Η Unilever πρόκειται να δημοσιεύει ετήσιες εκθέσεις, οι οποίες θα αναφέρονται στην διατροφική αξία του χαρτοφυλακίου των προϊόντων της με βάση διάφορους διατροφικούς δείκτες που έχουν εγκριθεί από αρμόδιους φορείς καθώς και τα εσωτερικά Υψηλά Διατροφικά Πρότυπα που έχει θέσει η ίδια η εταιρεία. Η πρώτη έκθεση θα δημοσιευθεί τον Οκτώβριο.
Την ίδια στιγμή η εταιρεία έχει ήδη θέσει ορισμένους διατροφικούς στόχουςγια το άμεσο μέλλον. Συγκεκριμένα, τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια οι ετήσιες πωλήσεις της σε προϊόντα φυτικής προέλευσης θα πρέπει να αντιστοιχούν σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακόμη, για το 85% των προϊόντων της, η Unilever θα περιορίσει την πρόσληψη αλατιού στα 5 γραμμάρια ημερησίως ή και λιγότερο, ενώ μέχρι το 2025 το 95% των συσκευασμένων παγωτών της δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 22 γραμμάρια περιεκτικότητας σε ζάχαρη καθώς και τις 250 θερμίδες ανά μερίδα.
Η Unilever υποστηρίζει ότι είναι η πρώτη εταιρεία τροφίμων παγκοσμίου βεληνεκούς, η οποία δεσμεύεται τόσο αυστηρά, όσον αφορά τους διατροφικούς στόχους που αφορούν τα προϊόντα της. Είναι μεγίστης σημασίας πλέον για τις εταιρείες η διαφάνεια όσον αφορά την διατροφική αξία των προϊόντων, καθώς μπορεί να έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο και στην δημόσια υγεία.
Την τελευταία περίπου δεκαετία, αρκετές εταιρείες συσκευασμένων τροφίμων έχουν θέσει ορισμένους στόχους, οι οποίοι σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, όπως είναι η μείωση των εκπομπών άνθρακα αλλά και η βελτίωση των συσκευασιών. Παρόλα αυτά οι συγκεκριμένοι στόχοι υστερούν σε ένα σημαντικό σημείο: Πόσο υγιεινά είναι στην πραγματικότητα τα συγκεκριμένα προϊόντα; Γιατί μπορεί οι καταναλωτές να μπορούν να δουν βασικές πληροφορίες της διατροφικής αξίας των τροφίμων στις συσκευασίες, αυτό που όμως δεν είναι πάντα ξεκάθαρο είναι εάν το εκάστοτε προϊόν ταιριάζει στο μοτίβο της υγιεινής διατροφής του καταναλωτή.
Για να μπορέσει μια διαφορετική, πιο αναλυτική προσέγγιση να γίνει πραγματικότητα, η Unilever συνεργάζεται με τον φιλανθρωπικό οργανισμό ShareAction, ο οποίος προσπαθεί να πιέσει τις εταιρείες να υιοθετήσουν υπεύθυνες πολιτικές, αλλά και με την ένωση Healthy Markets, η οποία συνεργάζεται με επενδυτές βοηθώντας τις εταιρείες να επιτύχουν τους στόχους τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδυτές της ShareAction είχαν ζητήσει από τη Unilever να εισαγάγει ένα ψήφισμα σχετικά με τη διατροφική αξία των προϊόντων στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας, το οποίο όμως απορρίφθηκε.
Αναλυτικότερα η Unilever δεσμεύτηκε να ακολουθήσει τουλάχιστον έξι από τα μοντέλα προφίλ θρεπτικών στοιχείων (Nutrient Profile Models), τα οποία έχουν εγκριθεί από τη βρετανική κυβέρνηση. Παραδείγματος χάρη ένα από αυτά έχει να κάνει με την απόφαση του που απαγορεύει τις προωθητικές εκπτωτικές ενέργειες σε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη.
Διαβάστε επίσης: Unilever | Ο σκοπός της εταιρείας και η απήχηση που έχει
Η Unilever κατέχει ήδη μία αρκετά καλή θέση όσον αφορά τη βελτίωση των προϊόντων της σε επίπεδο υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία του παγκόσμιου δείκτη (Access to Nutrition Initiative’s 2021 Global Index), βρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των εταιρειών όσον αφορά την πολιτική, τις δεσμεύσεις και τις πρακτικές σχετικά με την υγιεινή διατροφή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης.
Μετά την ανακοίνωσή της να καταγράφει σε ετήσιες αναφορές την διατροφική αξία των προϊόντων της, η εταιρεία παρότρυνε κι άλλες εταιρείες CPG να μη μείνουν απλά στα λόγια και να αξιολογήσουν τα προϊόντα τους σύμφωνα με τα πρότυπα που ορίζονται από τους επίσημους κυβερνητικούς φορείς. Διάφορα αποτελέσματα ερευνών αποδεικνύουν ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, αυξάνοντας μάλιστα και τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Τέτοιου είδους ετήσιες εκθέσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε να δείξουν ότι οι εταιρείες τροφίμων ανησυχούν για την υγεία των καταναλωτών, δημιουργώντας μία σχέση εμπιστοσύνης.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.