14 Νοέ 2024
READING

Η L’Oréal θέλει να διδάξει πώς να αντιμετωπίζεται η παρενόχληση στον δρόμο

4 MIN READ

Η L’Oréal θέλει να διδάξει πώς να αντιμετωπίζεται η παρενόχληση στον δρόμο

Η L’Oréal θέλει να διδάξει πώς να αντιμετωπίζεται η παρενόχληση στον δρόμο

Για το κίνημα #MeToo, το ανεξάρτητο κοινωνικό κίνημα ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση, αλλά και στην κακοποίηση, βία ή/και παρενόχληση οποιασδήποτε μορφής, όπως λεκτική, ψυχολογική, σωματική, εργασιακός εκφοβισμός, είναι σημαντική η δημοσιοποίηση – και η προτροπή δημοσιοποίησης – τέτοιων περιστατικών και εμπειριών στα social media.

Χάρη στην έμφαση στη δημοσιοποίηση και στη συχητηση γύρω από αυτά τα ζητήματα, το #MeToo αύξησε την ευαισθητοποίηση και την υπεράσπιση κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, ωστόσο η ανάγκη για εκπαίδευση και υπεράσπιση παραμένει. Παρότι εννοείται πως την ευθύνη φέρει απολύτως το άτομο που διαπράττει την όποια παρενόχληση, η μάρκα ομορφιάς L’Oréal δραστηριοποιείται προσφέροντας συμβουλές για τη δράση των θυμάτων κατά τη διάρκεια τέτοιων συμβάντων.

Διαβάστε επίσης: Οι καταναλωτές θέλουν οι μάρκες να παίρνουν θέση σε κοινωνικά ζητήματα

Η Right To Be και η L’Oréal Paris ένωσαν τις δυνάμεις τους για εξασφαλίσουν πώς τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την αυτοεκτίμησή μας. Για τον σκοπό αυτό έχουν δημιουργήσει εργαλεία και μεθόδους που συμβάλλουν στην εκπαίδευση και στην ενδυνάμωσή των ατόμων, ώστε να ορθώνουν το ανάστημά τους και να νιώθουν όσο γίνεται ασφαλείς όταν δέχονται παρενόχληση σε δημόσιο χώρο ή όταν γίνονται μάρτυρες τέτοιων περιστατικών. Η εκστρατεία “Stand Up”, όπως ονομάζεται, είναι προσαρμοσμένη στη 12η ετήσια Διεθνή Εβδομάδα κατά της παρενόχλησης στον δρόμο, η οποία ξεκίνησε στις 3 Απριλίου. Στο πλαίσιό της, η δημιουργική εταιρεία McCann Paris συνεργάστηκε με τη μάρκα ομορφιάς για την ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού βίντεο με πρωταγωνίστρια την ηθοποιό και πρέσβειρα της L’Oréal, Eva Longoria.

Κατά τη διάρκεια του βίντεο, η Longoria μοιράζεται τα λεγόμενα 5 Ds της σωστής παρέμβασης. Αυτά είναι τα εξής: Direct (Απευθυνθείτε απευθείας), Distract (Απόσπαση προσοχής), Delegate (Αντιπρόσωπος), Document (Καταγραφή), Delay (Καθυστέρηση). Η ηθοποιός επιδεικνύει κάθε μέθοδο, ενώ τονίζει τη σημασία της αξιολόγησης της ασφάλειας του ατόμου πριν από την εφαρμογή της. Η ψηφιακή εκστρατεία “Stand Up” μεταδόθηκε παγκοσμίως έως τις 9 Απριλίου στο Instagram της L’Oréal με τα hashtags #WeStandUp και #WorthIt. Τα 5 Ds με την Eva Longoria μπορούν επίσης να προβληθούν στο κανάλι της μάρκας στο YouTube. Η εκπαίδευση θα διατίθεται επίσης δωρεάν σε σύντομη μορφή στον ειδικό ιστότοπο της εκστρατείας και θα αναπτυχθεί σε σχολεία, εταιρείες και ιδρύματα, καθιστώντας το πρόγραμμα “Stand Up” προσιτό στο ευρύ κοινό.

Σύμφωνα με μελέτη του 2018 που διεξήγαγε η μη κερδοσκοπική οργάνωση Stop Street Harassment (SSH), το 81% των γυναικών και το 43% των ανδρών έχουν βιώσει κάποια μορφή ακατάλληλης σεξουαλικής προσέγγισης. Για τους ιδρυτές του Right to Be, η παρενόχληση στον δρόμο όχι μόνο υποτιμά τα θύματα, αλλά τα κάνει να αμφιβάλλουν για τις δικές τους εμπειρίες.

Η παρενόχληση σε δημόσιους χώρους είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κάθε ηλικίας σε όλο τον κόσμο. Όπως αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα σε συνεργασία με την Ipsos, η παρενόχληση σε δημόσιους χώρους παραμένει πρωτεύον ζήτημα, ακόμη και στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19. Από την έναρξη της πανδημίας, 1 στις 3 γυναίκες έχει βιώσει τουλάχιστον μία εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης, 1 στους 2 ερωτηθέντες πιστεύει ότι η πιθανότητα σεξουαλικής παρενόχλησης σε δημόσιο χώρο έχει αυξηθεί, ενώ το 42% των ερωτηθέντων έχουν βρεθεί μπροστά σε τουλάχιστον ένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης. Ακόμα ένα σημαντικό στατιστικό αποτέλεσμα είναι το ότι 72% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η χρήση μάσκας επιτρέπει στους θύτες να κρύβονται και να αισθάνονται άθικτοι.

Επιπλέον, υπάρχει σαφής ανάγκη για περισσότερη εκπαίδευση και υποστήριξη. Το γεγονός ότι τα άτομα δεν παρεμβαίνουν σε περιστατικά παρενόχλησης σε δημόσιους χώρους αποδίδεται για τους περισσότερους ερωτηθέντες στο γεγονός ότι δεν ξέρουν τι να κάνουν. Όταν συμβαίνει ένα περιστατικό παρενόχλησης χωρίς να υπάρχει παρέμβαση, το τραύμα για το άτομο που παρενοχλείται γίνεται πιο βαθύ, ενώ δείχνει στο άτομο που παρενοχλεί ότι η συμπεριφορά του είναι αποδεκτή. Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά, με μόνο το 25% θυμάτων να αναφέρει ότι βοήθησε κάποιος. Με τη νέα εκστρατεία, ο στόχος είναι να δοθεί ένα τέλος σε αυτήν τη δυναμική.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.