25 Απρ 2024
READING

«Μονάδες φήμης» και «Zuck-οδολάρια»: Τα νέα εργαλεία που ετοιμάζει η Meta για να αλλάξει το Facebook

3 MIN READ

«Μονάδες φήμης» και «Zuck-οδολάρια»: Τα νέα εργαλεία που ετοιμάζει η Meta για να αλλάξει το Facebook

«Μονάδες φήμης» και «Zuck-οδολάρια»: Τα νέα εργαλεία που ετοιμάζει η Meta για να αλλάξει το Facebook

H Meta φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι το να μιλά για το metaverse δεν αρκεί για να αποκαταστήσει την εικόνα του brand της σε μια αγορά που μοιάζει να έχει ξεπεράσει το Facebook και να στρέφεται σε πλατφόρμες όπως το TikTok.

Έτσι, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, σχεδιάζει τώρα να λανσάρει μια σειρά από νέα virtual προϊόντα, ώστε να διαφοροποιηθεί από τους ανταγωνιστές της αλλά και να προλειάνει το έδαφος για τις συνθήκες που θα επικρατούν σε λίγο με την ανάπτυξη του νέου ψηφιακού κόσμου· και παράλληλα να αυξήσει το engagement των χρηστών, που τελευταία φάνεται ότι αποχωρούν από την πλατφόρμα – αν και η Meta παραμένει κυρίαρχη στον χώρο των social media -,  αλλά και να αναπτύξει νέους τρόπους εσόδων, ώστε να μη χρειάζεται να εξαρτάται τόσο από τις διαφημίσεις.

Πριν μερικά χρόνια κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι τα δεδομένα της αγοράς θα άλλαζαν με αυτόν τον τρόπο. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, ο τεχνολογικός γίγαντας σχεδιάζει να λανσάρει εικονικά νομίσματα – που οι υπάλληλοι φαίνεται να αποκαλούν «Zuck Bucks», κάτι σαν «Zuck-οδολάρια», από το όνομα του ιδρυτή Mark Zuckerberg – καθώς και «reputation tokens» δηλαδή μονάδες φήμης, κάτι διαφορετικό από το κλασικό «like».

Αυτά τα «social tokens» ή «reputation tokens», θα μπορούσαν να δίνονται ως κάποιο είδος ανταμοιβής σε ομάδες του Facebook για την κοινωνική συνεισφορά τους, για παράδειγμα. Αντίστοιχα, πιθανόν να αναπτύξει και «creator’s coins» («νομίσματα δημιουργού»), με τα οποία θα ανταμείβονται οι δημιουργοί του Instagram. Ανάλογη επιλογή «φιλοδωρήματος» για τους αγαπημένους creators των χρηστών διαθέτουν το TikTok και το Twitch.

Διαβάστε επίσης: Οι Big Four εταιρείες ετοιμάζονται να γίνουν διαχειριστές κρυπτογράφησης και Blockchain

Όσον αφορά το «Zuck Buck», το πιθανότερο είναι ότι δε θα πρόκειται για κάποιο είδος κρυπτονομίσματος, αλλά για ένα νόμισμα που μοιάζει περισσότερο με τα tokens Robux της πλατφόρμας Roblox. Επιπλέον, σχεδιάζεται ακόμα το λανσάρισμα NFTs, αλλά και η επέκταση σε παραδοσιακές υπηρεσίες δανεισμού. Το ρεπορτάζ λέει ότι, στο πλαίσιο της ανάπτυξης του metaverse, στο οποίο επικεντρώνεται η Meta, εξερευνάται η συγκρότηση ενός σχεδίου σχετικά με το πώς θα πραγματοποιούνται οι πληρωμές και γενικότερα οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέσα σε αυτόν τον νέο ψηφιακό κόσμο. Πρόσφατο πλάνο της Meta για τη δημιουργία κρυπτονομίσματος, πάντως, στο πλαίσιο ενός project που αρχικά ονομαζόταν Libra και έπειτα Diem, εγκαταλείφθηκε, έχοντας βρει αντίδραση από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις από τη Meta σχετικά με τα tokens φήμης ή τα «Zuck Bucks». H εταιρεία κάνει λόγο πάντως για δημιουργικότητα και καινοτομία που θα ωφελήσουν τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις, και για την έμφαση των προσπαθειών στην ανάπτυξη του metaverse.

Με πληροφορίες από Fast Company & Guardian
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.