20 Απρ 2024
READING

Όταν οι άλλοι βλέπουν επέκταση, ο Θανόπουλος επιμένει σε τρία καταστήματα

4 MIN READ

Όταν οι άλλοι βλέπουν επέκταση, ο Θανόπουλος επιμένει σε τρία καταστήματα

Όταν οι άλλοι βλέπουν επέκταση, ο Θανόπουλος επιμένει σε τρία καταστήματα

Σταθερά βήματα και διαφοροποιημένη προσέγγιση σε σύγκριση με το ευρύτερο λιανεμπόριο τροφίμων και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου, είναι ίσως τα δύο καίρια χαρακτηριστικά που μπορεί κανείς να εντοπίσει στην επιχειρηματική δραστηριότητα των σούπερ μάρκετ Θανόπουλος.

Η επιχείρηση που διαχειρίζονται σήμερα ο Τέλης και ο Περικλής Θανόπουλος φέρει μακρά ιστορία και παρά τα κελεύσματα που έχουν δεχτεί κατά καιρούς από επίδοξους μνηστήρες με διάφορους τρόπους και από διαφορετικές πλευρές, οι δύο επιχειρηματίες έχουν επιλέξει να συνεχίσουν να κινούνται με τον ίδιο σταθερό και συνεπή τρόπο, μέσα από τρία καταστήματα λιανικής που διατηρούν στα βόρεια προάστια και ταυτόχρονα με το ηλεκτρονικό κατάστημα, το οποίο ενισχύθηκε σημαντικά στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Κάποια στιγμή μάλιστα είχαν πλησιάσει τους δύο επιχειρηματίες Τέλη και Περικλή Θανόπουλο από τον όμιλο αγορών ΕΛΟΜΑΣ. Επιδίωξη του ομίλου αγορών, ο οποίος φιλοξενεί μικρού και μεσαίου βεληνεκούς αλυσίδες, ήταν να φέρει υπό την ομπρέλα του και τα καταστήματα Θανόπουλος. Ωστόσο το βήμα αυτό εν τέλει δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί είναι εκείνοι που θα επιθυμούσαν πολλά και διάφορα για τον Θανόπουλο, ωστόσο οι ίδιοι οι επιχειρηματίες είναι ιδιαιτέρως συγκρατημένοι και σε κάθε περίπτωση κάνουν τα δικά τους βήματα με τον τρόπο που γνωρίζουν εκείνοι καλύτερα. Εάν μάλιστα τους ρωτήσει κάποιος κατά πόσο θα έβλεπαν την επέκτασή τους σε άλλη περιοχή της Αττικής ή της Ελλάδας με νέα καταστήματα και διεύρυνση του δικτύου τους, το πιθανότερο είναι ότι θα λάμβανε αρνητική απάντηση.

Διαβάστε ακόμα: Τα τέσσερα σημεία που αναζητούν διέξοδο τα ελληνικά σούπερ μάρκετ

Εάν κάτι άλλαξε στα καταστήματα Θανόπουλος τα τελευταία χρόνια δεν ήταν ο αριθμός τους, αλλά η όψη τους, με την επιχείρηση να έχει προχωρήσει πρόσφατα στην πλήρη ανακαίνισή τους. Στη διάρκεια της πανδημίας δόθηκε έμφαση και στην ανάπτυξη του e-commerce, το οποίο προσέφερε ένα ακόμα κανάλι διάθεσης των προϊόντων.

Υγιής επιχειρηματική οντότητα χωρίς δανειακή επιβάρυνση

Η εταιρεία αποτελεί μία απολύτως υγιή οντότητα χωρίς δανειακή επιβάρυνση, η οποία έχει επιλέξει να φέρνει και προϊόντα που συναντά κανείς στο ράφι ενός καταστήματος delicatessen. Ήδη ο Τέλης και ο Περικλής Θανόπουλος αποτελούν την τέταρτη γενιά, με προοπτική να αναλάβουν τη σκυτάλη μελλοντικά οι διάδοχοί τους. Ο ρόλος των δύο ανδρών είναι εντελώς διαφορετικός και διακριτά διαχωρισμένος.

