25 Απρ 2024
READING

Πώς η L’Oréal χρησιμοποιεί το TikTok για πωλήσεις

5 MIN READ

Πώς η L’Oréal χρησιμοποιεί το TikTok για πωλήσεις

Πώς η L’Oréal χρησιμοποιεί το TikTok για πωλήσεις

Το TikTok έχει γίνει ένα σημαντικό μέσο τόσο για την πώληση προϊόντων όσο και για τη διαφήμιση. Είναι πολλές οι μάρκες που το αξιοποιούν, ώστε να φτάσουν στο κοινό τους, που αποτελείται κυρίως από καταναλωτές της γενιάς Ζ και Millennials. Μια από αυτές τις μάρκες είναι και η L’Oréal.

Μέσα σε ένα χρόνο, η L’Oréal, από το να επιτρέπει στους θαυμαστές της να αγοράζουν ορισμένα προϊόντα από τις σελίδες της, έφτασε να είναι χορηγός μιας από τις μεγαλύτερες τάσεις στην εφαρμογή: του #TikTokMadeMeBuyIt, ενός hashtag που έχει πάνω από 10 δισ. προβολές στην πλατφόρμα. Οι δημιουργοί χρησιμοποιούν το hashtag για να παρουσιάσουν τις αγορές που έκαναν επηρεαζόμενοι από το TikTok. Όπως πολλά πράγματα στο TikTok, μερικά από αυτά τα προϊόντα έχουν γίνει viral. Και όσο περισσότερο συμβαίνει αυτό, τόσο πιο πιθανό είναι οι άνθρωποι να θέλουν να τα αγοράσουν.

Διαβάστε επίσης: Η άνοδος των TikTok brands

Αγορές καθοδηγούμενες από τάσεις

Πράγματι, η ανάγκη να συμβαδίζουν με τις τρέχουσες τάσεις κάνει τους ανθρώπους πιο πρόθυμους να πραγματοποιούν αγορές με βάση αυτές. Αυτό είναι κάτι που το TikTok έχει μεγεθύνει, εν μέρει επειδή ο αλγόριθμός του φέρνει στην επιφάνεια σχετικά και διασκεδαστικά βίντεο που συχνά περιέχουν αντικείμενα που ο θεατής δεν θα είχε καν σκεφτεί ότι θα μπορούσε να αγοράσει πριν τα δει. Το TikTok έχει διδάξει στους retailers να μην υποτιμούν τη σχέση μεταξύ τού να γίνεται κάτι viral και της επιδεικτικής κατανάλωσης. Πρόκειται για μια διάσταση των παρορμητικών αγορών που η L’Oréal φαίνεται πως σκοπεύει να αξιοποιήσει.

Συγκεκριμένα, η L’Oréal σε συνεργασία με το TikTok επιτρέπει στους χρήστες να ψωνίζουν επιμελημένα από δημιουργούς κουτιά δώρων από μάρκες που ανήκουν στον κολοσσό, όπως η Garnier και η Maybelline, απευθείας από την αγορά TikTok Shop της εφαρμογής στη Μ. Βρετανία. Έτσι, κάποιος θα μπορούσε να δει τον αγαπημένο του δημιουργό ομορφιάς να μιλάει για ένα από αυτά τα κουτιά καθώς κάνει scroll στην εφαρμογή και να αποφασίσει εκείνη τη στιγμή ότι θέλει να το αγοράσει. Κάθε κουτί φέρει το hashtag #TikTokMadeMeBuyIt και αυτή είναι η πρώτη φορά που η εφαρμογή τοποθετεί το σήμα της σε ένα προϊόν που ανήκει σε άλλη επιχείρηση με αυτόν τον τρόπο.

Η L’Oréal δηλώνει ότι η συνεργασία με το TikTok τής επιτρέπει να εξερευνά και να επανεφευρίσκει την εμπειρία του ηλεκτρονικού εμπορίου. Εκεί που ένα μεγάλο μέρος του ηλεκτρονικού εμπορίου σήμερα ήταν μια πολύ λειτουργική εμπειρία και καθοδηγούνταν από πιο ορθολογικές ανάγκες των αγοραστών, όπως η αναπλήρωση των προϊόντων που χρησιμοποιούν, το #TikTokMadeMeBuyIt έφερε τον ενθουσιασμό της ανακάλυψης προϊόντων σε συνεργασία με τους δημιουργούς σε μια online διασκεδαστική εμπειρία.

