21 Δεκ 2024
READING

H Uber θέλει να γίνει ένα ταξιδιωτικό super app

4 MIN READ

H Uber θέλει να γίνει ένα ταξιδιωτικό super app

H Uber θέλει να γίνει ένα ταξιδιωτικό super app

H Uber ανακοίνωσε τα σχέδιά της να εμπλουτίσει τις υπηρεσίες που προσφέρει μέσα από την εφαρμογή της, με μια σειρά επιλογών για κρατήσεις σε δρομολόγια τρένων, πτήσεις και ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

Η αμερικανική εταιρεία φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ένα ταξιδιωτικό super-app, ένα «one-stop-shop» για όσα χρειάζεται η οργάνωση ενός ταξιδιού, όπως ανέφερεται σε ανακοίνωσή της. Η αρχή θα γίνει σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές της Uber εκτός των ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αργότερα, και ανάλογα με την υποδοχή από το κοινό, πιθανότατα οι υπηρεσίες αυτές να λανσαριστούν και σε άλλες χώρες. Μάλιστα, οι χρήστες θα μπορούν να κλείνουν εισιτήρια και για το τρένο Eurostar, που συνδέει το Λονδίνο με το Παρίσι. Στο μέλλον, στόχος είναι να ενσωματωθεί και η δυνατότητα κράτησης σε ξενοδοχεία, ώστε τελικά η εφαρμογή να προσφέρει μια door-to-door υπηρεσία, καλύπτοντας τις ανάγκες ενός ταξιδιώτη από τη στιγμή που βγαίνει από το σπίτι του, μέχρι τη στιγμή που φτάνει στο κατάλυμα του προορισμού του.

Βέβαια, αυτές οι δυνατότητες θα προσφέρονται μέσω τρίτων, που θα ενσωματώνουν τις υπηρεσίες τους στην εφαρμογή της Uber, η οποία και θα αποκομίζει προμήθεια για τις κρατήσεις που θα γίνονται μέσα από αυτήν. Εξάλλου, αυτό το μοντέλο το έχει ήδη εφαρμόσει, με τη συνεργασία με μια εταιρεία  ενοικίασης ελικοπτέρων στη Νέα Υόρκη, αλλά και με μια εταιρεία που πραγματοποιεί διαδρομές στον ποταμό Τάμεση στο Λονδίνο. Πιο πρόσφατα, και συγκεκριμένα μόλις τον περασμένο μήνα, αίσθηση προκάλεσε η κίνηση να εντάξει στην πλατφόρμα της και τα κίτρινα ταξί της Νέας Υόρκης, για να ενισχύσει τις υπηρεσίες της, σε μια απόφαση που σχολιάστηκε, καθώς ο κλάδος των ταξί ποτέ δε συμπαθούσε την Uber – όπως εξάλλου αποδεικνύει και το παρελθόν στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου το 2018 οι οδηγοί των ταξί επιτίθονταν στους οδηγούς  της Uber.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Uber προσπαθεί να γίνει one stop shop εμπειριών

Αναλυτές σχολιάζουν ότι η εταιρεία του Σαν Φρανσίσκο θέλει να διαφοροποιήσει και να εμπλουτίσει τις υπηρεσίες που προσφέρει, ώστε να ενισχύσει μακροπρόθεσμα την κερδοφορία της, έπειτα και από το πλήγμα της πανδημίας. Ωστόσο, λένε, η φιλοδοξία της να κατακτήσει έναν καθοριστικό ρόλο στην ταξιδιωτική βιομηχανία δεν είναι τόσο απλή, καθώς ήδη υπάρχει αρκετός ανταγωνισμός, η δραστηριοποίηση σε όλες αυτές τις υπηρεσίες είναι σημαντική και βρίσκεται στα χέρια καθιερωμένων brands. To Google Travel, που περιλαμβάνει στην ομπρέλα του εκτός από το Google Flights και το Google Maps, αποτελεί επίσης ένα χρήσιμο εργαλείο για την οργάνωση ενός ταξιδιού, ενώ και η Airbnb έχει ανάλογες φιλοδοξίες να επεκτείνει τη δράση της και να αποκτήσει και αυτή τον τίτλο της «σούπερ εφαρμογής», εντάσσοντας, όπως έχει ανακοινώσει, boutique hotels στην πλατφόρμα των καταλυμάτων της, αλλά και λανσάροντας εργαλεία για τη συνολική οργάνωση ενός ταξιδιού.

Tο λανσάρισμα αυτό έρχεται σε μια εποχή που οι «super-apps» έχουν κάνει ως τάση την εμφάνισή τους, κατά βάση στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ασίας, και μάλιστα ακριβώς στην αγορά των ταξιδιών. Έχουν ακόμα αρχίσει να εμφανίζονται και εφαρμογές, όπως η ινδική Tata, στις οποίες ο χρήστης μπορεί να βρει από ρούχα μέχρι αεροπορικά εισιτήρια. Στην Ευρώπη, σημαντική θέση ως «super-app» κατέχει η εσθονική Bolt, με επιλογές delivery, μικροκινητικότητας και κοινής χρήσης αυτοκινήτων.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα επαγγελματικά ταξίδια μάλλον δεν πρόκειται να ανακάμψουν

Φαίνεται ότι αυτή η τάση βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην καταναλωτική συμπεριφορά των νέων χρηστών, που πραγματοποιούν μεγάλο μέρος των καθημερινών τους δραστηριοτήτων μέσα από εφαρμογές στο κινητό τους – από την κοινωνική τους δικτύωση στις δημοφιλείς πλατφόρμες των social media μέχρι τις αγορές και τις πληρωμές τους. Ουσιαστικά, οι νέοι καταναλωτές περνούν τον χρόνο τους σε μεγάλο βαθμό μέσα σε περιβάλλοντα εφαρμογών, γι’ αυτό και είναι σημαντικό εταιρείες που θέλουν να τους προσεγγίσουν με τις υπηρεσίες τους να κινηθούν προς αυτόν τον χώρο, να πάνε ουσιαστικά εκεί που εκείνοι βρίσκονται.

Το να μπορεί ο καταναλωτής να διεκπεραιώνει όλα όσα χρειάζεται απρόσκοπτα, σε ένα και μόνο περιβάλλον, χωρίς να ανοίγει παράθυρα και tabs και περιηγούμενος από τον έναν ιστότοπο στον άλλο, είναι το value που μπορούν να του προσφέρουν τα «super-apps» – σαν αυτό που φιλοδοξεί να γίνει η Uber.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.