27 Απρ 2024
READING

Ο Μουστάκας που μεγαλώνει στις κρίσεις και πήγε «κόντρα» στα Jumbo

4 MIN READ

Ο Μουστάκας που μεγαλώνει στις κρίσεις και πήγε «κόντρα» στα Jumbo

Ο Μουστάκας που μεγαλώνει στις κρίσεις και πήγε «κόντρα» στα Jumbo

Mπορεί ένας από τους πρωτοπόρους του ελληνικού παιχνιδιού στην Ελλάδα, ο Γιώργος Μουστάκας, να έφυγε από τη ζωή το 2020, ωστόσο η εταιρεία που ο ίδιος έχτισε και ο γιος του Νίκος Μουστάκας συνεχίζει να διοικεί σήμερα, είχε ήδη αρχίσει να κινείται αναπτυξιακά από το 2008 και ύστερα.

Καίριο σημείο στρατηγικής για την επιχείρηση αποτέλεσε η ανάπτυξη εν μέσω κρίσεων, όπως έγινε για παράδειγμα και στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το περασμένο καλοκαίρι η γνωστή εταιρεία παιχνιδιών, Μουστάκας, δημιούργησε ένα μεγάλο κατάστημα εμπειρίας συνολικής επιφάνειας περίπου 5.000 τ.μ. στο νέο River West Open – που αποτέλεσε την επέκταση του προϋπάρχοντος εμπορικού κέντρου River West -, επί της λεωφόρου Κηφισού. Πρόσφατα, όμως, και ένα ακόμα σημείο τέθηκε σε λειτουργία, με ένα ακόμη μεγάλο κατάστημα παιχνιδιών να δημιουργείται στο νέο εμπορικό πάρκο που κατασκεύασε η Ten Brinke, το οποίο ανήκει στον όμιλο Φουρλή και συγκεκριμένα στη θυγατρική του Trade Estates ΑΕΕΑΠ επί της οδού Πειραιώς.

Η ανάπτυξη και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης

Ωστόσο, η περίοδος της πανδημίας δεν αποτέλεσε το μοναδικό παράδειγμα ανάπτυξης της εταιρείας σε χρόνους κρίσης. Κι αυτό γιατί κατά τη δεκαετία 2010-2019, όταν η χώρα ταλανιζόταν από τις συνέπειες της οικονομικής αστάθειας, η Μουστάκας Υπερμάρκετ Παιχνιδιών, όπως είναι ο πλήρης εταιρικός τίτλος της, κατάφερε να διπλασιάσει τον αριθμό των καταστημάτων της, αυξάνοντας κατά 50% τα λειτουργικά της κέρδη και διατηρώντας το ποσοστό δανεισμού της στα επίπεδα περίπου του 30% των συνολικών ταμειακών της διαθεσίμων, εμφανίζοντας ταυτόχρονα καθαρή κερδοφορία.

Διαβάστε ακόμα: Jumbo: Το επιχειρηματικό επίτευγμα ενός πρώην «παιχνιδάδικου» που μπορεί να αγγίξει το 1 δισ.

Η συγκεκριμένη εικόνα θα μπορούσε από κάποιους να χαρακτηριστεί ως επίτευγμα, όταν απέναντί της είχε ανέκαθεν έναν κολοσσό όπως είναι η Jumbo. Η βασική διαφορά όμως της Μουστάκας με την εταιρεία του Απόστολου Βακάκη, την Jumbo, είναι ότι η πρώτη υπηρετεί πιστά την ανάπτυξή της με βασικό προϊόντικό όχημα τα παιχνίδια. Αντιθέτως η Jumbo, που έγινε γνωστή μέσα από τα παιχνίδια, διατηρεί πλέον ένα ευρύ προϊοντικό μείγμα που περιλαμβάνει από παιχνίδια εώς τρόφιμα και είδη σπιτιού και διακόσμησης.

