19 Απρ 2024
READING

To 92% των Gen Z-ers θέλουν να ψωνίζουν με Επαυξημένη Πραγματικότητα

5 MIN READ

To 92% των Gen Z-ers θέλουν να ψωνίζουν με Επαυξημένη Πραγματικότητα

To 92% των  Gen Z-ers θέλουν να ψωνίζουν με Επαυξημένη Πραγματικότητα

Το social commerce, στα ελληνικά γνωστό ως κοινωνικό εμπόριο, είναι ένα υποσύνολο του ηλεκτρονικού εμπορίου, που περιλαμβάνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα διαδικτυακά μέσα που υποστηρίζουν την κοινωνική αλληλεπίδραση και συνεισφορές χρηστών, βοηθώντας στην αγορά και πώληση προϊόντων και υπηρεσιών στο διαδίκτυο. Το social commerce είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για το 2021, ενώ το Facebook, το Instagram, το Snapchat και το TikTok έχουν εντείνει την εστίασή τους σε αυτό τους τελευταίους 18 μήνες.

Οι έρευνες δείχνουν ότι το κοινωνικό εμπόριο προβλέπεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Μια έκθεση του Ιανουαρίου από την Accenture προέβλεψε ότι το κοινωνικό εμπόριο θα μπορούσε να αυξηθεί σε 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως μέχρι το 2025, από 492 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Το Snapchat, εξαρχής απευθυνόμενο σε νεανικό κοινό, αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από άλλες κοινωνικές πλατφόρμες που επίσης προσελκύουν νεότερους χρήστες. Μια έκθεση του Οκτωβρίου από την Brightpearl.com σημείωσε ότι το Facebook, το WhatsApp, το Instagram και το YouTube ήταν μεταξύ των κορυφαίων τόπων όπου οι αγοραστές της γενιάς Z σχεδίαζαν να ψωνίσουν για την περίοδο των διακοπών, εκτός των παραδοσιακών μεθόδων αγορών.

Το Snapchat, το οποίο γενικότερα έχει επενδύσει στο κοινωνικό εμπόριο, διεξήγαγε μια έρευνα, η οποία έδειξε ότι τα εργαλεία επαυξημένης πραγματικότητας θα γίνουν πιο σημαντικά για τις μάρκες και τις εταιρείες λιανικής πώλησης που επιθυμούν να συνδεθούν με νέους αγοραστές. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η γενιά Ζ διαμορφώνει την κουλτούρα του διαδικτύου και του λιανικού εμπορίου, καθώς αποτελεί μια δημογραφική ομάδα με όλο και μεγαλύτερη καταναλωτική αξία.

Συγκεκριμένα, το 92% των καταναλωτών της γενιάς Z θέλουν να χρησιμοποιούν εργαλεία επαυξημένης πραγματικότητας για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Ταυτόχρονα, οι Gen Zers είναι πιο πιθανό από τους Μillennials και τη Gen X να αγοράσουν ένα προϊόν που είδαν για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας AR. Επίσης, το 60% των καταναλωτών της Gen Z δήλωσαν ότι οι εμπειρίες AR μοιάζουν πιο προσωπικές, ενώ πάνω από το ήμισυ της Gen Z θα ήταν πιο πιθανό να δώσουν προσοχή σε μια διαφήμιση που χρησιμοποιεί AR.

Άλλα βασικά ευρήματα περιλαμβάνουν το στοιχείο ότι το 88% ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει AR για να δοκιμάσει μακιγιάζ ή ρούχα, ενώ το 50% συμφωνεί ότι τα ψηφιακά avatars / Bitmojis τους βοηθούν να εκφραστούν. Επιπλέον, το 60% δηλώνει ότι οι εμπειρίες AR είναι πιο προσωπικές και πάνω από το 60% ότι οι εμπειρίες AR κάνουν τη ζωή ευκολότερη.

