20 Απρ 2024
READING

Τάση | Tα περίεργα φρούτα είναι το νέο είδος πολυτέλειας

3 MIN READ

Τάση | Tα περίεργα φρούτα είναι το νέο είδος πολυτέλειας

Τάση | Tα περίεργα φρούτα είναι το νέο είδος πολυτέλειας

Η όρεξη των ανθρώπων για υγιεινή διατροφή αυξάνεται εδώ και χρόνια. Η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον έχει αναδείξει ιδέες όπως η προέλευση και η βιωσιμότητα, και η άνοδος της βιομηχανίας ευεξίας μας έχει κάνει πιο ευαισθητοποιημένους στα οφέλη μιας καλής διατροφής. Εύκολα σνακ και πλούσια σε βιταμίνες, τα φρέσκα φρούτα έχουν ιδιαίτερη ζήτηση. Τα βατόμουρα και τα αβοκάντο έχουν εξελιχθεί από εξαιρετικές λιχουδιές σε καθημερινά σνακ. Εξωτικά φρούτα όπως το μάνγκο, η παπάγια και το açai έχουν περάσει από το μενού των smoothie-bars στην κουζίνα μας.

Τα πολυτελή γούστα μπορούν να εκδηλωθούν με πολλές μορφές, από σπορ αυτοκίνητα και φανταχτερά ρολόγια μέχρι έργα τέχνης και εξεζητημένες διακοπές. Τώρα, παρατηρείται μια νέα τάση στα είδη πολυτελείας, με την άνοδο των ασυνήθιστων και ποιοτικών φρούτων. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, τα fancy φρούτα είναι η πιο πρόσφατη, πιο παράξενη τάση που εμφανίστηκε τελευταία στα τρόφιμα. Οι προμηθευτές εξεζητημένων φρούτων χρησιμοποιούν πιασάρικα ονόματα και τακτικές marketing για να τοποθετήσουν τις ποικιλίες τους ως την απόλυτη πολυτέλεια για το καλάθι αγορών.

Διαβάστε επίσης: Less is more: Η άνοδος των premium ποιότητας χαρτοπωλείων

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το υπερμέγεθες, κάπως ακριβό εσπεριδοειδές που έγινε viral. Τα πορτοκάλια σούμο, τα οποία κάνουν θραύση στο TikTok, έχουν ως χαρακτηριστικό ένα εξόγκωμα στην κορυφή που μοιάζει πολύ με τον κότσο στα μαλλιά ενός παλαιστή σούμο και είναι μια διασταύρωση μεταξύ δύο διαφορετικών εσπεριδοειδών, του μανταρινιού και του πορτοκαλιού της Καλιφόρνιας, και αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία σε μια περίοδο 30 ετών.

Αυτήν τη στιγμή είναι σε απόθεμα στα παντοπωλεία σε όλες τις ΗΠΑ, πράγμα λογικό καθώς η ποικιλία είναι στην εποχή της τώρα, και θα είναι μέχρι το τέλος Απριλίου, και κοστίζουν 3 δολάρια το μισό κιλό. Ωστόσο, από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, το φρούτο γνωρίζει ιδιαίτερη δημοτικότητα μετά από ένα βίντεο του TikTok που έγινε viral με 6,2 εκατομμύρια προβολές. Σύμφωνα με την SumoCitrus, μια εταιρεία που πουλάει μανταρίνια σούμο στις ΗΠΑ, τα φρούτα είναι τόσο ακριβά, επειδή απαιτούνται τέσσερα χρόνια συνεχούς φροντίδας προτού ένα δέντρο εσπεριδοειδών σούμο αρχίζει να παράγει καρπούς.

Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν τις φράουλες Oishii, που οι παραγωγοί λένε ότι προσφέρουν μια “καταπληκτική” γευστική εμπειρία. Η λιανική τιμή τους είναι 6 δολάρια ανά κομμάτι και έχουν προωθηθεί ως η Τέσλα των φρούτων, λόγω της περιορισμένης προσφοράς και της υψηλής ζήτησης. Επιπλέον, υπάρχουν οι ανανάδες Pinkglow, που ονομάστηκαν έτσι λόγω της μοναδικής ροζ επιφάνειας τους. Η λιανική τους τιμή φτάνει τα 50 δολάρια ο καθένας.

Δεδομένου του αυξανόμενου πληθωρισμού και του skimpflation, σύμφωνα με το οποίο οι επιχειρήσεις ως απάντηση στο υψηλότερο κόστος μειώνουν την ποιότητα ενός αγαθού/υπηρεσίας – η Cadbury στο Ηνωμένο Βασίλειο μείωσε ακόμα και το μέγεθος της μεγάλης πλάκας σοκολάτας της, χωρίς να αλλάξει την τιμή -, μπορεί να φαίνεται παράλογο να αγοράζει φανατικά κανείς φρούτα πολυτελείας. Ωστόσο, παρά τις premium τιμές, τα καταστήματα λένε ότι οι πελάτες έχουν αρχίσει να έλκονται από τα καινοτόμα είδη παντοπωλείου από τις πρώτες μέρες της πανδημίας.

Mε πληροφορίες από το The Hustle
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.