22 Δεκ 2024
READING

Hondos Center: Οι άρχοντες των καλλυντικών, το «σχίσμα» και το σήμερα

5 MIN READ

Hondos Center: Οι άρχοντες των καλλυντικών, το «σχίσμα» και το σήμερα

Hondos Center: Οι άρχοντες των καλλυντικών, το «σχίσμα» και το σήμερα

Κατά τη δεκαετία του 1960, τα αδέλφια Χόντου έκαναν το βήμα εξόδου από τις Μίκρες των Αγράφων, μεταναστεύοντας στην Αθήνα. Το πρώτο τους επιχειρηματικό βήμα έγινε με τη δημιουργία ενός περιπτέρου πώλησης αρωμάτων και φθηνών καλλυντικών που βρισκόταν επί της οδού Ομήρου, στο δρόμο όπου σήμερα βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

Με έμφυτο ταλέντο στο εμπόριο και με διορατική ματιά για τα μελλούμενα και τις απαιτήσεις της αγοράς, διείδαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν ένα επιχειρηματικό βήμα που θα τους διασφάλιζε την επαγγελματική τους συνέχεια. Το 1967, ίδρυσαν το πρώτο κατάστημα Hondos Center, στο σημείο που βρισκόταν ακριβώς απέναντι από το περίπτερο της οδού Ομήρου. Το σχήμα των νεοεμφανιζόμενων τότε επιχειρηματιών απαρτίζονταν από τα αδέρφια, Νίκο, Γιώργο, Κώστα, Γιάννη και Αργύρη.

Η απόφαση δραστηριοποίησης μέσω franchise

Βασικό σημείο στην εξάπλωση της αλυσίδας ήταν η απόφαση επέκτασης και μέσω franchise, γεγονός που διεύρυνε σημαντικά το εκτόπισμα και την αναγνωρισιμότητα των καταστημάτων της αλυσίδας. Στη συνέχεια, εκτός από αρώματα και καλλυντικά, η γκάμα των καταστημάτων άρχισε να ενισχύεται με προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, είδη σπιτιού, αξεσουάρ και κοσμήματα.

Διαβάστε ακόμα: Ο Σαράντης και η αγορά καλλυντικών στην Ελλάδα

Στο απόγειο της επιχειρηματικής της δόξας, η αλυσίδα Hondos Center έφτασε σε πανελλαδική βάση ακόμα και τα 80 καταστήματα. Όλα αυτά έως και το 2009, πριν η οικονομική κρίση εισέλθει στην Ελλάδα και αλλάξει άρδην τα δεδομένα στην αγορά καταναλωτικών αγαθών και λιανικής. Σταδιακά άρχισαν να μειώνονται τα καταστήματά της, τα οποία έμειναν περίπου τα μισά στο πέρασμα των χρόνων που μεσολάβησαν.

Η «απόσχιση» του Γιώργου Χόντου

Κρίσιμο σημείο ανάμεσα στα αδέλφια αποτέλεσε η αποχώρηση και η εταιρεία που δημιούργησε στη συνέχεια ο ένας από τα αδέλφια, που αποφάσισε να χαράξει τη δική του πορεία, ο Γιώργος Χόντος. Ο ίδιος αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί δημιουργώντας αρχικά την εταιρεία, Γεώργιος Χόντος Πολυκαταστήματα, γνωστότερη ως Hondos Palace Πολυκαταστήματα. Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είχε την πορεία που θα ανέμενε ο Γιώργος Χόντος, καθώς κηρύχθηκε σε καθεστώς πτώχευσης το 2017, ενώ ήδη η υπόλοιπη οικογένεια που διατηρεί το σύνολο των καταστημάτων που γνωρίζουμε αυτήν τη στιγμή, είχε εκδώσει από το 2013 ανακοίνωση αποκήρυξης του Γ. Χόντου.

Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι: «Τα Hondos Center δεν έχουν την παραμικρή επιχειρηματική ή άλλη σχέση με την εταιρεία Hondos Παλλάς Πολυκαταστήματα Α.Ε., εκτός βέβαια από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός έχει το δικαίωμα χρήσης του σήματος της αλυσίδας για τα τρία καταστήματα που ελέγχει».

