20 Απρ 2024
READING

Συγχώνευση Discovery – Warner Media | Ένας νέος κολοσσός στη βιομηχανία διασκέδασης

4 MIN READ

Συγχώνευση Discovery – Warner Media | Ένας νέος κολοσσός στη βιομηχανία διασκέδασης

Συγχώνευση Discovery – Warner Media | Ένας νέος κολοσσός στη βιομηχανία διασκέδασης

Ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των μητρικών εταιρειών του HBO Max και του Discovery Plus, ως το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μια ακόμα μεγα-εταιρείας στον κλάδο της διασκέδασης και των υπηρεσιών streaming, της Warner Bros. Discovery, που, σύμφωνα με εκπροσώπους της, θα διαθέτει το «πιο διαφοροποιημένο πορτφόλιο περιεχομένου στον κόσμο».

Το Discovery, του οποίου ο CEO θα αναλάβει και τα ηνία της νέας εταιρείας, αποκτά τώρα πρόσβαση στο πλούσιο και επιτυχημένο περιεχόμενο του HBO, που περιλαμβάνει τίτλους όπως το «Sex and the City» και το «Game of Thrones», αλλά και την τεράστια βιβλιοθήκη του κινηματογραφικού και τηλεοπτικού στούντιο Warner Bros, ενώ στην ομπρέλα της νέας εταιρείας ανήκει πλέον και το CNN. Συνδυάζοντας διασκέδαση και ενημέρωση, τα δύο ισχυρά brands σχηματίζουν μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο, με συνολικά έσοδα περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία θα δώσει κατ’αρχάς τη δυνατότητα στην AT&T, μητρική της Warner Media, να καλύψει τα χρέη της, και έπειτα να εξελιχθεί μέσω της συγχώνευσης σε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες παροχής υπηρεσιών streaming.

Σύμφωνα με τους New York Times, πρόθεση του έμπειρου CEO της νέας εταιρείας, David Zaslav, είναι να ανταγωνιστεί τις μεγάλες πλατφόρμες streaming, όχι να κερδίσει έναν «πόλεμο ξοδέματος χρημάτων», δίνοντας μια ιδέα για την προσέγγισή του στην ανάδειξη του πλούσιου περιεχομένου που συγκεντρώνεται κάτω από την ίδια στέγη.

Αναλυτές σχολιάζουν αν και πόσο μπορεί να αλλάξει το τοπίο αυτός ο νέος παίκτης, που συνεχίζει την τάση των μεγάλων συγχωνεύσεων, σε μια αγορά που τώρα μοιάζει να αποκρυσταλλώνεται, έπειτα και από την πρόσφατη εξαγορά του ιστορικού στούντιο MGM από το Amazon. Πλέον, οι μιντιακοί οργανισμοί που πρωταγωνιστούν είναι πραγματικοί κολοσσοί, βάζοντας ενδεχομένως τις εναπομείνασες μικρότερες εταιρείες, όπως την Paramount, σε αναζήτηση ανάλογων συνεργασιών, προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν κάποιο αποτύπωμα στην αγορά. Κυρίαρχοι αυτήν τη στιγμή είναι το Amazon, η Apple, το Nerflix, η Disney, και τώρα, όπως όλα δείχνουν, και η Warner Bros. Discovery, που μάλλον τώρα θα ενώσει τις δύο πλατφόρμες της, το HBO Max και το Dicovery+, σε μία.

Αυτό σημαίνει ασφαλώς και συνδυασμό των συνδρομητών τους, που ωστόσο και πάλι δε φτάνουν τα 220 εκατομμύρια του Netflix. Tα HBO και HBO Max έχουν 70 εκατομμύρια και το Discovery+ 20 εκατομμύρια συνδρομητές, αν και το τελευταίο έχει μια αρκετά καλή διεθνή παρουσία, που τώρα μπορεί να αξιοποιηθεί πιο αποτελεσματικά, αφού, όπως φαίνεται, το παιχνίδι για όλες τις πλατφόρμες παίζεται πια στη διεθνή αγορά. Αυτό που θεωρείται σημαντικό, και το οποίο μπορεί να ενισχύσει τη θέση της νέας εταιρείας, είναι ότι, χάρη στο πολύ πλούσιο και ετερόκλητο συγχρόνως περιεχόμενο που πλέον διαθέτει, μπορεί να προσφέρει κάτι για όλους, όπως δηλαδή και το Netflix, προσεγγίζοντας ένα πολύ ευρύ κοινό με διαφορετικές προτιμήσεις – εκτός και αν αποφασιστεί να δοθεί έμφαση κάπου ή ακόμα και αν με λάθος επιλογές παραβλεφθεί η αξία του περιεχομένου μίας από τις δύο αυτήν τη στιγμή υπάρχουσες πλατφόρμες.

Διαβάστε ακόμα: To CNN λανσάρει υπηρεσία streaming που θέλει να αλλάξει τις ειδήσεις

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο εταιρειών πέρυσι, όταν είχε δημοσιοποιηθεί η πρόθεση της συγχώνευσης, η νέα αυτή εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα να επενδύσει σε «περισσότερο αυθεντικό περιεχόμενο για τις υπηρεσίες streaming της», και να βελτιώσει τις επιλογές των τηλεθεατών παγκοσμίως, από όλα της τα κανάλια.

Μιλώντας όμως για περιεχόμενο, τη μαγική συνταγή του οποίου αναζητούν όλες οι μεγάλες πλατφόρμες σε αυτόν τον άτυπο «πόλεμο του streaming», οι αναλυτές εκφράζουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με το πόσο ωφελημένο, τελικά, θα βγει το κοινό, όταν ολοκληρωθεί αυτή η κινητικότητα στην χώρο. Αναρωτιούνται πόσο μακριά, δηλαδή, μπορεί να πάει τις πλατφόρμες αυτή η συνένωση των κολοσσιαίων βιβλιοθηκών περιεχομένου, που θέλουν να αναδείξουν τελικά τους κυρίαρχους στην απόκτηση των πιο δημοφιλών τίτλων και ιστοριών, συνεπώς στην απόκτηση των δικαιωμάτων χρήσης δοκιμασμένου περιεχομένου, σε νέες, ασφαλείς παραγωγές.

Απειλείται η δημιουργικότητα, σημειώνουν, με τους θεατές να καταλήγουν τελικά να παρακολουθούν ένα παιχνίδι διαρκούς rebranding και επαναλανσαρισμάτων επιτυχημένων franchises, και με τις πλατφόρμες να προσπαθούν να βελτιώσουν τους αλγορίθμους τους, ώστε να προτείνουν στους συνδρομητές τους αυτό που τους αρέσει, για να μην τους χάσουν. Τελικά, λένε, θα γίνει δύσκολο να εντοπίσει κανείς κάτι ενδιαφέρον για να παρακολουθήσει, και ίσως αποδειχθεί ότι το αρχικό πλάνο τής συνένωσης βιβλιοθηκών και χαρτοφυλακίων δεν ήταν βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.