25 Απρ 2024
READING

Νίκος Σταθόπουλος: Ο Έλληνας γκουρού των επενδύσεων πίσω από το fund των 40 δις

4 MIN READ

Νίκος Σταθόπουλος: Ο Έλληνας γκουρού των επενδύσεων πίσω από το fund των 40 δις

Νίκος Σταθόπουλος: Ο Έλληνας γκουρού των επενδύσεων πίσω από το fund των 40 δις

Όταν ένας επενδυτής διαχειρίζεται περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία, το λιγότερο που μπορεί κανείς να υποθέσει για εκείνον είναι ότι έχει χρησιμοποιήσει κάθε υφιστάμενο μέσο για να τα αποκτήσει.

Όμως ο Νίκος Σταθόπουλος, ο Έλληνας επενδυτής και μέτοχος της BC Partners, του fund που ειδικεύεται στον τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων με 40 δισ. ευρώ περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, ήταν απολύτως ξεκάθαρος, μιλώντας από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Αυτό που ο ίδιος είπε μεταξύ άλλων πολλών ήταν ότι οι επενδύσεις έχουν οπωσδήποτε κερδοσκοπικό προορισμό, καθότι οι επενδυτικές εταιρείες δεν αναλώνονται αποκλειστικά σε φιλανθρωπίες.

Ωστόσο αυτό που έχει σημασία κατά τον ίδιο, είναι να μη γυρίσει ποτέ κανείς να πει ότι ένα fund απέλυσε, έκλεισε εργοστάσιο και άλλαξε στην πορεία την αρχική φιλοσοφία μίας επιχείρησης που απέκτησε. Πεποίθησή του είναι πως μπορεί ένα fund να έχει ως βασικό αντικείμενο λειτουργίας και δραστηριότητάς του το κέρδος, ωστόσο δεν παύει να υποστηρίζει ότι το σημαντικότερο είναι η επιχειρηματική ηθική και ο τρόπος που κινείται κανείς για να πετύχει τον στόχο του.

Βαρύτητα στον τρόπο διοίκησης παρά αμιγώς στα περιουσιακά στοιχεία

Aπόφοιτος της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και του Κολλεγίου Αθηνών, κάτοχος MBA από το Harvard Business School, αποδίδει μεγαλύτερη βαρύτητα στον τρόπο με τον οποίο θα διοικήσει μία εταιρεία που αποκτά, παρά αποκλειστικά και μόνο στα περιουσιακά στοιχεία της. Από τα γραφεία της BC Partners στη Μέριλμπον του Λονδίνου, σκανάρει την επόμενη κίνησή του, επιδιώκοντας την καλύτερη δυνατή τοποθέτηση για τα κεφάλαια της BC Partners.

Το παλμαρέ του Σταθόπουλου

Στις σημαντικότερες τοποθετήσεις που έχει εντάξει ο ίδιος στο προσωπικό του χαρτοφυλάκιο συγκαταλέγονται η τουρκική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, Migros, συμφωνία ύψους 3,25 δισ. δολαρίων το 2008, η Com Hem, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, η Gruppo Coin, η σημαντικότερη και μεγαλύτερη αλυσίδα ειδών ρουχισμού στην Ιταλία, αντί 1,4 δισ. δολαρίων το 2011, καθώς και η United Group (μέσω της οποίας απέκτησε Wind και Nova), έναντι ποσού 2,6 δισ. ευρώ την άνοιξη του 2019.

Διαβάστε ακόμα: Nova & Wind | To νέο όνομα, η κοινή εταιρεία και οι στρατηγικοί στόχοι

Ο συνέταιρος της BC Partners

O Σταθόπουλος παρουσιάζει μία ειδοποιό διαφορά σε σχέση με άλλα στελέχη που σχετίζονται με διεθνή επενδυτικά funds, δεδομένου ότι ο ίδιος είναι συνέταιρος της BC Partners. H παρουσία του στον τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων έχει μακρά πορεία στο χρόνο. Έγινε γνωστός και το όνομά του ακούστηκε για πρώτη φορά, στο μακρινό και πολυσήμαντο για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, ολυμπιακό έτος της Ελλάδας, το 2004. Ήταν τότε, όταν σε ηλικία 35 ετών ο ίδιος, ως partner της Apax Partners, συμμετείχε στην εξαγορά της TIM Hellas (μετέπειτα Wind Hellas). Το 2006, ως partner πλέον της BC Partners, είχε και πάλι ενεργό ρόλο στην εξαγορά ποσοστού πλειοψηφίας στην Hyatt Regency.

Οι κινήσεις που έγιναν στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα ο Νίκος Σταθόπουλος και η BC Partners έχουν ταυτιστεί με έναν μακρύ κατάλογο επενδυτικών κινήσεων τα τελευταία χρόνια, οι οποίες υπήρξαν ιδιαίτερα ηχηρές. Mία από αυτές, που έφερε και ένα σημαντικό κέρδος για το επενδυτικό fund, ήταν η απόκτηση της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen. To 2015, στην καρδιά της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η BC Partners αγόρασε το 80% της φαρμακοβιομηχανίας που ανήκε στα αδέλφια Βασίλη και Νέλλη Κάτσου, έναντι 475 εκατομμυρίων ευρώ. Έξι χρόνια αργότερα, πουλούσε της συμμετοχή της στη φαρμακοβιομηχανία, προς την εταιρεία ιδιωτικών αγορών, Partners Group, έναντι ποσού 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η αγορά των κατοικιδίων με ισχυρή προοπτική και η περίπτωση της Pet City

Μία ακόμα από τις κινήσεις που παρουσιάζει ισχυρή προοπτική, όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο Νίκος Σταθόπουλος, σχετίζεται με την πρόσφατη εξαγορά της εταιρείας εμπορίας ειδών για κατοικίδια, Pet City. Μία αγορά που, σύμφωνα με τον διεθνούς βεληνεκούς και άκρως δραστήριο επενδυτή, παρουσιάζει και θα παρουσιάσει πολλές και σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες, και στον χώρο της οποίας θα γίνουμε μάρτυρες εξελίξεων κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. H Pet City περιήλθε στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της BC Partners τον Νοέμβριο του 2021, μετά από 33 χρόνια οικογενειακής επιχειρηματικής διαδρομής για την εταιρεία που ίδρυσε ο Μαντζουράνης Μαντζουρανάκης.

Εκτός των άλλων, ο τομέας των τηλεπικοινωνιών είναι αυτός που αποτελεί μέρος της βασικής επενδυτικής στρατηγικής της BC Partners, η οποία απέκτησε στη χώρα μας τις Wind και Nova μέσω της United Group.

Επενδύσεις σε εταιρείες συνολικής αξίας πάνω από 161 δισεκατ. ευρώ

Η BC Partners, που ιδρύθηκε το 1986, διαδραμάτισε ενεργό ρόλο για τρεις δεκαετίες στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς εξαγορών. Σήμερα, ανώτερα στελέχη από τα γραφεία της BC Partners στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη συγκροτούν μία ενιαία ομάδα που εξυπηρετεί πολλές αγορές. Από την ίδρυσή της, η BC Partners έχει ολοκληρώσει 124 επενδύσεις ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου σε εταιρείες συνολικής εταιρικής αξίας άνω των 161 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.