Το ιδιότυπο καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών που απαρτίζουν τα Hondos Center

Το γεγονός ότι ο Γιώργος Χόντος δημιούργησε το δικό του εταιρικό σχήμα είναι απόρροια και του ότι ο όμιλος Hondos λειτουργούσε ανέκαθεν με ένα ιδιότυπο καθεστώς, υπό το οποίο τα πέντε αδέρφια διατηρούσαν αυτόνομες νομικές και εταιρικές οντότητες ο καθένας, γεγονός που άφηνε πεδίο ανεξαρτησίας, αλλά ταυτόχρονα αποτελούσε και σημείο δέσμευσης υπό το κοινό εμπορικό σήμα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ξεχωριστές αυτές εταιρείες, οι οποίες είναι μοιρασμένες στα πέντε αδέρφια, λειτουργούσαν πάντοτε υπό μία ενιαία στρατηγική προσέγγιση σε θέματα προμηθειών, μαρκών που φιλοξενούν στα καταστήματά τους και σε άλλους τομείς, συγκλίνοντας  μεταξύ τους όταν αυτό ήταν απαραίτητο, για να εκμεταλλευτούν το εκτόπισμα της επιχείρησης και της ισχυρής εμπορικής ετικέτας που αυτή φέρει.

O μεγάλος ανταγωνιστής του σήμερα, τα σούπερ μάρκετ

Μεγάλος ανταγωνιστής για την αλυσίδα καταστημάτων Hondos Center σήμερα δεν είναι τόσο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των καλλυντικών και θεωρούνται άμεσα ανταγωνιστικές εξ αντικειμένου. Κυριότερος αντίπαλος θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι τα ελληνικά σούπερ μάρκετ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κύκλος εργασιών των καλλυντικών διαμορφώθηκε το 2020 στα 810 εκατ. ευρώ σε τιμές λιανικής, καταγράφοντας οριακή μείωση σε σχέση με το 2019. Αντίστοιχα όμως οι πωλήσεις μέσω των σούπερ μάρκετ σημείωσαν υψηλό διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης. Βασική διαφορά βέβαια ανάμεσα στα καταστήματα καλλυντικών και στα σούπερ μάρκετ αποτελεί ότι τα δεύτερα δραστηριοποιούνται στην πώληση προϊόντων ευρείας διανομής, ενώ τα Hondos διατηρούν προϊόντα επιλεκτικής διανομής από επώνυμους οίκους αλλά και προϊόντα ευρείας διανομής.

Ερχόμενοι πλέον στο 2022, ο κλάδος των καλλυντικών παρουσίασε πτώση πωλήσεων κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 25%, επηρεασμένος σημαντικά από την αύξηση των τιμών σε αγαθά πρώτης ανάγκης, το άλμα στην ενέργεια και τη μείωση στην καταναλωτική ζήτηση ως άμεσο επακόλουθο. Ταυτόχρονα, οι ανατιμήσεις που έχουν επιβληθεί στα προϊόντα και έχουν περάσει στα σημεία λιανικής πώλησης έφτασαν τον περασμένο μήνα το 20%, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αντιπροσώπων Αρωμάτων και Καλλυντικών (ΠΣΒΑΚ).

Η οικογένεια Χόντου όπως προείπαμε δραστηριοποιείται στην αγορά μέσω διαφορετικών θυγατρικών εταιρειών, η καθεμία εκ των οποίων αποτυπώνει τα δικά της οικονομικά αποτελέσματα. Πρόκειται για τις Answer ΑΕΕ με τζίρο 32,4 εκατ. ευρώ το 2020 από 41,1 εκατ. ευρώ το 2019, τη Hondos Center με τζίρο στα 37 εκατ. ευρώ το 2020 από 39,6 το 2019, την Πειραιάς Hondos Center με πωλήσεις 25,25 εκατ. ευρώ από 30,3, τη Nifrestel Hondos Center με 1,092 εκατ. ευρώ το 2020 από 1,095 το 2019 και τη Step – Hondos Center με τζίρο στα 18,59 εκατ. ευρώ το 2020 από 28,95 εκατ. ευρώ το 2019. Επίσης, η Hondos Center Kαλλυντικά – Αφοί Χόντου τζίραρε 20,12 εκατ. ευρώ από 27,42 εκατ. ευρώ το 2019.

Σημειώνεται ότι η καθεμία από αυτές διαχειρίζεται συγκεκριμένα καταστήματα εκ του συνολικού αριθμού σημείων πώλησης που διαχειρίζεται η αλυσίδα καλλυντικών. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.