H Θανόπουλος είναι μία επιχείρηση που κατέγραψε σημαντικά αυξημένο κύκλο εργασιών το 2020 σε σχέση με το 2019, ευνοημένη και αυτή από τις συνθήκες και την αυξημένη καταναλωτική ζήτηση που έφερε η πανδημία. Πιο συγκεκριμένα, ο τζίρος της ήταν 55,18 εκατ. ευρώ, από τα 47,52 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019 με καθαρά κέρδη το 2020 μετά από τους φόρους στα 3,57 εκατ. ευρώ από 2,15 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019.

Στο λιανεμπόριο από το 1877 και την εποχή των «Εδώδιμων και Αποικιακών»

Διατηρεί μακρά πορεία στο λιανεμπόριο τροφίμων από το 1877, όταν και ιδρύθηκε το εδωδιμοπωλείο Θανόπουλος στην οδό Αιόλου. Είναι η εποχή που στις ταμπέλες πολλών παντοπωλείων της εποχής, γραφόταν το περίφημο «Εδώδιμα και Αποικιακά», για να χαρακτηρίσουν αφενός τα εδώδιμα (τρόφιμα) αλλά και τα αποικιακά, δηλαδή τα προϊόντα που προέρχονταν από τις αποικίες, εισαγόμενα αγαθά όπως το τσάι και τα μπαχαρικά. Μάλιστα, ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, Παναγιώτης Θανόπουλος, που δημιούργησε την επιχείρηση που μακροημερεύει έως και σήμερα, θεωρήθηκε ένας από τους πρωτοπόρους του λιανεμπορίου τροφίμων στην Ελλάδα. Σταδιακά η επιχείρηση άρχισε να μεταλλάσσεται ή να μετεξελίσσεται, καθώς ο γιος του Παναγιώτη Θανόπουλου, Παντελής, στη διάρκεια του Μεσοπολέμου δημιούργησε πολυδιάστατα καταστήματα τροφίμων με νέο χαρακτήρα και δομή, ενώ η τρίτη γενιά προέβη στη δημιουργία καταστημάτων αυτοεξυπηρέτησης και σούπερ μάρκετ, προλειαίνοντας κατά έναν τρόπο το έδαφος για τις πρώτες αλυσίδες σούπερ μάρκετ από το 1970 και ύστερα.

Κόντρα στη λογική των σούπερ μάρκετ

Ωστόσο, οι γιοι του Παντελή Θανόπουλου αποφάσισαν να πάνε κόντρα στο ρεύμα της εποχής τους, συρρικνώνοντας το εκτόπισμα της επιχείρησής τους και προβαίνοντας σε μείωση του αριθμού των καταστημάτων της. Μάλιστα, κατά την δεκαετία του 1980, ο Δημήτριος Θανόπουλος αποφάσισε να κάνει το βήμα που θα αποτελούσε τον πρόδρομο για την σημερινή μορφή της εταιρείας. Δημιούργησε τρία καταστήματα στην ευρύτερη γεωγραφική ζώνη της Κηφισιάς και έδωσε βαρύτητα στην ποιότητα των προϊόντων που πουλούσε στα ράφια του.

Σήμερα, εάν κάποιος αναζητήσει τις τελευταίες τάσεις της αγοράς στα τρόφιμα, θα τις συναντήσει πιθανότατα σε κάποιο από τα τρία καταστήματα Θανόπουλος. Λειτουργικά τρόφιμα, κετογονική δίαιτα και άλλες τάσεις που φαντάζουν ίσως μακρινές και άγνωστες στον πολύ κόσμο, δεν παύουν όμως να συντάσσονται με το διατροφικό αποτύπωμα και την κατεύθυνση που ακολουθείται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Σε έναν διατροφικό χάρτη που διαρκώς μεταβάλλεται και που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερο, ειδικά τρόφιμα, να απευθύνονται σε ειδική μερίδα των καταναλωτών που μπορεί να έχει από δυσανεξία στην γλουτένη, έως δυσανεξία στην λακτόζη και οτιδήποτε άλλο θα φάνταζε «εξωτικό» πριν πολλά χρόνια, εντοπίζεται ίσως σε κάποιο από τα ράφια του Θανόπουλου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.