22 Δεκ 2024
READING

Μπορεί η νέα διαφήμιση της Coca-Cola να ενισχύσει την ανακύκλωση πλαστικού;

4 MIN READ

Μπορεί η νέα διαφήμιση της Coca-Cola να ενισχύσει την ανακύκλωση πλαστικού;

Μπορεί η νέα διαφήμιση της Coca-Cola να ενισχύσει την ανακύκλωση πλαστικού;

Ενόψει της παγκόσμιας Ημέρας της Γης, που τιμάται στις 22 Απριλίου, η Coca-Cola λάνσαρε ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων, με πρωταγωνιστή τον δημοφιλή παρουσιαστή στις ΗΠΑ, Bill Nye, γνωστό και ως «Science Guy», να εξηγεί με ωραίο εκλαϊκευμένο τρόπο πώς λειτουργεί η ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών.

Πρόκειται για μια πολύ προσεγμένη παραγωγή, με την υπογραφή της εταιρείας που έχει δημιουργήσει κινηματογραφικές επιτυχίες όπως «Ο Απίθανος Κύριος Φοξ» και το «Corpse Bride», και η γνώριμη φωνή του Bill Nye κρατά τον θεατή στην οθόνη του εύκολα, για τα τρία λεπτά που διαρκεί.

Στόχος της Coca-Cola είναι να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να ανακυκλώνουν τα πλαστικά μπουκάλια των αναψυκτικών που πίνουν, χρησιμοποιώντας μάλιστα το σύνθημα «συγκεντρώνουμε ένα μπουκάλι για καθένα που πουλάμε».

Ωστόσο, όπως παρατηρούν ειδικοί, όλα αυτά θα ήταν πολύ ωραία – εξάλλου, απολύτως σωστά τα περιγράφει το μικρό φιλμάκι -, αν η Coca-Cola δεν ήταν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο μεγαλύτερος ρυπαντής πλαστικού στον κόσμο αλλά και αν οι δομές για τη συγκέντρωση και την ανακύκλωση του πλαστικού διεθνώς δεν ήταν τόσο αναποτελεσματικές.

Διαβάστε ακόμα: Coca-Cola, PepsiCo, Unilever, Ikea και άλλα 60 brands ζητούν συμφωνία για μείωση του πλαστικού

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, μόνο ένα 10% του πλαστικού που υπάρχει πάνω στη γη έχει κάποτε ανακυκλωθεί, ενώ τα δεδομένα για τη μεγάλη αγορά των ΗΠΑ δείχνουν ότι το 59% των Αμερικανών έχουν πρόσβαση σε κάδους ανακύκλωσης πλαστικού, αλλά μόνο το 27% του πλαστικού τελικά φτάνει στη διαδικασία της ανακύκλωσης. Τελικά, εξαιτίας της κακής υποδομής, το μεγαλύτερο μέρος του πλαστικού που χρησιμοποιούμε καταλήγει στις χωματερές ή, ακόμα χειρότερα, ρύπανση πλαστικού στη φύση. Το μέγεθος του προβλήματος και το ότι δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ανέδειξαν ακόμα περισσότερο πρόσφατες έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν πριν λίγες μέρες, κατά τις οποίες οι επιστήμονες ανακάλυψαν μικροπλαστικά στο ανθώπινο αίμα και στους ανθρώπινους πνεύμονες.

Όσον αφορά την Coca-Cola, αυτή αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στη ρύπανση πλαστικού για τέταρτη χρονιά, από την περιβαλλοντική οργάνωση Break Free From Plastic. Βέβαια, η πρωτιά αυτή κατακτάται όχι μόνο επειδή τα περισσότερα προϊόντα της φιλοξενούνται σε συσκευασίες πλαστικού, αλλά επειδή πρόκειται για μια εταιρεία με τεράστια μεγέθη. Η Coca-Cola χρησιμοποιεί περίπου 15 εκατομμύρια τόνους παρθένου πλαστικού κάθε χρόνο και έχει θέσει ως στόχο αυτό να γίνει 12 εκατομμύρια, μέχρι το 2025, ενώ συνολικά θέλει να καταφέρει, μέχρι το 2030, το 50% των πλαστικών συσκευασιών της να είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο πλαστικό.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Coca-Cola ξανάφερε ανάπτυξη στα ανθρακούχα αναψυκτικά της

Ωστόσο, ακόμα και αν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, είναι πολύ πιθανό ότι η συνολική παραγωγή πλαστικών συσκευασιών, από παρθένο ή ανακυκλωμένο πλαστικό, θα αυξηθεί, αφού δεν υπάρχει κάποια δέσμευση για συνολική μείωση του πλαστικού, ενώ παράλληλα το brand αναπτύσσεται, γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνεται η παραγωγή του και άρα οι πλαστικές συσκευασίες. Το 2021, οι καθαρές πωλήσεις της Coca-Cola αυξήθηκαν κατά 10%.

Γι’ αυτό και εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων ουσιαστικά ειρωνεύονται ξεκάθαρα εταιρείες όπως την Coca-Cola, εξηγώντας ότι, μιλώντας για ανακύκλωση, ουσιαστικά παραπλανούν τον καταναλωτή να πιστέψει ότι αυτή η προσέγγιση – που ούτως ή άλλως δε συμβαίνει στον βαθμό που πρέπει – μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Το θέμα είναι, λένε, να μειωθεί εντελώς η χρήση του πλαστικού, να πάψει δηλαδή να παράγεται, γιατί, από τη στιγμή που δημιουργείται, αποκτά μια μόνιμη παρουσία πάνω στη γη, είτε ανακυκλωθεί είτε όχι. Εξάλλου, διευκρινίζουν, είναι φθηνότερο να παραχθεί νέο, παρθένο πλαστικό, από το να ανακυκλωθεί το ήδη υπάρχον.

Γι’ αυτό οι εταιρείες καλούνται απλώς να πάψουν να χρησιμοποιούν πλαστικό και να στραφούν σε μη τοξικά, επαναγεμιζόμενα συστήματα. Όσο και αν δίνουν έμφαση στην ανακύκλωση brands όπως η Coca-Cola και η PepsiCo, οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ λένε ότι μέχρι το 2040 η παραγωγή πλαστικού θα διπλασιαστεί.

Παρόλ’ αυτά, οι ειδικοί παραδέχονται ότι αυτή η μικρή ταινία του κολοσσού αναλύει ορθά τον τρόπο που λειτουργεί η ανακύκλωση. Απλώς, αποπροσανατολίζει από το πραγματικό πρόβλημα.

https://www.youtube.com/watch?v=1HRadzzvQNY

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.