25 Απρ 2024
READING

O Elon Musk θέλει να φτιάξει ρομπότ αλλά οι επιστήμονες αντιδρούν

4 MIN READ

O Elon Musk θέλει να φτιάξει ρομπότ αλλά οι επιστήμονες αντιδρούν

O Elon Musk θέλει να φτιάξει ρομπότ αλλά οι επιστήμονες αντιδρούν

Ο CEO της Tesla και, πλέον πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, Elon Musk, εκτός από την κυριαρχία του στον κλάδο των EVs, έχει καταφέρει να επεκταθεί και σε άλλους τομείς. Τη δεδομένη στιγμή είναι ιδιοκτήτης τουλάχιστον τεσσάρων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των SpaceX, Neuralink και The Boring Company, έχοντας τεράστιες φιλοδοξίες.

Αλλά παρόλο που το νέο Giga-Factory της Tesla στο Βερολίνο μόλις εγκαινιάστηκε πανηγυρικά, και παρότι το βασικό θέμα συζήτησης που τον αφορά αυτήν τη στιγμή είναι το τι θα κάνει με το Twitter – του οποίου είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος, έχοντας αγοράσει το 9% περίπου των μετοχών του, μόλις αυτήν την εβδομάδα -, το ενδιαφέρον του τελευταία φαίνεται ότι επικεντρώνεται (και) στη βιομηχανία των ρομπότ.

Διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει με τη Tesla; Ανακλήσεις οχημάτων και προβλήματα λογισμικού

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Musk, στο πλαίσιο της παρουσίασης του project Optimus, παρουσίασε έναν άνθρωπο μεταμφιεσμένο σε ρομπότ, ανακοινώνοντας τη φιλοδοξία του να επεκταθεί σε έναν διαρκώς εξελισσόμενο κλάδο. Το επερχόμενο Tesla Bot, όπως ονομάστηκε, θα βασίζεται στα ίδια συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI), τα οποία εξοπλίζουν τα οχήματα της Tesla.

Μάλιστα σε μία πρόσφατη συζήτηση με τους επενδυτές σχετικά με τα κέρδη της Tesla, ο Musk υποστήριξε ότι η βιομηχανία των ρομπότ σε μερικά χρόνια από τώρα θα έχει καλύτερη προοπτική από τη βιομηχανία των αυτοκινήτων. Επιπλέον, ανέφερε ότι η πρώτη εφαρμογή του ανθρωποειδούς ρομπότ θα πραγματοποιούνταν σε εργοστάσιο της Tesla, έχοντας ως στόχο μελλοντικά να βοηθήσει την επίλυση του ζητήματος των ελλείψεων εργατικού δυναμικού.

Πριν μερικές μέρες, μέσω ενός post στο Twitter (πριν το αγοράσει), ο Musk ανέφερε ότι τα συστήματα AI της Tesla θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στον ευρύτερο κλάδο της επονομαζόμενης AGI (γενική τεχνητή νοημοσύνη). Οι μηχανές που δημιουργούνται με τεχνολογία AGI έχουν κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να μαθαίνουν και να κατανοούν εργασίες, οι οποίες ως επί το πλείστον εκτελούνται αυτήν τη στιγμή από ανθρώπους. Η επιστημονική κοινότητα όμως έχει εκφράσει τις αμφιβολίες της σχετικά με τη δυνατότητα εκπλήρωσης αυτής της φιλοδοξίας του Musk.

