22 Δεκ 2024
READING

Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να βοηθήσει στην τιμολόγηση των προϊόντων;

3 MIN READ

Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να βοηθήσει στην τιμολόγηση των προϊόντων;

Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να βοηθήσει στην τιμολόγηση των προϊόντων;

Το περιβάλλον της αγοράς μέρα με τη μέρα εξελίσσεται καθώς τα μέτρα και τα σταθμά έχουν αλλάξει. Ωστόσο κάτι που παραμένει σταθερή αξία για τις επιχειρήσεις ώστε να καταφέρουν να διατηρήσουν το καταναλωτικό τους κοινό είναι οι προσιτές τιμές των προϊόντων τους. Χάρη στις εξελίξεις της τεχνολογίας, τα εμπορικά σήματα είναι πλέον σε θέση να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες προηγμένων δυνατοτήτων και εφαρμογών, όπως είναι λόγου χάρη η τεχνητή νοημοσύνη.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι το εξής: Είναι αρκετά έξυπνη η τεχνητή νοημοσύνη ώστε να μπορεί να ορίζει τιμές στα προϊόντα της εκάστοτε επιχείρησης; Η απάντηση είναι θετική. Οι αλγόριθμοι που υποστηρίζονται από δυνατότητες AI βοηθούν τις εταιρείες να τιμολογούν τα προϊόντα με βάση συγκεκριμένα δεδομένα, όπως είναι οι αντίστοιχες τιμές των ανταγωνιστών, το απόθεμα, καθώς και η ανταπόκριση των πελατών στις διάφορες προωθητικές ενέργειες. Χρησιμοποιώντας δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης αυξάνεται το περιθώριο του κέρδους καθώς και η αφοσίωση των πελατών. Απλοποιείται ακόμα η διαδικασία προσθήκης τιμών στα προϊόντα, η οποία συνήθως γίνεται χειροκίνητα.

Διαβάστε επίσης: 3 τρόποι με τους οποίους οι επιχειρήσεις θα χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη

Τρεις βασικοί τρόποι μέσων των οποίων οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης βοηθούν τις επιχειρήσεις όσον αφορά την καλύτερη τιμολόγηση των προϊόντων είναι οι εξής:

Το μοντέλο που βασίζεται στα keyvalue items

Ορισμένες εταιρείες ακολουθούν την στρατηγική που βασίζεται στα «key-value items», τα προϊόντα εγνωσμένης αξίας, μέσω της οποίας μειώνουν τις τιμές των προϊόντων που είναι εξαιρετικά δημοφιλή για τους καταναλωτές και αυξάνουν ελαφρώς τις τιμές σε άλλα προϊόντα, αντισταθμίζοντας τη διαφορά. Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη οι έμποροι λιανικής μπορούν να προσδιορίσουν τις συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών μειώνοντας την αξία τους.

Η AI στα συστήματα λογισμικού

Από τη δεκαετία του 1980, όταν οι αεροπορικές εταιρείες παρουσίασαν για πρώτη φορά δυναμικές τιμές, αποτελεί συχνό φαινόμενο για την αγορά να βλέπει καθημερινά τις τιμές να αλλάζουν και να προσαρμόζονται ανάλογα με τη ζήτηση. Μέσω της AI, το feedback των πελατών γίνεται σε πραγματικό χρόνο, με αποτέλεσμα οι τιμές τόσο των προϊόντων όσο και των υπηρεσιών να μεταβάλλονται την ίδια στιγμή. Οι εταιρείες που αδιαθετούν AI λογισμικό τιμολόγησης, τραβάνε και άλλου είδους δεδομένα από τους αλγόριθμούς τους, συμπεριλαμβανομένων των tweets των πελατών αλλά και των online κριτικών των προϊόντων τους.

Διαβάστε επίσης: Οι τρόποι που η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει τη δημιουργία περιεχομένου

Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στον εργασιακό κλάδο

Για ορισμένους ανθρώπους το κομμάτι της τιμολόγησης αποτελεί επάγγελμα, με αποτέλεσμα να ανησυχούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα εξαλείψει τις αρμοδιότητές τους. Παρόλα αυτά η ουσία βρίσκεται άλλου. Ως επί το πλείστον οι δυνατότητες της AI έχουν ως στόχο την αποδέσμευση των εργαζομένων από καθημερινές, μονότονες εργασίες, προφέροντάς τους τη δυνατότητα να εξελιχθούν και να επιτύχουν μακροπρόθεσμους στόχους.

Εν ολίγοις, η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει καταφέρει να συνεισφέρει σημαντικά στον τομέα των επιχειρήσεων, καθώς απλοποιούνται ορισμένες διαδικασίες που οποίες απαιτούν χρόνο, όπως είναι η τιμολόγηση. Ένα πιθανό μειονέκτημα της χρήσης AI στον τομέα της τιμολόγησης ίσως είναι ο εκνευρισμός των καταναλωτών, οι οποίοι φαίνεται ότι καταλαβαίνουν και αποδέχονται τη δυναμική τιμολόγηση σε κλάδους όπως είναι τα ταξίδια, δε δείχουν όμως την ίδια κατανόηση στην αλλαγή της τιμής σε προϊόντα λιανικής ή άλλων υπηρεσιών. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί τους λιανοπωλητές και για το οποίο οι ειδικοί συνιστούν προσοχή και στρατηγική, ώστε να μην προσβάλλεται ο πελάτης, οι αλλαγές να γίνονται με συνέπεια στο brand και με κάποια λογική, με έμφαση στο customer experience.

Με πληροφορίες από το Inc.com
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.