26 Απρ 2024
READING

Πώς πρέπει να προσαρμοστούν οι διαφημιστές στις διαφορετικές πλατφόρμες των social media

3 MIN READ

Πώς πρέπει να προσαρμοστούν οι διαφημιστές στις διαφορετικές πλατφόρμες των social media

Πώς πρέπει να προσαρμοστούν οι διαφημιστές στις διαφορετικές πλατφόρμες των social media

Μέρα με τη μέρα η τεχνολογία αναπτύσσεται και εξελίσσεται, μαζί με το κοινό. Ως επί το πλείστον, ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλάζει. Οι διαφημιστές έχουν αντιληφθεί ότι κάθε πλατφόρμα έχει το δικό της κοινό πλέον, με αποτέλεσμα οι καμπάνιες των brands και το περιεχόμενό τους να προσαρμόζονται ανάλογα με το μέσο.

Tο τοπίο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνεχώς διαφοροποιείται και γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό. Ανταγωνισμός για το ποιος θα προσελκύσει τους περισσότερους χρήστες, καθώς και για τις τεράστιες απολαβές που μπορεί κανείς να έχει μέσω των social media. Όλα αυτά οδήγησαν τις πλατφόρμες να αναπτύξουν πιο εξατομικευμένες δυνατότητες προώθησης προϊόντων που να ικανοποιούν τόσο τους χρήστες όσο και τους διαφημιστές. Αλλά επειδή οι χρήστες αποδεικνύεται ότι προτιμούν οι διαφημίσεις να βρίσκονται σε κάποιο αδιάφορο σημείο μέσα στην εκάστοτε πλατφόρμα που χρησιμοποιούν, ώατε να μην ενοχλεί την εμπειρία τους, οι διαφημιστές πρέπει να προσέχουν πολύ περισσότερο τον τρόπο εμφάνισης και προσαρμογής τους στα social media.

Διαβάστε επίσης: Οι αλλαγές στις συνήθειες των νέων ενηλίκων στα μέσα ενημέρωσης και στις διαφημίσεις

Για μια μεγάλη μερίδα διαφημιστών, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν τα πιο δημοφιλή μέσα ανακάλυψης και προσέγγισης νέας γενιάς αγοραστών. Ανά τα χρόνια, η κοινότητα των brands είχε τη συνήθεια να προσεγγίζει το κοινό προβάλλοντας διαφημίσεις στις πλατφόρμες, οι οποίες όμως ωφελούσαν την εκάστοτε επιχείρηση βραχυπρόθεσμα. Καθώς οι συνήθειες των ανθρώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλάζουν, οι διαφημιστές θα πρέπει να ακολουθήσουν μια πιο ολοκληρωμένη στρατηγική, προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες του κάθε μέσου, ακόμα και όσον αφορά τάσεις όπως λόγου χάρη το influencer marketing, το οποίο αναμφίβολα ανθίζει εδώ και χρόνια – αλλά, ανάλογα με την αντιστοίχιση προσώπου – πλατφόρμας, φέρνει ποικίλα αποτελέσματα.

Το Pinterest και το TikTok, για παράδειγμα, προσφέρουν το ιδανικό πεδίο για την οργανική ενσωμάτωση των brands στο feed των χρηστών, επιτυγχάνοντας υψηλά επίπεδα απήχησης και επισκεψιμότητας. Δημιουργώντας περιεχόμενο διασκεδαστικό και ενημερωμένο, ανάλογο με εκείνο που δημιουργούν οι χρήστες της πλατφόρμας, αφενός έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν ορατά και να κερδίσουν την εύνοια των καταναλωτών, αφετέρου δείχνουν ότι κατανοούν τις ανάγκες και τις προτιμήσεις αυτού του κοινού. Από την άλλη, το Facebook προσεγγίζει πιο αποτελεσματικά το κοινό του με διαφημίσεις πιο παραδοσιακών φορμά, με βίντεο που παρουσιάζουν ξεκαθαρα τα προϊόντα. Η κάθε κοινότητα θέλει και τη δική της στρατηγική.

Διαβάστε επίσης: To Facebook λανσάρει σύντομα βίντεο για να αντεπιτεθεί στο TikTok

Σε αντίστοιχη λογική πρέπει να κινείται και η επιλογή των influencers, ανάλογα με το μέσο. Συνήθως κάθε influencer ταιριάζει και διαπρέπει σε μια συγκεκριμένη πλκατφόρμα και, αν ένα brand θέλει να δώσει έμφαση στο User Generated Content, που είναι και αυτό που αποπνέει και τη μεγαλύτερη αυθεντικότητα, τότε πρέπει να επιλέξει σωστά το πρόσωπο και το μέσο που θα το αντιπροσωπεύει περισσότερο. Ο influencer πρέπει να έχει τις ίδιες αξίες με τη μάρκα που τον επιλέγει και να απευθύνεται στο ανάλογο κοινό, διαφορετικά όσο καλό και αν θεωρηθεί το περιεχόμενό του, όσους followers και αν έχει, η καμπάνια δεν μπορεί να είναι αποδοτική. Οι influencers και οι content creators που προσεγγίζουν με αληθινό τρόπο τους καταναλωτές, που δείχνουν ότι εκτιμούν ειλικρινά το προϊόν ή την υπηρεσία που προωθούν, μπορούν να οικοδομήσουν πιο ουσιαστικές σχέσεις, κάτι που μελλοντικά μεταφράζεται σε πωλήσεις.

Όσο περνάνε τα χρόνια, οι καταναλωτές γίνονται εξυπνότεροι, είναι πολύ πιο ενημερωμένοι, πραγματοποιώντας πολύ πιο συγκεκριμένες και συνετές αγορές. Εάν οι διαφημιστές θέλουν να ενισχύσουν την απήχησή τους, τότε θα πρέπει να προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους με βάση τις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.