Όπως λένε κάποιοι χαρακτηριστικά, το ότι η Tesla κατέφερε να δημιουργήσει ένα υψηλής απόδοσης αυτόνομο όχημα, είναι παράλογο να θεωρείται ότι ισούται με τη λύση των ζητημάτων που θέτει η ανάπτυξη της AGI. Ακόμη και αν ένα όχημα που βασίζεται σε τέτοιες δυνατότητες κριθεί εξαιρετικά ικανό, δεν είναι σίγουρο ότι η προηγμένη λειτουργικότητά του θα μπορέσει να αντικαταστήσει την ανθρώπινη παρέμβαση. Εξάλλου, λένε, το ότι ο Musk αρέσκεται στις δύσκολες αποστολές, από μόνο του δεν αποδεικνύει τίποτα. Άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως το Google και το Facebook, έχουν στρατολογήσει από καιρό τους καλύτερους του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ώστε ο Elon Musk και η Tesla δε δικαιούνται να πιστεύουν ότι μπορούν να εξελίξουν το πεδίο. Πιο πιθανό είναι να φτιάξουν πρώτα βάσεις στον Άρη, παρά να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό ανθρωποειδές ρομπότ με AGI.

Διαβάστε επίσης: Ποιο είναι το 3o μέρος του Master Plan της Tesla;

Επιπλέον, είναι γεγονός ότι, στο παρελθόν, προσπάθειες δημιουργίας λειτουργικών ανθρωπόμορφων ρομπότ για διάθεση στην αγορά, απέτυχαν. Για παράδειγμα, τον Ιούνιο, ο ιαπωνικός όμιλος Softbank ανακοίνωσε ότι σταματά ακόμα και την παραγωγή του δημοφιλούς ανθρωποειδούς Pepper, και ότι θα ξεκινήσει ξανά μόνο όταν τα ρομπότ κριθούν απαραίτητα.

Εν ολίγοις, η δημιουργία ενός πλήρως λειτουργικού ανθρωποειδούς ρομπότ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτείται ακόμα πολλή έρευνα, ώστε η λειτουργικότητα και οι δυνατότητές του να μπορούν να αντικαταστήσουν το ανθρώπινο στοιχείο. Παραδείγματος χάρη, η διατήρηση του ρομπότ σε όρθια θέση και η πλήρης λειτουργικότητα των χεριών, με όλες τις κινήσεις τους συντονισμένες αρμονικά, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα ερευνητικά τμήματα των εταιρειών. Προς το παρόν, ένα ρομπότ με ρόδες εξακολουθεί να είναι καλύτερη λύση. Στην περίπτωση της Tesla, οι επιστήμονες λένε ότι τα αυτόνομα οχήματα της εταιρείας είναι μεν ρομπότ, αλλά στην απλούστερη μορφή τους, και το βήμα μέχρι τα ανθρωποειδή είναι τεράστιο.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι αυτό που κάνει περιζήτητη την Tesla στην Ελλάδα

Παρόλα αυτά ο Musk δεν πτοείται. Έχοντας καταφέρει να υλοποιήσει από αυτόνομα αυτοκίνητα μέχρι και ταξίδια στον Άρη, μέσω των πυραύλων της SpaceX, η βιομηχανία των ρομπότ φαίνεται να αποτελεί απλώς ένα ακόμη στοίχημα για τον ίδιο. Δεδομένου ότι η χρήση των ρομπότ στα εργοστάσια αυξάνεται ολοένα και περισσότερο σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι λογικό να τον ενδιαφέρει να έχει το προβάδισμα και σε αυτό το πεδίο. Κατά μέσο όσο χρησιμοποιούνται 126 ρομπότ ανά 10.000 εργαζόμενους στη βιομηχανία, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής (International Federation of Robotics).

Ένα είναι σίγουρο, ότι η έρευνα για τα ανθρωποειδή ρομπότ είναι αυτή που ανοίγει τον δρόμο προς τον κόσμο των AGI δυνατοτήτων, κάτι που ο Musk έχει αντιληφθεί καλά. Η νέα εστίαση του ιδιοκτήτη της Tesla στη βιομηχανία της ρομποτικής, βέβαια, μπορεί να απογοητεύσει ορισμένους πελάτες, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δε θα παρουσιάσει κανένα καινούριο μοντέλο αυτοκινήτου το 2022. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.