25 Νοέ 2024
READING

Η κάθετη γεωργία προσελκύει επενδύσεις και αναπτύσσεται δυναμικά

4 MIN READ

Η κάθετη γεωργία προσελκύει επενδύσεις και αναπτύσσεται δυναμικά

Η κάθετη γεωργία προσελκύει επενδύσεις και αναπτύσσεται δυναμικά

Καθώς οι καταναλωτικές και διατροφικές συνήθειες αλλάζουν, με την έμφαση να δίνεται σε έναν συνολικά πιο υγιεινό τρόπο ζωής, και με τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας να επιμένουν, αναπτύσσεται με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό η πρακτική της κάθετης γεωργίας ή αλλιώς της γεωργίας ελεγχόμενου περιβάλλοντος.

Πρόκειται για φάρμες που αναπτύσσονται κατακόρυφα, μέσα σε κλειστούς χώρους που μοιάζουν με τεράστιες αποθήκες, με ύψος που φτάνει τα 9 με 10 μέτρα, όπου καλλιεργούνται συνήθως φυλλώδη λαχανικά, κηπευτικά και βότανα, με τη χρήση LED φωτισµού.

Η ανάπτυξη του κλάδου είναι αλματώδης: αναμένεται ότι παγκοσμίως, η αγορά της κάθετης γεωργίας θα φτάσει σε αξία τα 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια, μέχρι το 2026, από τα 3,1 δισεκατομμύρια που ήταν το 2021. Νέες startups κάθετης γεωργίας τραβούν το ενδιαφέρον των επενδυτών, συγχωνεύσεις και εξαγορές λαμβάνουν χώρα στον χώρο ενισχύοντας την ανάπτυξή του και κλιμακώνοντας την παραγωγή λαχανικών που πραγματοποιείται με αυτήν τη μέθοδο.

Πρόκεiται για μια πρακτική που είναι παρούσα από τη δεκαετία του 1970, την οποία έκανε ευρύτερα γνωστή ο Dickson Despommier, ένας καθηγητής περιβαλλοντικών σπουδών υγείας από το πανεπιστήμιο Columbia. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, χάρη στην πτώση τωn τιμών του φωτισμού LED που είναι απαραίτητος για την παραγωγή. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2008 μέχρι το 2015, οι τιμές των LED μειώθηκαν κατά περίπου 94%, ενώ η ανάπτυξη της κάθετης γεωργίας, όπως είναι λογικό, οδηγεί σε ταχεία ανάπτυξη και τον κλάδο του φωτισμού που σχεδιάζει και καλύπτει τις ανάγκες αυτών των εγκαταστάσεων.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι προφανή: η κατανάλωση νερού είναι μέχρι και 90% μικρότερη, καθώς οι ανάγκες των φυτών μπορούν να καλυφθούν με απόλυτη ακρίβεια, δεν απαιτούνται επεμβάσεις φυτοπροστασίας, ενώ οι καλλιέργειες δεν επηρεάζονται από τις συνθήκες του περιβάλλοντος· για την ακρίβεια, είναι τελείως αποκομμένες από αυτό, εξού και τέτοιες κάθετες «φάρμες» μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε, αρκεί να υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος σε ύψος. Σημαντικό θεωρείται ακόμα οι εγκαταστάσεις να βρίσκονται κοντά σε δρόμους και μεγάλα αστικά κέντρα, ώστε να μειώνονται τα κόστη μεταφοράς. Έτσι, μπορεί να γίνει λόγος για πραγματική τοπική παραγωγή, που φέρνει τα τρόφιμα κοντά στον καταναλωτή και τον έμπορο.

Απαιτείται ακόμα προσωπικό εξοικειωμένο με τις σύγχρονες τεχνολογίες, δεδομένου ότι αυτές οι καλλιέργειες προσφέρουν ένα εξαιρετικά πρόσφορο έδαφος για την εφαρμογή μηχανικών λύσεων και τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Διαβάστε ακόμα: Οι επιχειρήσεις κάθετης αγροτικής καλλιέργειας έχουν παγκόσμιες φιλοδοξίες 

Ωστόσο, ο κάθε καλλιεργητής αναπτύσσει την καλλιέργειά του με τον δικό του τρόπο και έτσι δεν υπάρχουν ακριβείς λεπτομέρειες για το πώς μια τέτοια startup μπορεί να οργανώνει και να λειτουργεί την κάθετη φάρμα της. Όπως αναφέρουν οι New York Times, οι εταιρείες προστατεύουν την πνευματική ιδιοκτησία που ουσιαστικά αποτελεί ο σχεδιασμός και τα συστήματά τους.

Αν και οι πιο συνηθισμένες καλλιέργειες είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως τα μαρούλια και κάποια βότανα, γινονται δοκιμές και για διαφορετικές καλλιέργειες, όπως οι φράουλες και άλλα φρούτα.

Ωστόσο, ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει ακόμα το υψηλό κόστος της ενέργειας που απαιτείται και τους τεχνολογικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην κλιμάκωση της παραγωγής. Συνήθως το κόστος αυτό φτάνει στον καταναλωτή, που τελικά αγοράζει μέχρι και πέντε φορές ακριβότερα λαχανικά.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η κάθετη γεωργία εμπλουτίζει τη βιομηχανία αρωμάτων

Οι επιστήμονες έχουν κάποιους ενδοιασμούς σχετικά με το πόσο πολύ μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα η παραγωγή με κατακόρυφες καλλιέργειες, όσο πολλά χρήματα και αν φαίνεται να εισρέουν αυτήν τη στιγμή στον κλάδο. Για παράδειγμα, η καλλιέργεια ντομάτας απαιτεί 60% περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα από το μαρούλι, κάτι που επιβαρύνει τη βιωσιμότητα. Αλλά και αυτό που μπορεί να προσφέρει ο φωτισμός LED αγγίζει σχεδόν το μάξιμουμ, ενώ η τιμή του δεν προβλέπεται να πέσει περαιτέρω σημαντικά, λένε, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής τελικά να παραμείνει υψηλό.

Προς το παρόν πρόκειται για έναν πολύ δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο, το πλεονέκτημα του οποίου φαίνεται ότι είναι ο απόλυτος έλεγχος. Επενδύσεις και κρατικές ενισχύσεις μπορούν να είναι αποδοτικές, η παραγωγή καθορισμένη, ο εφοδιασμός της αγοράς άμεσος και γρήγορος και η διαπραγμάτευση με τους λιανοπωλητές πιο απλή. Μένει να φανεί αν το κόστος κάποτε θα εξισορροπηθεί και πόσο μπορεί να κλιμακωθεί τελικά πραγματικά η παραγωγή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.