25 Απρ 2024
READING

To πλάνο της Disney να χτίσει 1300 οικονομικά σπίτια

3 MIN READ

To πλάνο της Disney να χτίσει 1300 οικονομικά σπίτια

To πλάνο της Disney να χτίσει 1300 οικονομικά σπίτια

H Disney αλλά και η ανταγωνίστριά της Universal ανακοινώνουν τα σχέδιά τους να επεκταθούν στην αγορά των οικονομικών σπιτιών.

Το 1966 για πρώτη φορά η Walt Disney αποκάλυψε ένα φιλοδοξο project, να δημιουργήσει μία πόλη 20.000 κατοίκων στην κεντρική Φλόριντα, το οποίο ονομάστηκε τότε Experimental Prototype Community of Tomorrow (EPCOT). Ουσιαστικά θα οικοδομούνταν μία ουτοπική πόλη, η οποία θα είχε αστικά στοιχεία με πινελιές από την μαγεία του θεματικού πάρκου της Disney. Το ίδιο έτος ο Walt Disney απεβίωσε, προτού καταφέρει να υλοποιήσει το όραμά του. Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1971, το Disney World άνοιξε τις πόρτες  του, και έτσι η ιδέα του EPCOT έμεινε ημιτελής.

Ερχόμενοι στο σήμερα, 50 χρόνια αργότερα, η εταιρεία διαμορφώνει μια περιοχή χτίζοντας 1.300 κατοικίες, η οποία θα έχει μεν αστικά χαρακτηριστικά, αλλά θα συμβαδίζει απόλυτα με την αισθητική και τη μαγεία της Disney. Ωστόσο το έργο βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, καθώς πρέπει να πάρει αρχικά όλες τις απαραίτητες κυβερνητικές εγκρίσεις. Η Walt Disney Company όμως παραμένει αισιόδοξη, ότι θα καταφέρει να συνεργαστεί και να φέρει εις πέρας το συγκεκριμένο project, θέλοντας να προσεγγίσει και τα σοβαρά ζητήματα στέγασης που απασχολούν την περιοχή.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, τα σπίτια θα είναι διαθέσιμα σε δικαιούχους οι οποίοι πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις αναφορικά με το εισόδημά τους, καθώς και σε υπαλλήλους της εταιρείας. Σε γενικότερο πλαίσιο, τα σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή δε θεωρούνται σε καμία περίπτωση προσιτά, κάτι που απασχολεί αρκετά και τους εργαζόμενους της Disney. Η κίνηση της Disney να προχωρήσει σε ένα τέτοιο έργο αποτελεί για πολλούς και μια αναγνώριση του προβλήματος στέγασης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και της Disney.

Διαβάστε επίσης: Τα σχέδια της Disney για ένα νέο θεματικό metaverse park

Αναλυτικότερα στο Ορλάντο, που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της εταιρείας, οι τιμές των ενοικίων συνεχώς αυξάνονται, με αποτέλεσμα πάνω από το ένα τρίτο του εισοδήματος των κατοίκων να διατίθεται στο ενοίκιο. Το 2019, το Ορλάντο αναδείχθηκε ως η χειρότερη πόλη της χώρας σε προσιτά ενοίκια, διαθέτοντας μόλις 13 κατοικίες σε προσιτή τιμή για κάθε 100 χαμηλόμισθους ενοικιαστές. Όλα αυτά έδωσαν το έναυσμα στην Disney να δημιουργήσει τη δική της «οικονομική» πόλη. Ένας ακόμη τρόπος να βοηθήσει οικονομικά η εταιρεία τους υπαλλήλους της θα ήταν και η αύξηση των μισθών, σχολιάζουν πολλοί, που σημειώνουν ότι, με μια έλλειψη δεκάδων χιλιάδων προσιτών κατοικιών στην περιοχή, τα 1300 σπίτια που θέλει να κατασκευάσει η Disney δεν αρκούν.

Παρόλα αυτά, η Disney δεν είναι η μόνη μεγάλη εταιρεία ψυχαγωγίας που εισέρχεται στην αγορά των προσιτών κατοικιών. Αντίστοιχα και η Universal Parks and Resorts ανακοίνωσε πρόσφατα μια συνεργασία με την εταιρεία οικοδόμησης οικονομικών σπιτιών Wendover Housing Partners, για να κατασκευάσει 1.000 προσιτά σπίτια. Το συγκεκριμένο έργο ονομάστηκε «Housing For Tomorrow». Με ανάλογο τρόπο όπως και η Disney, έχει αναγνωρίσει ότι η έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών επηρεάζει άμεσα και τους δικούς της εργαζόμενους.

Διαβάστε επίσης: Στη Σικελία πουλάνε παλιά σπίτια σε τιμή ενός ευρώ

Για εταιρείες-κολοσσούς όπως η Disney και η Universal, που διαθέτουν τεράστιες εκτάσεις για εκμετάλλευση, η οικιστική ανάπτυξη είναι μια προφανής επιχειρηματική κίνηση. Σε αντίθεση με την επέκταση του θεματικού πάρκου, η οικοδόμηση νέων κατοικιών μπορεί να υλοποιηθεί σχετικά γρήγορα, και ακόμα πιο εύκολα σε συνεργασία με τις κατάλληλες οικοδομικές εταιρείες. Υφίσταται εξαιρετικά σοβαρή έλλειψη προσιτών σπιτιών στην περιοχή, κάτι που η εταιρεία γνωρίζει πολύ καλά. Αν καταφέρει να προσεγγίσει τους ιδανικούς συνεργάτες τότε από το συγκεκριμένο έργο δε θα επωφεληθούν μόνο οι κάτοικοι αλλά και η ίδια η εταιρεία, με υπολογισμένα, άμεσα έσοδα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.