20 Απρ 2024
READING

To Google λάνσαρε εργαλείο Retail Search για να βελτιώσει την αναζήτηση στα eshops

4 MIN READ

To Google λάνσαρε εργαλείο Retail Search για να βελτιώσει την αναζήτηση στα eshops

To Google λάνσαρε εργαλείο Retail Search για να βελτιώσει την αναζήτηση στα eshops

Το Google διεξήγαγε μια έρευνα με τη Harris Poll, η οποία έδειξε ότι το 94% των καταναλωτών στις ΗΠΑ εγκαταλείπουν τη διαδικασία αγορών λόγω ανακριβών αποτελεσμάτων αναζήτησης. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι οι λιανοπωλητές χάνουν ετησίως 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις λόγω της εγκατάλειψης αναζήτησης στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Τι μισούν και τι αγαπούν οι πελάτες στο online shopping

Έτσι, για να βοηθήσει τους retailers να μη χάνουν πωλήσεις λόγω κακών αποτελεσμάτων αναζήτησης, η Google εισήγαγε ένα εργαλείο Retail Search, για να παρέχει στους πελάτες πιο ακριβή αποτελέσματα αναζήτησης όταν κάνουν online αγορές. Σήμερα, οι άνθρωποι αναμένουν από τις μηχανές αναζήτησης να κατανοούν βαθύτερα τις προθέσεις τους, να εμφανίζουν ταχύτερα τα σχετικά αποτελέσματα και να τους βοηθούν να ανακαλύπτουν εύκολα νέα προϊόντα με εξατομικευμένες συστάσεις. Το Retail Search προορίζεται να λύσει μια κοινή πρόκληση του λιανεμπορίου, που είναι η απώλεια πελατών όταν δε βρίσκουν αμέσως το προϊόν που επιθυμούν σε μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η νέα υπηρεσία, η οποία ανακοινώθηκε αρχικά πέρυσι, έχει ως στόχο να μεταφέρει την τεχνογνωσία του Google γύρω από την εύρεση αποτελεσμάτων, την ανάκτηση και την κατάταξη της αναζήτησης στον εκάστοτε κατάλογο προϊόντων και στα δεδομένα των χρηστών ενός λιανοπωλητή. Το νέο εργαλείο είναι εξοπλισμένο με προηγμένη κατανόηση ερωτημάτων, για να παρέχει στους αγοραστές καλύτερα αποτελέσματα αναζήτησης. Προσφέρει σημασιολογική αναζήτηση για την αντιστοίχιση των χαρακτηριστικών των προϊόντων με το περιεχόμενο του ιστότοπου. Το εργαλείο αναζήτησης βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα αξιοποιώντας την αλληλεπίδραση των χρηστών και τα μοντέλα κατάταξης και περιλαμβάνει επίσης πρακτικές προστασίας της ιδιωτικότητας, που προστατεύουν τα δεδομένα των λιανοπωλητών.

Μέχρι στιγμής, οι εταιρείες που έχουν δοκιμάσει τη λειτουργία Retail Search έχουν δει αύξηση στις μετατροπές πωλήσεων, μεγαλύτερα μεγέθη καλαθιών και καλύτερη δέσμευση πελατών. Το Google Cloud παρέχει έτσι στους πελάτες του Google εργαλεία για να ανταγωνιστούν τo Amazon με αποτελεσματικό τρόπο.

Διαβάστε επίσης: Google και Amazon θέλουν την κυριαρχία στην αναζήτησή προϊόντων στο internet

Το Retail Search βασίζεται στις υπάρχουσες λύσεις του Google Cloud που επικεντρώνονται στο λιανικό εμπόριο, όπως το Recommendations AI και το Vision API Product Search. Η Recommendations AI, που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2020, είναι μια άλλη διαχειρίσιμη υπηρεσία που στοχεύει στη βελτίωση των συστάσεων προϊόντων. Το προϊόν όρασης υπολογιστών Vision API ξεκίνησε το 2019 και παρέχει στους λιανοπωλητές τη δυνατότητα να δίνουν στους πελάτες την ελευθερία να αναζητήσουν ένα προϊόν χρησιμοποιώντας μια εικόνα.

Τον περασμένο Μάιο, επίσης, η εταιρεία επέκτεινε τη συνεργασία της με το Shopify, επιτρέποντας στους πωλητές να παρουσιάζουν εύκολα τα προϊόντα τους στους πελάτες στα εργαλεία περιήγησης για κινητά τηλέφωνα. Επίσης, κυκλοφόρησε ένα εργαλείο Shopping Graph, το οποίο παρακολουθεί προϊόντα, εμπόρους, εμπορικά σήματα, κριτικές και πληροφορίες απογραφής χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. Ακόμα, τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία εισήγαγε το Google Lens, το οποίο επιτρέπει στους αγοραστές να αναζητούν και να ψωνίζουν χρησιμοποιώντας εικόνες και βίντεο.

Η πανδημία COVID-19 έχει επιταχύνει την εξέλιξη και έχει αυξήσει τις δαπάνες στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι οι καταναλωτές εξακολουθούν να στρέφονται στα καταστήματα για την πλειονότητα των αγορών τους. Μια έκθεση της Forrester για το 2021 προβλέπει ότι το 72% του λιανικού εμπορίου θα πραγματοποιείται σε φυσικά καταστήματα το 2024. Παρόλα αυτά, το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 30% το 2020, η υψηλότερη αύξηση από το 2002.

Διαβάστε επίσης: Η πανδημία και το e-commerce φέρνουν ρεκόρ εσόδων για το Google

Έτσι, αναδεικνύεται ακόμα πιο σημαντικό για τις εταιρείες να μπορούν να λειτουργήσουν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται και στο ηλεκτρονικό κανάλι χωρίς να χάνουν πιθανούς υποψήφιους αγοραστές. Για αυτόν τον λόγο υπηρεσίες όπως αυτές που δημιουργεί το Google, οι οποίες διευκολύνουν τους retailers, είναι πολύ χρήσιμες. Οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να διασφαλίσουν ότι οι πελάτες βρίσκουν γρήγορα το προϊόν ή την υπηρεσία που αναζητούν ή ότι μπορεί να προταθεί με ακρίβεια ένα παρόμοιο προϊόν, ώστε να αυξηθεί η μετατροπή και οι διασταυρούμενες πωλήσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.