18 Απρ 2024
READING

Tα Starbucks εξετάζουν προνόμια για υπαλλήλους που δεν ανήκουν σε σωματεία

5 MIN READ

Tα Starbucks εξετάζουν προνόμια για υπαλλήλους που δεν ανήκουν σε σωματεία

Tα Starbucks εξετάζουν προνόμια για υπαλλήλους που δεν ανήκουν σε σωματεία

Μια αμφιλεγόμενη δήλωση από τον μεταβατικό CEO των Starbucks, Howard Schultz, ο οποίος έχει υπάρξει σε αυτήν τη θέση άλλες δύο φορές και έχει συμβάλει στο να εξελιχθούν τα Starbucks σε παγκόμια υπερδύναμη, έχει προκαλέσει συζητήσεις και σχόλια από ειδικούς του εργατικού δικαίου, σε μια περίοδο που υπάρχει σημαντική κινητοποίηση του εργατικού κινήματος στις ΗΠΑ.

Οι δύο εταιρείες που απασχολούν περισσότερο, και οι εργαζόμενοι των οποίων προχωρούν σε προσπάθειες εκπροσώπησης, είναι τo Αmazon, που είδε πριν λίγες μέρες μια ιστορική ίδρυση σωματείου στις εγκαταστάσεις του στο Στέιτεν Άιλαντ, και τα Starbucks, που έχουν καταγράψει την ίδρυση σωματείων σε τουλάχιστον 16 καταστήματά τους τους τελευταίους έξι μήνες, αν και ακόμα το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ δεν έχει επικυρώσει όλες τις ψηφοφορίες.

Και οι δύο κολοσσοί έχουν επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή τους στις προθέσεις και τις προσπάθειες των υπαλλήλων τους, με το Amazon μάλιστα να έχει αποκαλυφθεί ότι έκανε συντονισμένες κινήσεις για να αποτρέψει τη δημιουργία σωματείου.

Διαβάστε ακόμα: Το πρώτο σωματείο εργαζομένων του Amazon και η παγκοσμιοποιημένη αγορά

Πριν λίγες μέρες, λοιπόν, σε μια συνάντηση με τους διευθυντές των καταστημάτων, ο κ. Schultz είπε ότι οι παροχές που προγραμματίζονται για τους υπαλλήλους που δεν ανήκουν σε σωματείο δε θα αφορούν άμεσα τους υπαλλήλους που μόλις ψήφισαν για την εκπροσώπησή τους.

Η δήλωσή του αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν ληφθούν υπόψη και οι απολύσεις τουλάχιστον τριών υπαλλήλων που είναι υποστηρικτές των σωματείων, με την αιτιολογία ότι παραβίασαν πολιτικές της εταιρείας. Ο CEO οργανώνει ακόμα το τελευταίο διάστημα συναντήσεις με υπαλλήλους σε καταστήματα σε διάφορες πόλεις, για να συζητήσει μαζί τους και να ζητήσει τις ιδέες τους για τη βελτίωση της εταιρείας. Σε δύο από αυτές τις συναντήσεις, μάλιστα, βρέθηκε αντιμέτωπος με εκπροσώπους υπαλλήλων που διεξάγουν καμπάνιες για την ίδρυση συνδικάτων.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι τα σχόλια του κ. Schultz σχετικά με τις παροχές των υπαλλήλων έγιναν έπειτα από ερώτηση σχετικά με το πώς το πλάνο για αυτά τα προνόμια συνδυάζεται με την πρόθεση των υπαλλήλων να οργανωθούν, και ότι αυτό που απάντησε ουσιαστικά o CEO ήταν πως ο νόμος δεν επιτρέπει να δοθούν παροχές σε καταστήματα των οποίων οι υπάλληλοι έχουν ενταχθεί σε σωματείο, όσο βρίσκονται σε συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Πάντως, ειδικοί του εργασιακού δικαίου στις ΗΠΑ σημειώνουν ότι οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να συζητούν για διαφορές μεταξύ των παροχών που λαμβάνουν οργανωμένοι και μη οργανωμένοι υπάλληλοι, αλλά δεν μπορούν να υπονοήσουν ότι οι υπάλληλοι που δεν εντάσσονται σε σωματείο θα λάβουν καλύτερες παροχές. Σημειώνουν, ακόμα, σχετικά με το πώς μια τέτοια υπόνοια θα μπορούσε να επηρεάσει τις ίδιες τις ψηφοφορίες, ότι θεωρούν πως τέτοιου είδους σχόλια μπορούν να υπονομεύσουν την ακεραιότητα των συνθηκών των εκλογών σχετικά με την ένταξη σε σωματείο, όταν γίνονται δημόσια. Πάντως, λένε ότι δηλώσεις σαν αυτές μπορούν να θεωρηθούν πρόθεση διαπραγμάτευσης με κακή πίστη, καθώς υποδηλώνουν την επιθυμία να προταθεί στους υπαλλήλους των σωματείων χειρότερη συμφωνία απ’ ό,τι σε όσους δεν έχουν ενταχθεί.