Με προσήλωση στα παιχνίδια και στο παιδί

Αυτό που έκανε η Μουστάκας ήταν να προσηλωθεί απόλυτα στο παιχνίδι και στο παιδί και όχι στα προϊόντα γενικού εμπορίου. Ουδέποτε δηλαδή επιδίωξε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Jumbo ή των σούπερ μάρκετ, όπου επίσης αποτελούν ανταγωνιστές της και εκτός από είδη πρώτης ανάγκης διαθέτουν προς πώληση στα ράφια τους και μία αρκετά εκτεταμένη – κάποια από αυτά κυρίως – γκάμα παιχνιδιών. Ταυτόχρονα, απέφυγε την λύση των φθηνών εισαγωγών από την Κίνα, επιδιώκοντας να διατηρήσει ένα συγκεκριμένο ποιοτικό αποτύπωμα, το οποίο όπως φάνηκε έγινε αισθητό και κέρδισε την εκτίμηση μίας σημαντικής μερίδας των Ελλήνων καταναλωτών.

Η άμεση σχέση της επιχείρησης με το παιδί και η διαφοροποίησή της στον τρόπο που έρχεται σε επικοινωνία με τον παιδικό κόσμο, αποτέλεσε ίσως και ένα βασικό σημείο που της προσέφερε την ευκαιρία να αναλάβει τα δικαιώματα του franchise της Lego στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας καταστήματα στο Golden Hall στην αρχή, στο The Mall Athens αργότερα και πιο πρόσφατα στο River West Open.

Ξεκινώντας από την παραγωγή παιχνιδιών

H Μουστάκας αποτελεί μία επιχείρηση με μακρά πορεία στο χώρο του παιχνιδιού. Δημιουργήθηκε το 1968 και για αρκετά χρόνια λειτούργησε ως βιοτεχνία κατασκευής παιχνιδιών. Ο ιδρυτής της, Γιώργος Μουστάκας, μετέφερε στην επιχειρηματική του δραστηριότητα την αγάπη που είχαν οι γονείς του για το αντικείμενο, καθώς διατηρούσαν και εκείνοι μία ανάλογη επιχείρηση στην Κίμωλο.

To πρώτο κατάστημα λιανικής πώλησης στο Περιστέρι το 1986

Το άνοιγμα στη λιανική έγινε το 1986, όταν λειτούργησε το πρώτο κατάστημα στο Περιστέρι, ενώ χρειάστηκε να περάσουν έντεκα χρόνια, πριν δημιουργηθεί το επόμενο στη Νέα Ερυθραία το 1997.

Η αναπτυξιακή διαδρομή των τελευταίων ετών

Η ανάπτυξη της επιχείρησης τα τελευταία χρόνια προσέφερε 56,9 εκατομμύρια ευρώ τζίρο το 2019, ποσό που λόγω της πανδημίας συρρικνώθηκε στα 40,97 εκατομμύρια ευρώ το 2020. Το 2019, τα καθαρά κέρδη ήταν 4,2 εκατομμύρια ευρώ και το 2020 ήταν 579,4 χιλιάδες ευρώ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι το 2020, από τα συνολικά 616 άτομα του προσωπικού της εταιρείας, τα 420 ήταν γυναίκες, ποσοστό 68% εκ των συνολικά εργαζόμενων στην Γ. Μουστάκας.

Αυτήν τη στιγμή διατηρεί συνολικά 15 καταστήματα με την ταμπέλα «Μουστάκας» εκ των οποίων τα 11 βρίσκονται στην Αττική. Επίσης διατηρεί παρουσία στη Ρόδο με ένα κατάστημα, στην Κρήτη με ακόμα ένα και με δύο στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, η εταιρεία διατηρεί και τέσσερα Lego Stores σε Golden Hall, Athens Mall, River West Open και ένα ακόμη στη Θεσσαλονίκη.

Αυτήν τη στιγμή τα βήματα ανάπτυξης για τη Μουστάκας συνεχίζονται, με ευρύ πεδίο δράσης για μία αλυσίδα καταστημάτων παιχνιδιών που έδειξε ότι ξέρει να ανδρώνεται εν μέσω κρίσης, φέρνοντας κερδοφόρα αποτελέσματα και χαίροντας άκρας οικονομικής υγείας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.