24 Απρ 2024
READING

Μπορούν τα αυτόνομα φορτηγά να λύσουν το πρόβλημα της έλλειψης οδηγών βαρέων οχημάτων;

4 MIN READ

Μπορούν τα αυτόνομα φορτηγά να λύσουν το πρόβλημα της έλλειψης οδηγών βαρέων οχημάτων;

Μπορούν τα αυτόνομα φορτηγά να λύσουν το πρόβλημα της έλλειψης οδηγών βαρέων οχημάτων;

Χωρίς καμία αμφιβολία τα τελευταία χρόνια η ζήτηση των ηλεκτρονικών αγορών καθώς και η ανάγκη για σύντομους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών, έχουν επιβαρύνει σημαντικά τις αλυσίδες εφοδιασμού. Την ίδια στιγμή η βιομηχανία φορτηγών των ΗΠΑ αντιμετωπίζει μία σημαντική έλλειψη 80.000 οδηγών φορτηγών, αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα της βιομηχανίας, κάτι που έχει ενισχύσει την ζήτηση για αυτόνομα οχήματα μεταφοράς.

Παρόλο που από την μία οι ιδιώτες επενδυτές μέχρι στιγμής έχουν διοχετεύσει 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικές εταιρείες μεταφοράς με αυτόνομα φορτηγά και από την άλλη η ανάγκη για αυτο-οδηγούμενα φορτηγά είναι μεγαλύτερη από ποτέ, υπάρχουν ορισμένες αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτή είναι η λύση στο πρόβλημα των ελλείψεων.

Πιο συγκεκριμένα οι μεγάλες εταιρείες logistics, οι οποίες αποτελούν τους πολυπόθητους μελλοντικούς πελάτες των τεχνολογικών startups που αναπτύσσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία, όπως είναι οι TuSimple Holdings, Aurora, Embark Technology και Waymo, δε βιάζονται να συνάψουν άμεσα μεγάλες συμφωνίες. Οι κολοσσοί των logistics υποστηρίζουν ότι η έρευνα όσον αφορά τη συγκεκριμένη δυνατότητα βρίσκεται σε αρκετά πρώιμο στάδιο, περιμένοντας να δουν ποιες νεοσύστατες εταιρείες διαθέτουν την ομάδα, το κεφάλαιο αλλά και το δίκτυο για να επιβιώσουν και να αποδείξουν ότι τα αυτο-οδηγούμενα φορτηγά είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της αγοράς.

Διαβάστε επίσης: Τελικά η άνοδος των EVs επηρεάζει τις πωλήσεις των συμβατικών αυτοκινήτων;

Οι συγκεκριμένες startup επιχειρήσεις, αυτό που κάνουν είναι να παρέχουν τη λειτουργικότητα των οχημάτων από τεχνολογική άποψη, δηλαδή εξοπλισμό όπως τους αισθητήρες και το λογισμικό, με τη συμβολή πάντα των εταιρειών logistics, οι οποίες στηρίζουν οικονομικά το εκάστοτε έργο.

Αν και η βιομηχανία έχει εστιάσει κατά βάση στα αυτόνομα ταξί, οι ειδικοί του κλάδου στοιχηματίζουν όλο και περισσότερο ότι τα αυτο-οδηγούμενα φορτηγά θα καταφέρουν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα, χάρη στη σχετική απλότητα του περιβάλλοντος οδήγησης που διαθέτουν. Μεγάλοι όμιλοι logistics όπως η DHL, η United Parcel και η Ryder System Inc, έχουν ξεκινήσει το λανσάρισμα πιλοτικών προγραμμάτων μαζί με αρκετές εταιρείες αυτόνομων φορτηγών μεταφοράς. Παράλληλα, στα νοτιοδυτικά των ΗΠΑ, περιοχές όπως το Τέξας και την Αριζόνα, έχουν αναδειχθεί ως εξαιρετικά ευνοϊκά πεδία που πραγματοποιούν τις δοκιμές τους οι εταιρείες αυτόνομων επαγγελματικών φορτηγών.

Διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει με τη Tesla; Ανακλήσεις οχημάτων και προβλήματα λογισμικού

Σύμφωνα με ειδήμονες του κλάδου, απαιτείται χρόνος ώστε να καταφέρει να ενσωματωθεί το συγκεκριμένο σύστημα οδήγησης στη βιομηχανία των φορτηγών των ΗΠΑ, η οποία αποτελείται από περίπου 2,3 εκατομμύρια οχήματα, προβλέποντας ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα υπάρχει μεν ανάπτυξη, απλώς σε πιο χαμηλούς ρυθμούς. Πάντως, η παγκόσμια αγορά φορτηγών AV αναμένεται να εκτιναχθεί από περίπου 530 εκατομμύρια δολάρια το 2023 στα 167 δισεκατομμύρια δολάρια το 2035.

Παραδείγματος χάρη, η αλυσίδα εφοδιασμού της DHL, η οποία διαχειρίζεται περίπου 1.500 φορτηγά και έχει ετήσιες εμπορευματικές δαπάνες αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Βόρεια Αμερική, μέχρι στιγμής έχει συνάψει συμβάσεις μαζί με την TuSimple και την Embark, κάνοντας ήδη κρατήσεις αυτόνομων φορτηγών, προκειμένου να είναι μεταξύ των πρώτων που θα εξερευνήσουν τη νέα τεχνολογία.

Το ζήτημα είναι εάν τελικά τα αυτόνομα φορτηγά μπορούν να αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας των φορτηγών. Από τη μία οι εταιρείες logistics ελπίζουν ότι τα αυτο-οδηγούμενα φορτηγά μία μέρα θα αναλάβουν τις διαδρομές μεγάλων αποστάσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αντικαταστήσουν εντελώς τους οδηγούς. Οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες προτιμούν να πραγματοποιούν πιο κοντινές διαδρομές, κάτι που εξακολουθεί να είναι αρκετά δύσκολο να καταφέρουν τα αυτόνομα φορτηγά.

Διαβάστε επίσης: Η Ocado θα επενδύσει σε αυτοκινούμενα φορτηγά και ρομπότ

Τα προτερήματα των αυτόνομων φορτηγών περιλαμβάνουν την αύξηση του φορτίου καθώς και τη μείωση του κόστους. Οι οδηγοί δε θα υπόκεινται στην υποχρεωτική ημερήσια οδήγηση των 11 ωρών, με αποτέλεσμα το κόστος των διαδρομών ανά χιλιόμετρο να μειώνεται σημαντικά. Η αυτόνομη οδήγηση θα μπορούσε να μειώσει στο μισό το κόστος του οδηγού.

Συνοψίζοντας, η πραγματικότητα είναι ότι ο κλάδος βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Η βιομηχανία των αυτόνομων φορτηγών έχει σαφέστατα δυνατότητες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η συμβατική βιομηχανία μπορεί να αλλάξει εξ ολοκλήρου από την μία στιγμή στην άλλη. Για τις εταιρείες logistics, το κομμάτι της επένδυσης και της χρηματοδότησης είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς θα προσφέρει τη δυνατότητα στις startup τεχνολογικές εταιρείες να πραγματοποιήσουν ακόμη πιο διεξοδική έρευνα, ώστε να οικοδομήσουν ασύγκριτα συστήματα.

Με πληροφορίες από το Reuters
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.