27 Απρ 2024
READING

Η άνθηση των τεχνολογικών startups που ασχολούνται με περιβαλλοντικά ζητήματα

4 MIN READ

Η άνθηση των τεχνολογικών startups που ασχολούνται με περιβαλλοντικά ζητήματα

Η άνθηση των τεχνολογικών startups που ασχολούνται με περιβαλλοντικά ζητήματα

Ο πλανήτης μας βρίσκεται σε μια πολύ εκτεταμένη περιβαλλοντική κρίση και οι επιπτώσεις είναι όλο και πιο αισθητές στη θερμοκρασία και στο κλίμα σε όλη τη γη. Οι άνθρωποι είναι πλέον πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι σε αυτά τα ζητήματα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι τα άτομα της Γενιάς Ζ και οι Μillennials έχουν μια ανεπτυγμένη περιβαλλοντική συνείδηση και, καθώς μεγαλώνουν και η φωνή τους ακούγεται περισσότερο, επικοινωνούν τους προβληματισμούς τους και επιθυμούν να γίνουν σημαντικές αλλαγές για την προστασία του πλανήτη.

Διαβάστε επίσης: Trends 2022 | Το sustainability ορίζει το μέλλον των επιχειρήσεων

Οι χώρες θεσπίζουν κανονισμούς για μειωμένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και οι εταιρείες δεσμεύονται να λειτουργούν βάσει αυτών, ενώ παράλληλα θέτουν τους προσωπικούς τους στόχους βιωσιμότητας και αγωνίζονται να τους πετύχουν. Τώρα, στο μείγμα προστίθενται νεοφυείς επιχειρήσεις κλιματικής τεχνολογίας, οι οποίες προσφέρουν προϊόντα και λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Διαβάστε επίσης: Ετοιμάζονται παγκόσμιοι κανόνες βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις

Το ενδιαφέρον για την κλιματική τεχνολογία έχει αυξηθεί για δύο λόγους. Αφενός, η πολιτική βούληση για την απαλλαγή από τον άνθρακα έχει επίσης γίνει ισχυρότερη τα τελευταία χρόνια. Οι ηγέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη έχουν ζητήσει δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, δημιουργώντας μια ευκαιρία στην αγορά για τις startups που θέλουν να κατασκευάσουν τεχνολογία για να το καταστήσουν εφικτό. Αφετέρου, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να βλέπουν αποδόσεις από προηγούμενες επιτυχίες καθαρής τεχνολογίας και έτσι είναι πρόθυμοι να προβούν ξανά σε ανάλογες επενδύσεις.

Περιβαλλοντικές τεχνολογικές startups

Πρόσφατα διεξήχθη η εκδήλωση του Y Combinator (YC), η οποία διοργανώνεται δύο φορές τον χρόνο, όπου οι ιδρυτές των startups παρουσιάζουν τις ιδέες τους σε πιθανούς επενδυτές. Πολλοί από τους ιδρυτές αυτής της εβδομάδας ήρθαν με μεγάλες ιδέες σχετικά με τη χρηματοοικονομική τεχνολογία για τις αναδυόμενες αγορές. Αλλά, ένας αριθμός-ρεκόρ 31 εταιρειών δημιουργούν προϊόντα και υπηρεσίες για τη διάσωση του πλανήτη. Το YC έχει χρηματοδοτήσει 90 εταιρείες που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή από το 2010. Πολλοί από τους ιδρυτές κλιματικής τεχνολογίας στην YC προέρχονται από εταιρείες λογισμικού όπως το Amazon, το Google και η Airbnb.

Ορισμένες από αυτές τις startups είναι φιλόδοξες επιχειρήσεις, όπως μια εταιρεία που κατασκευάζει γιγάντιες μηχανές για να απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα κατευθείαν από τον αέρα. Άλλες χρησιμοποιούν λογισμικό για να μεγιστοποιήσουν την ενεργειακή απόδοση των ηλιακών πάρκων ή για να βοηθήσουν τις εταιρείες να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα. Ακόμα, μία από αυτές αναπτύσσει ένα πρόσθετο ζωοτροφών που μεταβάλλει την πέψη των αγελάδων ώστε να εκπέμπουν λιγότερα σωματικά αέρια, τα οποία όπως είναι γνωστό, είναι από τους κύριους συντελεστές των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Εδώ και δεκαετίες, οι περιβαλλοντολόγοι καλούν τους καταναλωτές να τρώνε λιγότερο μοσχαρίσιο κρέας ώστε να περιοριστεί η εκτροφή αγελάδων και κατ’ επέκταση και των επιπτώσεων της βιομηχανίας βοοειδών στον πλανήτη.

Διαβάστε επίσης: Είναι έτοιμη η κτηνοτροφική βιομηχανία να γίνει βιώσιμη;

Πέρυσι, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην κλιματική τεχνολογία με έδρα τις ΗΠΑ συγκέντρωσαν περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματικά κεφάλαια, ποσό 100 φορές μεγαλύτερο από το 2013.

Είναι πολύ νωρίς για να κριθεί ποιες από αυτές τις τελευταίες τεχνολογικές ιδέες για το κλίμα θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο και επιτυχία. Αυτές οι startups πρέπει πρώτα να πείσουν την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα ότι οι ιδέες τους μπορούν να αποτελέσουν καλή επιχείρηση. Στις παρουσιάσεις τους κατά την ημέρα επίδειξης, οι ιδρυτές υπογράμμισαν τη δυνατότητα να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να αποφέρουν και χρήματα από αυτό.

Εκείνο, πάντως, στο οποίο δεν χωράει αμφιβολία είναι ότι οι startups που επικεντρώνονται σε λύσεις για το περιβάλλον έχουν πλέον μεγάλη επενδυτική αξία, καθώς το ενδιαφέρον για τη βιωσιμότητα κορυφώνεται. Άλλη μια κατηγορία επιχειρήσεων που έχει γνωρίσει μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι startups εντοπισμού εκπομπών άνθρακα, οι οποίες βοηθούν άλλες εταιρείες να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις και να ακολουθήσουν τις δεσμεύσεις τους για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Με πληροφορίες από το Wired
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.