Οι καταναλωτές του 2030 διαμορφώνονται τώρα και τα brands που θέλουν να είναι έτοιμα για αυτήν τη νέα γενιά, πρέπει απο σήμερα να μπουν σε τροχιά προσαρμογής σε μια διαφορετική μελλοντική αγορά.
Το επόμενο target group των εταιρειών είναι η Γενιά Alpha και, παρότι τα brands αυτήν τη στιγμή ασχολούνται με το πώς θα κερδίσουν το «hot» κοινό της Γενιάς Z, οφείλουν ταυτόχρονα να σκέφτονται και με βάση την εξέλιξη των διαθέσιμων μέσων της αγοράς, ώστε να διατηρηθούν επίκαιρα και δημοφιλή.
Ίσως βέβαια αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, όχι μόνο επειδή εξ ορισμού είναι δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια το μέλλον και οι τεχνολογικές καινοτομίες που έρχονται, αλλά και επειδή αυτήν τη στιγμή, η αγορά βιώνει μια περίοδο όπου οι συνθήκες είναι ρευστές, νέες καταναλωτικές συνήθειες μόλις τώρα εδραιώνονται και αναγνωρίζονται, και οι τεχνολογικές καινοτομίες επίσης μόλις τώρα προσεγγίζονται από τα brands, που προσπαθούν να ανακαλύψουν πώς μπορούν να διαπρέψουν σε έναν χώρο με τόσα καινούρια μέσα διαθέσιμα και τόσες συνθήκες αλλαγμένες.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι δεδομένο ότι ο επόμενος στόχος είναι η Gen Alpha, τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από το 2010 και μετά και θα γεννιούνται μέχρι και το 2024, τα οποία ήδη δείχνουν τη δύναμη και την αποφασιστικότητά τους, γεγονός που πρέπει οι μάρκες να λάβουν σοβαρά υπόψη. Το λεγόμενο «Greta Effect» αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα αυτής της δύναμης: Μεγάλη έρευνα του 2021 που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ανθρώπων από 26 χώρες, έδειξε ότι σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά επηρεάζουν σημαντικά τις αποφάσεις των γονιών τους στο σούπερ μάρκετ, στρέφοντάς τους προς βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές προϊόντων.
Ένα πρώτο στοιχείο που πρέπει να λάβουν, συνεπώς, υπόψη τους τα brands, είναι η έμφαση που δίνει στις αξίες αυτή η γενιά, γεγονός που πρέπει να τα προσανατολίσει προς προτεραιότητες που αφορούν τη βιωσιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και, κυρίως, να τις ενστερνιστούν με ειλικρίνεια, ώστε να γίνουν μέρος της στρατηγικής τους στην πράξη.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί το marketing στρέφεται προς την Gen Alpha
Και αυτή η πράξη πρέπει να έχει ως επίκεντρο και εκφραστή τις νέες τεχνολογίες, λένε οι marketers. Πώς όχι, εξάλλου, δεδομένου ότι πρόκειται για μια γενιά που γεννήθηκε τη χρονιά που λανσαρίστηκε το iPad, που δεν έχει ανάμνηση ενός κόσμου χωρίς ίντερνετ και social media, που ήδη παίζει στα δάχτυλα το TikTok και ενδεχομένως μπορεί να αντιληφθεί σχεδόν ενστικτωδώς τι σημαίνει metaverse. Η μάθησή τους, οι πληροφορίες που καταναλώνουν, η διασκέδασή τους, προέρχονται και συμβαίνουν online, με έναν τρόπο διαφορετικό από εκείνον που αντιλαμβάνονται οι Millennials γονείς τους, ενσωματωμένο οργανικά στις φυσικές τους εμπειρίες.
Η καταναλωτική τους εμπειρία δεν μπορεί ασφαλώς να αποτελεί εξαίρεση. Έχοντας αυτήν την παραδοχή ως αφετηρία, τα brands πρέπει να κινηθούν αναλόγως, μεταμορφώνοντας τις εμπειρίες, το customer experience που προσφέρουν, ώστε να ανταποκριθούν στις προσδοκίες και συνήθειες των νέων καταναλωτών.