Η συνεργασία αυτή είναι τόσο μια ευκαιρία για το TikTok να προωθήσει το εμπόριο στην εφαρμογή του όσο και για τη L’Oréal να προσπαθήσει να βρει τρόπους να επωφεληθεί από αυτό. Στην πραγματικότητα, τέτοιες συνεργασίες θεωρούνται ως ένας τρόπος για το TikTok να μεταβάλει την ταυτότητά του, από ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης σε μια πλατφόρμα ψυχαγωγίας, ώστε η διαφημιστική βιομηχανία να πειστεί για τις δυνατότητές του. Για την L’ Oréal, το TikTok λειτουργεί με πολλούς τρόπους, από την οικοδόμηση της μάρκας σε κλίμακα, χάρη στο μεγάλο κοινό και τις ενέργειες υψηλού αντίκτυπου όπως τα challenges και τα takeovers, μέχρι την προώθηση των πωλήσεων.

Διαβάστε επίσης: Γιατί τα brands αναζητούν και επενδύουν στα niches κοινά του TikTok

Διαθέσιμη μόνο για τους χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο – προς το παρόν – αυτή η νέα εμπειρία αντανακλά το αυξανόμενο ενδιαφέρον των εμπορικών σημάτων για τα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία φαίνεται να μετατρέπονται σε τόπους προορισμού για αγορές νέας γενιάς, με τις πωλήσεις να αναμένεται να φτάσουν το 1,2 τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2025.

Ωστόσο, μια παγίδα για τους διαφημιζόμενους είναι ότι αυτές οι ευκαιρίες πωλήσεων είναι εφήμερες, όπως όλα τα άλλα στην εφαρμογή. Οι χρήστες προχωρούν γρήγορα από το ένα βίντεο στο άλλο και αυτή η παροδικότητα θα μπορούσε να περιορίσει τις εμπορικές ευκαιρίες. Παρόλα αυτά, το TikTok δε θα ήθελε να αλλάξει κάτι που λειτουργεί τόσο καλά, τουλάχιστον για την ώρα. Οι διαφημιζόμενοι φαίνεται να το γνωρίζουν αυτό, αλλά εστιάζουν στο βραχυπρόθεσμο όφελος από τη λειτουργία των πωλήσεων.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το TikTok θέλει μεγαλύτερα video εντός της πλατφόρμας

Αυτό εξηγεί γιατί το TikTok εξακολουθεί να εντάσσεται σταθερά στον προϋπολογισμό της κατηγορίας των διαφημιστικών δαπανών των social media, έστω και αν τείνει σταδιακά να συμπεριλαμβάνεται ως μόνιμη προσθήκη στα budgets που προορίζονται για διαφήμιση μέσω των ευρύτερων media. Πολλοί έμποροι και marketers δεν είναι ακόμα ακριβώς σίγουροι για το τι πραγματικά είναι αυτή η εφαρμογή, που είναι μεν εγγενώς και κατά βάση κοινωνική, αλλά δε χρησιμοποιείται όπως οι άλλες, για τη σύνδεση και επικοινωνία με συγγενείς και φίλους, με τον τρόπο που γίνεται στο Facebook και το Instagram για παράδειγμα.

Παρά τον πρωτοφανή ρυθμό ανάπτυξης του TikTok, ορισμένες μάρκες εξακολουθούν να διστάζουν να δεσμευτούν πλήρως στην πλατφόρμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με την ηλικία της βάσης των χρηστών του, ή στην ανάγκη για μια προσέγγιση περιεχομένου κατά παραγγελία, ή ακόμη και σε παρανόηση της πραγματικής του φύσης, καθώς δεν είναι μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με την παραδοσιακή έννοια.

Με πληροφορίες από το Modern Retail
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.