Διαβάστε επίσης: Το μέλλον του social commerce βασίζεται στο AR: το πετυχημένο πείραμα του Snapchat

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι η Gen Z ενδιαφέρεται πολύ για την κοινωνία και το περιβάλλον, καθώς και για τον κοινωνικό αντίκτυπο του τρόπου ζωής τους, με το 66% στη βρετανική μελέτη να δηλώνει ότι αισθάνεται την ευθύνη να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Επιπλέον, το 67% δηλώνει επίσης ότι βρίσκει αξία στην ανάληψη δράσης για το συλλογικό καλό, και αυτοί οι ερωτηθέντες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να θέλουν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία αγορών AR για να βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι η Gen Z εκτιμά τις σχέσεις σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη γενιά, με σχεδόν 3 στους 4 να συμφωνούν ότι η σύνδεση με στενούς φίλους είναι ο απλούστερος τρόπος για να νιώσουν πιο ευτυχισμένοι. Το 69% των ερωτηθέντων της γενιάς Z στο Ηνωμένο Βασίλειο  σχεδιάζουν πράγματι να περνούν περισσότερο χρόνο για προσωπικές επαφές, έναντι 63% των Millennials και 59% της γενιάς X.

Το Snapchat έχει επενδύσει σε λειτουργίες επαυξημένης πραγματικότητας για να βοηθήσει τους αγοραστές να απεικονίσουν τα προϊόντα πριν τα αγοράσουν, προσφέροντας μεγαλύτερη σύνδεση με τις μάρκες μέσω του ηλεκτρονικού καναλιού. Το κοινωνικό δίκτυο έχει συνεργαστεί με εταιρείες όπως η Gucci και η American Eagle για τη δημιουργία εμπειριών επαυξημένης πραγματικότητας στην εφαρμογή του που αναδεικνύουν τα προϊόντα τους. Η εταιρεία έχει ενισχύσει τις λειτουργίες της AR μέσω συνεργασιών με εταιρείες τεχνολογίας όπως η Perfect Corp.

Διαβάστε επίσης: Η νέα συνεργασία του Snapchat για επαυξημένη πραγματικότητα στο social commerce

Ακόμα, έχει προσθέσει μια γκάμα λειτουργιών στην εφαρμογή της, που αναδεικνύουν τα αποτελέσματα που βλέπουν οι εταιρείες από αυτές. Νωρίτερα φέτος, για παράδειγμα, το Snapchat έκανε το ντεμπούτο του με έναν νέο φακό AR που επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν πολλαπλά αντικείμενα σε ένα μέρος. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων που δοκίμασε πιλοτικά τον φακό αγορών καταλόγου Snapchat, η Ulta έφερε 6 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις και είδε περισσότερες από 30 εκατομμύρια δοκιμές προϊόντων.

Καθώς το κοινωνικό εμπόριο αυξάνεται σε δημοτικότητα, ορισμένες μάρκες εμπλέκονται με πιο επιτυχημένο τρόπο από άλλες. Αυτό που έχει ωστόσο τη μεγαλύτερη σημασία είναι να κατανοήσουν τα brands εις βάθος το κοινωνικό εμπόριο,ώστε να προσελκύσουν την προσοχή της Gen Z στο μέλλον. Μια έκθεση από την Sitecore διαπίστωσε ότι το 64% των αγοραστών της Gen Z δήλωσε ότι θα συνεχίσει να κάνει σχεδόν όλες τις αγορές του online, αλλά το 38% θα δώσει σε μια μάρκα μόνο μια ευκαιρία να διορθώσει μια ατυχία πριν δοκιμάσει έναν ανταγωνιστή. Γι’ αυτό οι μάρκες πρέπει να αδράξουν κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται και να εμπλακούν στις τάσεις με τρόπο προσεγμένο και πρωτότυπο.

Τα brands πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτό με το να είναι ανοιχτές, ειλικρινείς και σαφείς ως προς τους στόχους, τα κίνητρα και τις αξίες τους. Καθώς επιθυμεί να εκφράσει τον πραγματικό της εαυτό δημιουργικά και οπτικά, η Gen Z αναζητά επίσης διασκεδαστικές, εξατομικευμένες, καθηλωτικές και κοινωνικές εμπειρίες. Η AR προσφέρει στις μάρκες το εργαλείο να διευκολύνουν απρόσκοπτα αυτήν την προσδοκία, εμπλουτίζοντας τις εμπειρίες που προσφέρει στους χρήστες ο πραγματικός κόσμος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.