25 Απρ 2024
READING

Γιατί η Mercedes-Benz ποντάρει στην αγορά της Ινδίας

4 MIN READ

Γιατί η Mercedes-Benz ποντάρει στην αγορά της Ινδίας

Γιατί η Mercedes-Benz ποντάρει στην αγορά της Ινδίας

Μια νέα δεξαμενή καταναλωτών αναδεικνύεται το τελευταίο διάστημα στην Ινδία, που έρχεται να ενισχύσει την αγορά πολυτελείας γενικότερα και των πολυτελών αυτοκινήτων ειδικότερα.

Η νέα γενιά των Ινδών εκατομμυριούχων διευρύνεται και οι εκπρόσωποί της, νεαροί επιχειρηματίες των πολλών startups που ανθούν αυτήν τη στιγμή και των επενδύσεων, στρέφονται στα πολυτελή brands, όπως η Rolex, η Gucci, η Louis Vuitton, για να απολαύσουν την επιτυχία τους. Και για την αυτοκίνησή τους, τα στοιχεία δείχνουν ότι προτιμούν κατά κύριο λόγο Mercedes, που είναι το κορυφαίο luxury brand αυτοκινήτου στην Ινδία, κατέχοντας το 40% της αγοράς. Ακολουθούν οι ανταγωνιστές Audi, BMW και Jaguar Land Rover.

Αυτή η νέα γενιά εύπορων καταναλωτών φαίνεται ότι οδηγεί την αγορά πολυτελείας στη χώρα σε γρηγορότερη ανάπτυξη από τη μαζική αγορά, ενώ, παράλληλα, έχει ενδιαφέρον και το ότι ο μέσος όρος ηλικίας των αγοραστών των πολυτελών Mercedes έχει πέσει πλέον κάτω από τα 40 έτη, ενώ πριν ήταν πάνω από τα 45. Πρόκειται για τους πληθυνόμενους «εκατομμυριούχους δολαρίων», νέους επαγγελματίες που δείχνουν ενδιαφέρον για την πολυτέλεια και τις νέες τεχνολογίες στα αυτοκίνητα, λένε από τη Mercedes-Benz στην Ινδία, όπου μάλιστα η εταιρεία διαθέτει και εγκαταστάσεις κατασκευής.

Διαβάστε ακόμα: Η Mercedes-Benz πρώτη στις πωλήσεις επιβατικών της premium κατηγορίας

Πράγματι, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι στην Ινδία, λέει ο Ravi Bhatia, πρόεδρος της JATO Dynamics στη χώρα, της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ο αριθμός των νοικοκυριών που η αξία τους ξεπερνά το ένα εκατομμύριο δολάρια είδε αύξηση 11% την προηγούμενη χρονιά, και μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 30% επιπλέον. Ωστόσο, δεδομένου του μεγέθους της ινδικής αγοράς, σχεδόν την απόλυτη επικράτηση έχουν τα μικρά και χαμηλού κόστους αυτοκίνητα, ενώ τα πολυτελή μοντέλα κατέχουν μόλις λίγο πάνω από το 1% των συνολικών ετήσιων πωλήσεων.

Αλλά η Mercedes, σε αυτήν την αγορά, είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται περισσότερο από 40% το 2021, αν και εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από εκείνες του επιτυχημένου 2018. Από την εταιρεία, πάντως, αναμένουν ότι θα μπορούσαν να αγγίξουν τα νούμερα εκείνης της χρονιάς, υπό την προϋπόθεση ότι τα ζητήματα που προκύπτουν από τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας δε θα ενταθούν.

Γιατί οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς, που βεβαίως έχουν προκαλέσει προβλήματα σε πολλές εταιρείες, αλλά και οι δυσχέρειες στις μεταφορές, που έχει εντείνει και ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στη Mercedes Ινδίας, που έχει πλέον μια λίστα με 4000 παραγγελίες και αντιμετωπίζει καθυστερήσεις άνω των έξι μηνών για τις παραδόσεις της. Ενώ λοιπόν το brand βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα στις πωλήσεις του, η εφοδιαστική αλυσίδα, με τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις της, προβληματίζει όσον αφορά τη διεκπεραίωση των παραγγελιών.

Διαβάστε ακόμα: H Mercedes θέλει να βγάλει στον δρόμο αυτόνομα οχήματα μέσα στο 2023

Όπως και να’χει, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία κατέγραψε αύξηση 80% στις πωλήσεις των πολυτελών μοντέλων της, όπως των S-Class και GLS Maybach, δηλαδή σε αυτοκίνητα που κοστίζουν πάνω από 10 εκατομμύρια ρουπίες, που αντιστοιχούν σε περίπου 120.000 ευρώ. Εξού και το ενδιαφέρον του brand τώρα στρέφεται κατά κύριο λόγο σε αυτό το κομμάτι της αγοράς, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει χώρος για επέκταση, καθώς φαίνεται ότι όλοι αυτοί οι νέοι, επιτυχημένοι επιχειρηματίες έχουν τη διάθεση απλώς να ξοδέψουν για την ευχαρίστησή τους. Μπροστά σε αυτήν την προοπτική της περαιτέρω ανάπτυξης της αγοράς πολυτελείας, λοιπόν, η Mercedes σχεδιάζει να λανσάρει στην Ινδία δέκα μοντέλα μέσα στο 2022, μεταξύ των οποίων και το ηλεκτροκίνητο EQS, που συναρμολογείται εκεί και το οποίο η εταιρεία προωθεί ως ένα πολυτελές όχημα, την ηλεκτροκίνητη εκδοχή του S-Class.

Σε κάθε περίπτωση, η Mercedes δείχνει έτοιμη να αξιοποιήσει τις προοπτικές μια αγοράς πολυτελείας που, από την περασμένη χρονιά, δείχνει να ωριμάζει και να αναπτύσσεται συνολικά, για όλους τους κλάδους, από τα αυτοκίνητα μέχρι τη μόδα και την ομορφιά, και ακόμα και για το ηλεκτρονικό εμπόριο, όπου συνεχίζουν να επενδύουν τα μεγάλα brands. Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η ινδική αγορά πολυτελείας είναι από τις λίγες που εξελίχθηκε καλύτερα από το αναμενόμενο μέσα στην πανδημία, και ότι έχει μάλιστα την προοπτική να διατηρήσει μια ετήσια ανάπυξη της τάξης του 8,ο3% μέχρι το 2025, σύμφωνα με στοιχεία της Statista.

Με πληροφορίες από Reuters & Mint Lounge

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.