26 Απρ 2024
READING

H Nike και άλλα brands αναζητούν εναλλακτικά υλικά για τo πλαστικό των συσκευασιών

3 MIN READ

H Nike και άλλα brands αναζητούν εναλλακτικά υλικά για τo πλαστικό των συσκευασιών

H Nike και άλλα brands αναζητούν εναλλακτικά υλικά για τo πλαστικό των συσκευασιών

Το ζήτημα της ρύπανσης του πλανήτη εξαιτίας του τεράστιου όγκου πλαστικών απασχολεί σοβαρά τις επιχειρήσεις, καθώς είναι υπεύθυνες για ένα μεγάλο μέρος της ρύπανσης από πλαστικό, λόγω των υλικών συσκευασίας. Εταιρείες όπως η Nike και ο γίγαντας συσκευασίας τροφίμων Imperial Dade, πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν τη δοκιμή νέων υλικών για την δημιουργία συσκευασιών με λεπτή μεμβράνη, τα οποία θα μπορούσαν τελικά να μειώσουν τις τεράστιες ποσότητες πλαστικού που καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο.

Τα μικροπλαστικά στα οποία καταλήγει το πλαστικό καθώς αποσυντίθεται, όχι μόνο επιβαρύνουν το περιβάλλον αλλά πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι μπορούν να ανιχνευτούν στο αίμα του ανθρώπινου οργανισμού και, όπως βρέθηκε, ακόμα και στους ανθρώπινους πνεύμονες. Μεγάλες εταιρείες παγκοσμίου βεληνεκούς έχουν κινητοποιηθεί, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των τεράστιων ποσοτήτων πλαστικού στο περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης: Η Coca-Cola υπόσχεται μέχρι το 2030 να κάνει το 25% των συσκευασιών της επαναχρησιμοποιούμενες

Σε συνεργασία με τη Lonely Whale, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που στοχεύει στην εξάλειψη των πλαστικών απορριμμάτων από τους ωκεανούς, διεξήχθη ένας διαγωνισμός μέσω του οποίου παγκόσμιες startup επιχειρήσεις που παράγουν σακούλες και ταινίες χρησιμοποιώντας υποκατάστατα πλαστικού όπως φύκια και φυτικές πρωτεΐνες, διαγωνίζονται για να κερδίσουν ένα βραβείο αξίας 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν την καινοτόμα λύση τους. Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από δώδεκα άτομα, συμπεριλαμβανομένων του Αμερικανού σχεδιαστή και σκηνοθέτη Tom Ford, του ηθοποιού Don Cheadle καθώς και των Morgan Stanley, Audrey Choi.

Η Nike, η οποία είναι χορηγός του διαγωνισμού, μαζί με δώδεκα ακόμη εταιρείες, όπως οι Imperial Dade, HP και HermanMiller, θα τεστάρουν τα συγκεκριμένα εναλλακτικά υλικά. Στο πλαίσιο των δοκιμών θα ελεγχθούν διεξοδικά η ποιότητα, η απόδοση, το κόστος καθώς και ο περιβαλλοντικός τους αντίκτυπος. Οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν στα ύδατα της Καραϊβικής καθώς και σε εργαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Ινστιτούτου Νέων Υλικών στο Πανεπιστήμιο της Georgia. Στόχος είναι να βρεθούν λύσεις υλικών που μπορούν να διασπαστούν χωρίς να αφήσουν βλαβερά υπολείμματα στο περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης: Η μείωση της χρήσης πλαστικού αποτελεί βασικό στόχο βιωσιμότητας για την PepsiCo

Αν και αρκετές εταιρείες προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα δρώντας μόνες τους, ειδικοί σημειώνουν ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικό εάν ολόκληρη η βιομηχανία συνεργατικά άλλαζε τα επιχειρηματικά της μοντέλα με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι λίγο πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Η εμπλοκή των μεγάλων εταιρειών στην προσπάθεια εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων, εκτός του ότι θεωρείται πλέον απαραίτητη, αποτελεί και απαίτηση του κοινού τους, ενός κοινού του οποίου η περιβαλλοντική συνείδηση ενσισχύθηκε μέσα στην πανδημία, όπως αποδεικνύουν τόσο έρευνες όσο και οι ίδιες οι καταναλωτικές επιλογές του. Τα brands οφείλουν να κινηθούν βιώσιμα τόσο για το περιβάλλον, όσο και για να συνδεθούν καλύτερα με τους πελάτες τους.  

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.