20 Απρ 2024
READING

O Bill Gates θέλει να δημιουργήσει μια ομάδα άμεσης δράσης για να προλάβει την επόμενη πανδημία

3 MIN READ

O Bill Gates θέλει να δημιουργήσει μια ομάδα άμεσης δράσης για να προλάβει την επόμενη πανδημία

O Bill Gates θέλει να δημιουργήσει μια ομάδα άμεσης δράσης για να προλάβει την επόμενη πανδημία

Στο φετινό συνέδριο TED, ο Bill Gates προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση μιας νέας πανδημίας, δημιουργώντας μια ομάδα άμεσης δράσης, που θα εντοπίζει και θα παρακολουθεί τους αναδυόμενους ιούς. H πανδημία του COVID-19 ευθύνεται για περισσότερους από 6,2 εκατομμύρια θανάτους μέχρι στιγμής και εκτιμάται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι κόστισε στις κυβερνήσεις σχεδόν 14 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Πριν από μερικά χρόνια, και συγκεκριμένα το 2015, ο Gates στο πλαίσιο της ομιλίας του στο TED, υποστήριξε ότι η ανθρωπότητα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μία κρίση όπως μια πανδημία και πως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.

Ερχόμενοι στο σήμερα και μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο Bill Gates αναφέρει ότι ο COVID-19 δεν είναι η τελευταία πανδημία που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Θα μπορούσε να είναι μόνο, εφόσον πράτταμε με τον τρόπο που έπρεπε, όπως αναφέρει και στο βιβλίο του με τίτλο «How to Prevent the Next Pandemic», το οποίο θα εκδοθεί στις 3 Μαΐου και στηρίζεται στη γνώση και στις εμπειρίες ειδικών, με στόχο την καταπολέμηση των ασθενειών μέσω του Ιδρύματος Gates.

Μία από τις ενέργειες που προτείνει ο Gates, λοιπόν, είναι η επένδυση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως σε μια ομάδα άμεσης δράσης, τη λεγόμενη GERM (Global Epidemic Response and Mobilization), η οποία θα ήταν υπεύθυνη για την παγκόσμια αντιμετώπιση των επιδημιών. Παράλληλα κάνει λόγο για σημαντικές επενδύσεις και σε τομείς Έρευνας και Ανάπτυξης που αφορούν τον κλάδο της υγείας σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης: H συμβουλή του Bill Gates για να αποφύγουμε το burnout

Πιο συγκεκριμένα, η GERM μπορεί να είναι μία ομάδα 3.000 ατόμων, της οποίας βασικός σκοπός θα είναι η πρόληψη της πανδημίας. Σύμφωνα με το όραμα του Gates, η συγκεκριμένη ομάδα θα αποτελείται από μία σειρά ειδικών όπως επιδημιολόγους, data scientists και ειδικούς στα logistics, αλλά και από ειδήμονες του τομέα της επικοινωνίας και της διπλωματίας. Η ιδέα της ομάδας GERM αποτελεί απλώς μία πρόταση του Gates, ευελπιστώντας μέσα στους επόμενους μήνες να επιτύχει κάποιου είδους παγκόσμια συναίνεση.

Ουσιαστικά αυτό που θέλει ο Gates είναι να δημιουργήσει μία ομάδα ικανή να ανταποκριθεί άμεσα σε κάθε σημάδι επιδημίας, εντοπίζοντας γρήγορα τυχόν νέο παθογόνο ιό και αντιμετωπίζοντάς τον τις πρώτες 100 μέρες, προτού προλάβει να εξαπλωθεί. Εκεί έγκειται και το λάθος των κυβερνήσεων στην περίπτωση του COVID-19, σύμφωνα με τον Gates. Εάν είχαν καταφέρει να σταματήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, εντός των πρώτων 100 ημερών, τότε θα είχαν σωθεί πάνω από το 98% των ανθρώπων που χάθηκαν.

Η ομάδα, που μπορεί να συγκροτηθεί με τη βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα κάνει ασκήσεις ετοιμότητας, ώστε να μπορεί να αντιδράσει γρήγορα, και στο μεταξύ, αν δεν υπάρχει κάποιο επικίνδυνο ξέσπασμα, θα μπορεί να επικεντρώνεται σε άλλες μολυσματικές ασθένειες. Προτεραιότητα θα έχει η στενή συνεργασία με τις κυβερνήσεις και τα εθνικά συστήματα υγείας, ώστε να παρακολουθούνται τα συμπτώματα, να αναγνωρίζονται γρήγορα οι εξελίξεις και να αξιολογούνται.

Διαβάστε επίσης: Η πανδημία ενίσχυε την ανάγκη για την οικοδόμηση βασικών ανθρώπινων αναγκών

Επενδύσεις στον διαγνωστικό κλάδο, για την ανάπτυξη τεστ, αλλά και σε εγκαταστάσεις που να μπορούν να κατασκευάσουν γρήγορα εμβόλια, είναι επίσης απαραίτητες αλλά, όπως σημείωσε, το ζήτημα είναι να ανασχεθεί ένα παγκόσμιο επιδημικό ξέσπασμα και να μην υπάρξει η ανάγκη για μια παγκόσμια καμπάνια εμβολιασμού.

Ο Gates παραδέχεται ότι αναμφίβολα το πλάνο του είναι αρκετά δαπανηρό, αλλά σημειώνει ότι μια νέα πανδημία θα κοστίσει σίγουρα περισσότερο από μια τέτοια επένδυση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “πρέπει να ξοδέψουμε δισεκατομμύρια, για να εξοικονομήσουμε τρισεκατομμύρια”. Η πανδημία του COVID-19, δεν έχει τελειώσει και ούτε πρόκειται να είναι η τελευταία. Επομένως οφείλουμε να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται.

Με πληροφορίες από το Fast Company
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.