Πώς βελτιώνει ένα μεγάλο brand τους χρόνους παράδοσης των προϊόντων του και την απόδοση των αποθεμάτων του, αφήνοντας πίσω του ευχαριστημένους πελάτες και περισσότερα κέρδη; Η American Eagle Outfitters φαίνεται να έχει την απάντηση: Αγοράζοντας μια εταιρεία logistics.

Το αμερικανικό brand, που έχει παρουσία σε 200 σημεία σε 33 χώρες, ενώ πραγματοποιεί αποστολές σε 81 χώρες, όπου διαθέτει τα προϊόντα της μέσω των ιστοτόπων της, αγόρασε την Quiet Logistics, της οποίας ήταν πελάτης, στα τέλη του 2021. Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αυτή η εξαγορά τη βοήθησε να μειώσει περίπου κατά 35% τους χρόνους παράδοσης των προϊόντων της αλλά και να ελαττώσει το πλεονάζον απόθεμα των καταστημάτων της, καθώς οι παραγγελίες διεκπεραιώνονται πιο κοντά στα σημεία παρουσίας του brand.

Σύμφωνα μάλιστα με τον CEO της εταιρείας, η προσέγγιση αυτή θα της επιτρέψει να ανταγωνιστεί κολοσσούς όπως το Amazon και η Walmart, αφού της επιτρέπει να είναι περισσότερο κερδοφόρα με λιγότερο απόθεμα και άρα μικρότερη σπατάλη, αλλά και να ελέγχει την εφοδιαστική της αλυσίδα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτή η εξαγορά θα τη βοηθήσει να εξελιχθεί σε «αντι-Amazon».

Αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της εφοδιαστικής της αλυσίδας και σε τρίτα brands. Η Quiet Logistics, σε συνδυασμό με την AirTerra, που η εταιρεία είχε εξαγοράσει το 2020, βοηθούν την American Eagle να χτίσει μια λειτουργική πλατφόρμα διεκπεραίωσης, που αφενός απογειώνει την εφοδιαστική αλυσίδα της ίδιας της εταιρείας, αφετέρου της προσφέρει τη δυνατότητα να επωφεληθεί οικονομικά, πουλώντας τις υπηρεσίες της σε μια πελατειακή βάση τρίτων.

Η American Eagle αντιμετώπισε, όπως και τα περισσότερα brands, σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις στην εφοδιαστική της αλυσίδα, γεγονός που ανέδειξε την ανάγκη να αποκτήσει το brand μεγαλύτερο έλεγχο στη λειτουργιά της. Χάρη στις δύο αυτές εξαγορές, η εταιρεία κατάφερε να μειώσει τα κόστη παράδοσης των προϊόντων της, να ελαττώσει τον αριθμό αποστολών ανά παραγγελία, αλλά και να μειώσει τους κωδικούς του αποθέματός της έως και κατά 40%, σε σύγκριση με το προπανδημικό 2019.

Ο μικρότερος όγκος των αποθεμάτων συνεπάγεται ότι τα καταστήματα δεν πνίγονται με κωδικούς που τελικά δεν πωλούνται, ενώ οι ανάγκες καλύπτονται άμεσα καθώς οι σταθμοί διεκπεραίωσης βρίσκονται πιο κοντά στα καταστήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τελικά, η εταιρεία να αποκομίζει περισσότερα, με λιγότερο εμπόρευμα.

Η κίνηση της American Eagle μπορεί να ιδωθεί ως έκφανση της τάσης που πρατηρείται τελευταία σε μεγαλα brands να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο της εφοδιαστικής τους αλυσίδας, έχοντας συνειδητοποιήσει πόσο επιβαρυντική μπορεί να είναι η εξάρτηση από απομακρυσμένους παρόχους και προμηθευτές. Έτσι, βλέπουμε εταιρείες να δίνουν έμφαση στον έλεγχο των logistics, να δημιουργούν σταθμούς διεκπεραίωσης πιο κοντά στα καταστήματα και την έδρα τους, αλλά και να υιοθετούν νέες τεχνολογίες για την καλύτερη οργάνωση των αποθεμάτων τους και την ιχνηλάτηση των προϊόντων τους. Μάλιστα, καθώς βλέπουν ότι αυτή η στρατηγική συνοδεύεται και από σημαντικά οικονομικά οφέλη, πολλές μεγάλες μάρκες, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και έχουν το περιθώριο να επενδύσουν προς τα εκεί, υιοθετούν σε μεγαλύτερο βαθμό το DTC (Direct-To-Consumer) μοντέλο, χτίζοντας μια άμεση σχέση με τους πελάτες τους και απομακρυνόμενες από τους μεγάλους retailers.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Nike, που αφενός πήρε την κατάσταση στα χέρια της, νοικιάζοντας ένα τρένο για άμεση μεταφορά του εμπορεύματός της από τη Δυτική στην Ανατολική ακτή των ΗΠΑ, αφετέρου στρέφεται στο DTC, διακόπτοντας τη συνεργασία της ακόμα και με λιανοπωλητές όμως η Athlete’s Foot.

Στην περίπτωση της American Eagle, το νέο της δίκτυο, το οποίο φιλοδοξεί να φιλοξενήσει άμεσα και τρίτα brands, οργανώνεται με τη βοήθεια ενός ειδικού των logistics, του Charles Griffith, που μάλιστα ήταν από εκείνους που βοήθησαν στο λανσάρισμα του Amazon Logistics. H εταιρεία προσδοκά ότι η νέα δραστηριότητά της θα αρχίσει να είναι επικερδής μέσα στο 2023, και σημειώνει ότι η κατάκτηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η νέα της πλατφόρμα, που θα επιτρέπει στην ίδια και τους πελάτες της να έχουν καλύτερο έλεγχο των αλυσίδων τους και να βρίσκονται κοντά στους καταναλωτές, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση σε ένα πολύ ανταγωνιστικό τοπίο.

Με πληροφορίες από το Retail Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.