Δε θεωρείται σαφές, πάντως, αν τα σχόλια Howard Schultz είναι προβληματικά από νομική άποψη και αν έχει παραβεί κάποιον εργασιακό νόμο. Σχολιάζεται όμως από ανθρώπους που έχουν υπάρξει στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων ότι πρέπει να αμφισβητηθούν οι προθέσεις αυτών των δηλώσεων, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο αν η όλη συζήτηση σχετικά με τις ενδεχόμενες παροχές των υπαλλήλων προϋπήρχε ή μπήκε στην ατζέντα με την άνοδο της καμπάνιας για την ίδρυση σωματείων.

Εξάλλου, ο Howard Schultz δεν έχει κρύψει την αντιθεσή του στην κινητοποίηση αυτή των υπαλλήλων της εταιρείας, λέγοντας ότι δεν πιστεύει πως «η διαμάχη, η διχόνοια και η διαφωνία, στην οποία επικεντρώνεται η οργάνωση των σωματείων», μπορούν να ωφελήσουν την εταιρεία και τους συνεργάτες της. Σημειώνει ακόμα ότι, από τους περισσότερους από 200.000 υπαλλήλους των Starbucks στις ΗΠΑ, μόλις το 1% έχουν ψηφίσει να οργανωθούν σε σωματεία, ενώ ένα 65% από όσους δικαιούνται να ψηφίσουν δεν έλαβαν καν μέρος στις ψηφοφορίες.

Πάντως, όπως έκανε και το Amazon, τα Starbucks προσπαθούν να επηρεάσουν τους υπαλλήλους τους να μην προχωρήσουν στην ίδρυση σωματείων, με συναντήσεις και συζητήσεις των διευθυντών ακόμα και με μεμονωμένους εργαζόμενους, χωρίς ωστόσο σημαντικό αποτέλεσμα, καθώς πολλοί υπάλληλοι δηλώνουν ότι αυτή η τακτική ουσιαστικά ενίσχυσε την αποφασιστικότητά τους. Αναφέρθηκαν μάλιστα και περιπτώσεις που η εταιρεία έστειλε σε καταστήματά της στελέχη από άλλες περιοχές, κάτι που οι εργαζόμενοι χαρακτήρισαν ως απειλητική κίνηση, όσο και αν από την εταιρεία δηλώνουν ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο της εκπαίδευσης του προσωπικού. Επιπλέον, εργαζόμενοι κατηγορούν τα Starbucks ότι θέλουν να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους στα καταστήματα ολόκληρης της χώρας, ώστε να αναγκάσουν τους παλαιότερους υπαλλήλους να παραιτηθούν, για να αντικατασταθούν από νέους, που θα είναι πιο διστακτικοί να ενταχθούν σε σωματείο.

Η αρχή των κινητοποιήσεων αυτών στα Starbucks έγινε μόλις πέρυσι, όταν κάποια ελάχιστα καταστήματα της αλυσίδας αποφάσισαν την ίδρυση σωματείων, για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας. Σήμερα, ετοιμάζονται για αντίστοιχες εκλογές σε πάνω από 100 σημεία Starbucks σε 25 πολιτείες, από τα 9000 καταστήματα της εταιρείας στις ΗΠΑ.

Όπως και να’χει, οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών σχετικά με τα εργασιακά στις ΗΠΑ, με τους υπαλλήλους των Amazon και Starbucks να πρωτοστατούν, έχουν ανοίξει τη συζήτηση για την αναγέννηση ενός εν πολλοίς «κοιμώμενου» εργατικού κινήματος στις ΗΠΑ, όπως σχολιάζεται από πολλά μέσα, που μάλιστα, καθώς κινητοποιείται από τους ίδιους τους υπαλλήλους, μπορεί, όπως λένε, να λειτουργήσει ως αφορμή συζήτησης για την αποτελεσματικότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας. Το ζήτημα έχει τραβήξει την προσοχή και του προέδρου Joe Biden, που έχει τοποθετηθεί θετικά απέναντι στην ιστορική ίδρυση του σωματείου του Amazon.

Yπάλληλοι των Starbucks στο Ταλαχάσι της Φλόριντα
Με πληροφορίες από τους New York Times
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.