Μάλιστα, αυτή η προσέγγιση πρέπει να υιοθετηθεί σταδιακά από τώρα, ώστε να τραβήξουν από νωρίς το ενδιαφέρον τους και να τους συνοδεύουν ως επιλογές στην γκάμα των brands που ευνοούν, σε όλο το ταξίδι τους προς την ενηλικίωσή τους σε ώριμους καταναλωτές.
Η επιλογή των καναλιών
Για να το πετύχουν, οι μάρκες πρέπει να επιδείξουν ευελιξία και να λάβουν υπόψη τους ότι όσα λειτουργούν για μια γενιά δεν έχουν τον ίδιο αντίκτυπο στην επόμενη. Βασική προτεραιότητα, πέρα από την υιοθέτηση κοινωνικών αξιών και βιώσιμων πρακτικών, αναδεικνύεται η ποιότητα των ψηφιακών εμπειριών που προσφέρονται. Οι νέοι καταναλωτές απαιτούν γρήγορη, απρόσκοπτη digital διεπαφή με τα brands, στο ίδιο μοτίβο με το οποίο επικοινωνούν με τους φίλους και την οικογένειά τους. Η επιτυχία του social commerce αποτελεί μια καλή ένδειξη για αυτό: όπως επικοινωνούν με τους φίλους και την κοινότητά τους μέσα από το TikTok, έτσι θα θέλουν να αλληλεπιδρούν για τις αγορές τους από το αγαπημένο τους brand, μέσα από όποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης θα είναι πρώτο στις επιλογές τους τα επόμενα χρόνια.
Εν ολίγοις, οι καταναλωτές της γενιάς αυτής είναι που θα καθορίζουν και τα κανάλια μέσα από τα οποία θέλουν να καταναλώνουν, και εκεί θα πρέπει να τους βρουν τα brands, διαμορφώνοντας το ανάλογο CX (customer experience). Για να αντιληφθούν εγκαίρως οι εταιρείες πού πρέπει να δώσουν έμφαση, έχουν πλέον σύμμαχο τα δεδομένα. Τις αλλαγές που γίνονται τελευταία στα cookies και τις πολιτικές απορρήτου, οι μάρκες θα πρέπει να τις δουν ως μια ευκαιρία να στραφούν στους νέους τρόπους συλλογής first-party data, που μπορούν να προσφέρουν πολύ πιο άμεσες πληροφορίες για τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Η σωστή αξιοποίηση αυτών των δεδομένων θα διαμορφώσει και τις ανάλογες αποτελεσματικές εμπειρίες και θα δείξει τα νέα μέσα που θα πρέπει να αξιοποιηθούν.
Εξάλλου, η πανδημία ήδη έδωσε την ώθηση στις μάρκες να προσπαθήσουν να εντοπίσουν ή να επινοήσουν νέους τρόπους προσέγγισης και να προσφέρουν διαφορετικές εμπειρίες, στο πνεύμα των γρήγορων τεχνολογικών εξελίξεων στο κοινό τους. Αυτήν την εξέλιξη τη βιώνουμε δηλαδή από τώρα· από την έμφαση στο delivery των 10 λεπτών μέχρι τις εκατομικευμένες προτάσεις αγορών σε δοκιμαστήρια ρούχων με επαυξημένη πραγματικότητα, τα brands δείχνουν ότι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη σημασία αυτής της έμφασης στο Customer Experience.
To 2030 δεν είναι πια πολύ μακριά και, μέχρι η Γενιά Alpha να βγει και τυπικά στην αγορά – και όχι μόνο επηρεάζοντας τις αποφάσεις των γονιών της – οι μάρκες πρέπει να αξιοποιήσουν αυτόν τον χρόνο ώστε να αφουγκράζονται το κοινό τους και να μεταφράζουν τις επιθυμίες του σε καθηλωτικό customer experience.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.