Πώς το marketing και η διαφήμιση επηρεάζουν το metaverse

Τον τελευταίο καιρό, το εικονικό περιβάλλον metaverse είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο θέμα στην αγορά, σε συνδυασμό με το εκρηκτικό ενδιαφέρον που υπάρχει σχετικά με την αξία των NFTs. Πολύ σύντομα οι δυνατότητες της εικονικής πραγματικότητας θα ενταχθούν στη καθημερινότητα των ανθρώπων.

Ο όρος Metaverse αναφέρεται σε μια ποικιλία από virtual κοινόχρηστους χώρους και εξοπλισμό, στα οποία οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσω του διαδικτύου, μερικές φορές χρησιμοποιώντας συσκευές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Σε αυτούς τους χώρους, οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να αγοράζουν εικονικά αγαθά.

Διαβάστε επίσης: Οι καινοτομίες της Meta που δίνουν μια εικόνα για το metaverse

Οι εικονικοί χώροι που σταδιακά θα αρχίσουν να διαμορφώνουν το metaverse γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και παίρνουν μεγάλη ώθηση από εταιρείες όπως το Facebook, η Microsoft, το Google, η Apple και άλλους τεχνολογικούς γίγαντες που εμπλέκονται σε αυτό. Καθώς συμβαίνει αυτό, οι διαφημιστές και οι εταιρείες επιδιώκουν όπως είναι φυσικό να επωφεληθούν, είτε αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι εξερευνούν εικονικούς κόσμους, είτε συμμετέχουν σε παιχνίδια ή αγοράζουν NFTs χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση.

Έτσι, τα brands λανσάρουν NFTs, αγοράζουν virtual χώρους, δημιουργούν ψηφιακούς κόσμους και προϊόντα για τους fans τους – ή μάλλον, για τα avatars των fans τους. Κατά τη διάρκεια του 2021, οι μάρκες ξεκίνησαν διάφορες πρωτοβουλίες για να διεκδικήσουν τη θέση τους στο metaverse, λανσάροντας NFTs, προβαίνοντας σε συμβόλαια και πρωτότυπες συνεργασίες και δημιουργώντας εμπειρίες metaverse και Web3.

Διαβάστε επίσης: Το influencer marketing στο metaverse

Όπως είναι φυσικό, και το marketing επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τόσο τον τρόπο που κινούνται τα brands στο metaverse, όσο και το ίδιο το metaverse. Καθώς εδώ κάθε μάρκα μπορεί να χτίσει τον δικό της κόσμο, πρέπει οι marketers να αρχίσουν να σκέφτονται με ανάλογους virtual όρους, για να παραμείνουν επίκαιροι και δελεαστικοί στους πελάτες τους. Τα μεγάλα brands πολυτελείας, εν τω μεταξύ, έχουν ήδη αρχίσει να πωλούν με επιτυχία τα ψηφιακά τους προϊόντα στο metaverse, είτε μέσα από συνεργασίες με δημοφιλή παιχνίδια είτε με το λανσάρισμα NFTs, που διευρύνουν και την έννοια του exclusivity που θέλουν  να διατηρήσουν. Παράλληλα, δημιουργούν χώρους για να αλληλεπιδρούν με το κοινό τους, ενισχύοντας το brand awareness και χτίζοντας μια πιο στενή σχέση μαζί του – που είναι και το ζητούμενο για κάθε brand.

Διαβάστε επίσης: Ο ρόλος του metaverse στο ψηφιακό marketing σε συνδυασμό με την προστασία της ιδιωτικότητας

Όμως, με τις νέες ευκαιρίες έρχονται και νέες προκλήσεις. Κάποιες από αυτές τις νέες προκλήσεις είναι το υψηλό ποσοστό απρόβλεπτης συμπεριφοράς από το κοινό, η έλλειψη συστηματοποίησης αλλά και ο κίνδυνος της έλλειψης αυθεντικότητας. Οι μάρκες θα χρειαστεί να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους στο ψηφιακό marketing αν θέλουν να επιτύχουν στη νεότερη έκδοση του διαδικτύου. Επιπλέον, είναι κομβικό για αυτές να κρίνουν με ποιους τεχνολογικούς και διαφημιστικούς συνεργάτες θα συνεργαστούν και σε ποιους καταναλωτές θα δώσουν προτεραιότητα, αν θέλουν να είναι αποδοτικές οι ενέργειές τους. Πάντως, καθώς πρόκεται για ένα πεδίο στο οποίο λίγο πολύ τα brands προχωρούν αναγνωριστικά, φαίνεται ότι οι συνεργασίες με εταιρείες που διαθέτουν περισσότερη τεχνογνωσία είναι μια ασφαλής και λογική λύση για τη συγκρότηση συγκεκριμένων στρατηγικών στον ψηφιακό χώρο. Νέοι εξειδικευμένοι επαγγελματίες, περισσότερη δημιουργικότητα, ανάληψη ρίσκων, είναι στοιχεία που προς το παρον δοκιμάζονται.

Το ενδιαφέρον για το metaverse θα οδηγήσει και φέτος στη σύναψη συμφωνιών. Ο θόρυβος γύρω από αυτό έχει κάνει τους επενδυτές να εξετάζουν εταιρείες που βοηθούν τους marketers να κατακτήσουν την εικονική πραγματικότητα. Αλλά το ζητούμενο δεν είναι πλέον μόνο πώς τα brands θα βρουν τον ιδανικό για αυτά τρόπο να έρθουν σε επαφή με το κοινό τους στον νέο, virtual χώρο· είναι και πώς σταδιακά τα brands και οι διαφημιστές θα φροντίσουν αυτός ο χώρος που τώρα διαμορφώνεται να μείνει ασφαλής, προσιτός, γοητευτικός, τόσο για τα ίδια όσο και για τους καταναλωτές.