19 Απρ 2024
READING

Tι θέλει να πετύχει η Absolut με το pop-up store της στο metaverse

4 MIN READ

Tι θέλει να πετύχει η Absolut με το pop-up store της στο metaverse

Tι θέλει να πετύχει η Absolut με το pop-up store της στο metaverse

Η βότκα Absolut ετοιμάζεται να δηλώσει ηχηρή την παρουσία της στο metaverse, αναδεικνύοντας νέους τρόπους με τους οποίους ένα brand μπορεί να έρθει σε επαφή με το κοινό και να τραβήξει το ενδιαφέρον.

Αφορμή γίνεται το διάσημο μουσικό φεστιβάλ Coachella – που επανέρχεται στην Καλιφόρνια μετά από δύο χρόνια απουσίας, λόγω της πανδημίας -, του οποίου η Absolut είναι χορηγός εδώ και χρόνια. Το brand της Pernod Ricard θα έχει για τους fans του έτοιμο ένα pop-up store στο μετασύμπαν, μια εντυπωσιακή εικονική εγκατάσταση, που προσδοκά να τραβήξει την προσοχή του κοινού τόσο στην ίδια την επιστροφή του φεστιβάλ, όσο και – ίσως κυρίως – στο ίδιο το brand Absolut και τη μακρόχρονη σχέση του με τον μεγάλο μουσικό θεσμό, αφού, όπως λέει και η επικεφαλής του marketing της Pernod Ricard στην Αμερική, Pam Forbus, πολλοί δε γνωρίζουν καν αυτόν τον ισχυρό δεσμό.

Αυτό το installation, που ονομάζεται Absolut.Land, φιλοξενείται στη virtual πλατφόρμα Decentraland και έχει τη μορφή μπουκαλιού Absolut. Οι επισκέπτες/χρήστες μπορούν να περιηγηθούν και να εξερευνήσουν τους τρεις ορόφους του, να επισκεφτούν ένα virtual μπαρ, να κερδίσουν wearables και NFTs. Την Absolut.Land μπορούν να επισκεφτούν οι χρήστες από το σπίτι, αλλά και από ένα περίπτερο που θα βρίσκεται στον χώρο του φεστιβάλ.

Στον πρώτο όροφο ένας εικονικός μπάρμαν μοιράζει wearables, ενώ σε μια οθόνη προβάλλονται συνταγές για κοκτέιλ. Στον δεύτερο όροφο, στον οποίο οι χρήστες μπορούν να ανέβουν μέσω ενός (virtual) θαλάμου αντιβαρύτητας, υπάρχει μια γκαλερί με τις θρυλικές διαφημίσεις της Absolut, στον τρίτο βρίσκεται το θεματικό δωμάτιο Pride, μια υπενθύμιση της πολύχρονης στήριξης του brand προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, και στην ταράτσα, οι επισκέπτες μπορούν να ακούσουν το νέο άλμπουμ των Swedish House Mafia, της σουηδικής μπάντας που επανενώθηκε το 2018 και με την οποία επίσης έχει επί μακρόν συνεργαστεί το brand.

Διαβάστε ακόμα: Το 25% των ανθρώπων θα περνούν τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα στο metaverse μέχρι το 2026

Η ενέργεια της Absolut αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς προστίθεται σε μια σειρά άλλων ανάλογων projects από μεγάλα brands του κλάδου, που φροντίζουν για μια ενδιαφέρουσα παρουσία στο metaverse, χωρίς να δίνουν καμία ουσιαστική έμφαση στο αλκοόλ. Ιδωμένες μέσα από αυτό το πρίσμα, αυτές οι ενέργειες αποτελούν ένα καλό παράδειγμα του πώς τα brands σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους προσφέρει το metaverse και οι νέες τεχνολογίες, για να βαθύνουν τη σχέση τους με το κοινό και να αναδειχθούν ως πρωτοποριακά.

Στο τριώροφο virtual installation της Absolut θα υπάρχουν βέβαια εικονικά κοκτέιλ, παιχνίδια και βραβεία, καθώς και η δυνατότητα να αποκτήσουν NFTs σχεδιασμένα από την designer Susan Alexandra, αλλά δε θα μπορεί κανείς να αγοράσει μέσα από αυτόν τον χώρο πραγματικά μπουκάλια βότκας. Θα μπορεί, πάντως, να βάλει τον ταχυδρομικό κωδικό του στα (virtual) μηχανήματα που θα υπάρχουν εκεί, ώστε να δει πού μπορεί να πάει, όταν φύγει από εκεί, για να αγοράσει ενα μπουκάλι Absolut.

Όλες τις εμπειρίες που μπορούν να ζήσουν σε αυτό το πλαίσιο οι χρήστες, ενθαρρύνονται να τις κοινοποιήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να πυροδοτηθεί μια συζήτηση γύρω από όλες τις ενεργοποιήσεις του brand, να προσελκυστεί το ενδιαφέρον του κοινού, να ενισχυθεί η αλληλεπίδραση με αυτό. Η Absolut θέλει λοιπόν να ξεχωρίσει μέσα σε ένα τοπίο που, αν και τώρα διαμορφώνεται, είναι ήδη πολύβουο, και αποδεικνύεται ότι προσφέρει πολλές δυνατότητες, μέσα από τις οποίες μπορεί ένα brand να βρει τον δικό του τρόπο να υπάρχει στο metaverse.

Για παράδειγμα, πρόσφατα η Heineken λάνσαρε την ψηφιακή της μπύρα και δημιούργησε τη virtual ζυθοποιία της, με μια δόση σαρκασμού, μάλιστα, για τον αντίκτυπο που έχει το metaverse στη σύγχρονη στρατηγική marketing των brands. Ένα virtual αποστακτήριο δημιούργησε ακόμα η τεκίλα Jose Cuervo, αποδεικνύοντας ότι οι γνωστές μάρκες αλκοολούχων δε διστάζουν να αποσυνδέσουν τις ενέργειές τους από το καθαυτό προϊόν τους και να δώσουν έμφαση στην ανάδειξη του ίδιου του brand τους και στο χτίσιμο μιας ισχυρής, σύγχρονης και ενημερωμένης ταυτότητας, με την οποία οι νέοι καταναλωτές θα μπορούν να ταυτιστούν. Η προτίμηση και η επιλογή του ίδιου του ποτού, η αγορά του μπουκαλιού, θα έρθει σε δεύτερο χρόνο και ενδεχομένως θα είναι και πιο συνειδητή, αφού θα είναι επακόλουθο αξιομνημόνευτων εμπειριών.

Καθώς τα περισσότερα brands σχεδιάζουν τέτοια projects με αναγνωριστικά βήματα, ακόμα δεν έχει φανεί σαφώς πόσο επιτυχημένη είναι η σύνδεση του φυσικού και του virtual κόσμου για την πορεία τους. Αποτελεί σίγουρα μια διαφορετική εμπειρία, της οποίας η μετάφραση σε πωλήσεις μένει να αποδειχτεί. Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία ενός επισκέψιμου, τριώροφου virtual μπουκαλιού βότκας στο metaverse καταδεικνύει την πρόθεση των εταιρειών να συνδεθούν με το κοινό τους βαθιά και πολυεπίπεδα.

Με πληροφορίες από Marketing Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.